A „Szélrózsa”és a „Minifazék”

2020. 18. 07., 3:05pm
Nyári finomságok Fruttival és Veggivel: folytatódik az Európai Friss Kalandok program

Nyári finomságok Fruttival és Veggivel: folytatódik az Európai Friss Kalandok program

Igazi nyári zöldséges és gyümölcsös finomságokat készített Wolf András és Marton Adrienn, az Európai Friss Kalandok program idei első főzésén, Fruttival és Veggivel.

Az Európai Friss Kalandok, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hároméves, edukációs programja. Célja a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése a gyermekes családok, a szülők és a fiatalok körében. A program francia szakmai partnerekkel együttműködve és az Unió támogatásával valósul meg.

Éder Tamás: a zöldség és gyümölcsfogyasztás szórakoztató élmény is lehet!

Az Európai Friss Kalandok fő üzenete, miszerint a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása nemcsak egészséges, de szórakoztató élmény is lehet.

Éder Tamás és Marton Adrienn

Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke elmondta, a cél az, a gyerekek minél kisebb korban találkozzanak a zöldségekkel, gyümölcsökkel, így hamarabb és biztosabban épülnek be táplálkozási szokásaikba. Majd kitért arra, hogy a koronavírus-járvány befolyásolta a programot is. Az eddigi erőteljesebb online jelenlét mellett júliustól elkezdődhetnek a rendezvények. Itt a családok minden tagja megtapasztalhatja a zöldségek, gyümölcsök frissítő erejét, valamint találkozhat Fruttival és Veggivel.

Antal Emese: zöldséggel, gyümölccsel immunrendszerünk megfelelő működéséért

Antal Emese, dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője. A koronavírus-járvány kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy ha minden nap legalább 4-5 adag, azaz körülbelül 40 dkg zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, az segít szervezetünk vitamin- és ásványi anyag szükségletének fedezésében, és támogatja az immunrendszer megfelelő működését.

- A jól működő immunrendszer az egészségünk egyik alappillére, ám abban, hogy hatékony lehessen, az életmódunknak, ezen belül táplálkozásunknak is fontos szerep jut. A lényeg: sokszor, sokféle formában fogyasszunk zöldséget, gyümölcsöt, hogy szervezetünk felkészülten álljon minden, a környezetből érkező kihívás előtt – mondta el a szakember.

Wolf András és Marton Adrienn szezonális zöldség- és gyümölcsfogásokat készített

A főző workshopon, az Európai Friss Kalandok receptjei közül, Marton Adrienn és Wolf András két szezonális, hazai zöldséges, gyümölcsös fogást mutatott be. Az egyik az édes dinnyéből és a zamatos barackból álló „Szélrózsa”, a másik pedig a „Minifazék” volt, amely a szezon népszerű zöldségein, a paradicsomon és az uborkán alapul.

- Séfként és édesapaként is abban hiszek, hogy kellő kreativitással, praktikus ötletekkel és példamutatással minden gyermek étrendjét egészségesebbé lehet tenni - fogalmazott Wolf András, aki a közös főzés egyik irányítója volt. - A mai alkalommal is olyan szezonális zöldség- vagy gyümölcsalapú receptek alapján főztek  a Benedetto Gyermekvédelmi Szolgálat gyerkőceivel, amelyek gyorsan elkészülhetnek, finomak és egészségesek.

Majd hozzátette, hogy a mostani ételek mellet a nyári melegben, a családjával ők szívesen fogyasztanak jéghideg gyümölcsöket felkockázva, egy kis joghurttal leöntve vagy friss zöldségeket mártogatóssal.

A gyerekekkel együtt szintén elkészítette az Európai Friss Kalandok receptjeit Marton Adrienn étel stylist, aki idén csatlakozott programhoz. Szerinte az egyik legfontosabb küldetés jelenleg, a fiatal generációban felébreszteni az egészségtudatosságot.

- Nagyszerű, ha ezt játékosan és tanítva tesszük, ezért szimpatikus nagyon ez a program - árulta el a kétgyermekes anyuka. - A színes alapanyagok mindig megragadják a gyermekek figyelmét. De emellett egy aranyos történet vagy a kóstolgatás az ételből, szintén segíthet abban, hogy a gyerkőcök élvezzék ezeket a pillanatokat - mondta.

Az elkészített fogások receptjei megtalálhatóak a program honlapján: https://www.frutti-veggi.hu/

A sikeresen futó programot a NAK folytatni szeretné. A táplálkozási szokások megváltoztatása hosszú folyamat és hosszú távú befektetés, ezért pályáztak a következő hároméves időszakra is az Európai Uniónál.