A Semmelweis elkezdte hazai diadalútját

2023. 06. 12., 10:51pm
A mozik november 30-tól játsszák az Oscar-díjra jelölt Koltai Lajos legújabb alkotását, a Semmelweist

 

by Szendi Horváth Éva

Az első hétvégén több mint 29.000-en látták a filmet. A kiemelkedő nézőszám bebizonyította, hogy az anyák megmentőjének története ma is fontos, releváns és érdekes.

A Semmelweis 29.141 nézővel az idei év legjobban nyitó magyar filmje lett, mely az elmúlt néhány évre visszatekintve is kiemelkedő eredménynek számít, hiszen rég nem nyitott ennyire magas nézőszámmal egyetlen magyar film sem.

A Vecsei H. Miklós, Nagy Katica és Gálffi László főszereplésével készült filmet az ország 71 mozijában nézhetik meg a nézők, számos alkalommal közönségtalálkozókkal társítva.

Semmelweis (Vecsei H. Miklós). Ma legendaként emlékszünk rá: bátor és tántoríthatatlan, egyszerre tudásvággyal és igazságvággyal teli emberként. Akit nem véletlenül emlegetnek így: az anyák megmentője.

A saját korában viszont egészen másképp látták. A többi magyar orvos, akivel együtt dolgozott a bécsi szülészeti klinikán, őrültnek hitte: hiszen nem érdekelték a császárváros örömei, csak a munkájának élt. Az osztrák orvosok elviselhetetlenül erőszakosnak tartották: kizárólag egy cél lebegett a szeme előtt, a rábízott anyák egészsége; és a szent ügy érdekében áthágott minden akadályt, megszegett minden szabályt. Főnöke, a klinika vezetője (Gálffi László) számára pedig ő volt az élő, kellemetlen lelkiismeret: mert ha Semmelweis doktor elmélete igaz, és a szülészorvosok terjesztik a kórt, amelybe annyi szülő nő belehalt, akkor ők mind gyilkosok…

És dolgozott mellette egy szülésznő (Nagy Katica), aki meglátta benne azt, akit senki más: a szerelemre és megnyugvásra vágyó férfit.

Az Oscar-díjra jelölt, legendás rendező-operatőr, Koltai Lajos hazai színészek legjobbjaival készítette el a nagy klasszikus filmek méltó utódját, egy különleges embertörténetének magával ragadó, látványos és érzelem-gazdag krónikáját.