A Szent István Filharmonikusok új évada

2022. 09. 10., 9:08pm
Meghirdette 2022/23-as évadát Szent István Filharmonikusok.

 

A 68 éves művészeti múlttal rendelkező zenekar, a hazai komolyzenei élet kiemelt kategóriás együttese. A magyar kulturális életben gyermek- és ifjúságnevelő munkája egyedülálló nemzeti értéket képvisel, de minden évben rendez hagyományos klasszikus zenei programokat is.

Müpa - Fotó: Csillik Gábor

A zenekar idén négy bérletprogrammal várja az érdeklődőket. 2005 óta a Müpában a Stephanus hangversenysorozat a zeneirodalom mesterművein, valamint izgalmas ritkaságain keresztül szólítja meg a közönséget. A koncerteket hazai és nemzetközileg is elismert karmesterek dirigálják – az idei évadban Antal Mátyás, Rajna Martin, Makovecz Pál, Vashegyi György vezényel. A bérlet programjain eddig több, mint 65.000 néző tekintette meg a klasszikus zenei előadásokat. Október 2-án Mahler: A panaszos dal című művének háromtételes eredeti változatának magyarországi bemutatóját is láthatták az érdeklődők.

Antal Mátyás

1958 óta a Zeneakadémián évente 4 alkalommal ad koncertet a zenekar a Gaudeamus bérlet keretében. Hivatásos együttesként a Zeneakadémia 2013-ban történő újranyitása óta körülbelül 16 000 fő látogatta a hangversenyeket. A sorozat megszólítja a középiskolás korú diákokat. Emellett látogatják a klasszikus zenét kedvelők, de cél, hogy felkeltse a középiskolás korosztály érdeklődését is a komolyzene iránt. Szerkesztéskor fontos szempont, hogy a hangversenyek témái érintsék a középiskolai tanulmányok anyagát, számos ponton kapcsolódjanak az irodalom, történelem, művészettörténet érettségi témaköreihez. Gondolatébresztő, a fiatalokat magukkal ragadó darabok kerülnek bemutatásra–idén többek között Lajtha 1950-ben íródott miséje, valamint Dubrovai László négy Petőfi dalciklusa, ami ősbemutató lesz.

A Téli bérlet koncertszériát 2014-ben indították a Pesti Vigadóban, szintén 4 alkalmas sorozat keretében. Decemberben ünnepváró tartalommal várja előadásaira közönségét, majd tavaszig további hangversenyek kerülnek bemutatásra. A koncerteknek az impozáns Pesti Vigadó Díszterme ad otthont.

A Szent István Filharmonikusok Felfedezőúton című, 11 éve futó, rendkívül sikeres sorozatának célja: szociokulturális háttértől függetlenül, iskolaidőben, rendszeresen, magas minőségben, térítésmentesen minden zuglói fiatalhoz eljuttatni az értékes művészeteket. Elsősorban a komolyzenét, emellett a táncot, a filmet, az irodalmat, a cirkuszművészetet, kivetített formában a képzőművészetet, építészetet stb. Megadni a lehetőséget a fiataloknak a művészetekkel való találkozásra, hogy megszeressék, közel érezhessék azokat magukhoz, hogy kulcsot kaphassanak a művészeti alkotásokhoz és ezáltal gazdagíthassák belső világukat. A legutóbbi alkalommal a Magyar Dráma Napja kapcsán kortárs balettet, filmvetítést, kortárs operarészletet is felvonultató 50 perces összművészeti előadást tekinthettek meg a XV. és XVI. kerületi iskolák diákjai.

A felnövekvő generációk 1997 óta látogathatják Pastorale hangversenysorozatot. A gyermekes családokat megszólító bérlet tavasszal, négy hétvégén, szombaton és vasárnap invitálja közös kulturális időtöltésre az érdeklődőket. A ciklusban rendszerint bemutatásra kerül egy opera, illetve valamely tájegységre jellemző népzene a tájegység néptáncaival. Továbbá rendszeresen épül előadás valamely zenekari hangszer köré, vagy kiemelt zeneszerző illetve évforduló tematikájára. Az egyéb művészeti ágakat ötvöző sorozat szerkesztő műsorvezetője Dr. Solymosi Tari Emőke. Az előadásokat Pesti Vigadó Dísztermében láthatja a közönség, az elmúlt 5 évben a Magyar Televízió rögzítette és műsorra tűzte azokat. A sorozat negyedik előadásán júniusban, a 150 éve született Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékát mutatják be Horváth Gábor vezényletével.