A Rózsavölgyi Szalon 2021/22-es évad bemutatói

2021. 03. 11., 1:36pm
A Rózsavölgyi Szalon 2021 nyarától folyamatosan pótolta a pandémia miatt addig elhalasztott bemutatóit. Ezért össze is értek az évadok, egymásba kapcsolódtak.

by Szendi Horváth Éva

Öt új darab – Churchill és Garbo, Intim vallomások, Keresztül-kasul, Az elnök szabadsága, El kell mondanom – került így a színház repertoárjára öt hónap alatt, 2021. szeptember végéig.

Bár már hetekkel ezelőtt elindult ez az évad, a Szalon mégis csak október 26-án érkezett el egy olyan mű bemutatásához, amelyet eredetileg is a 2021/22-es évadra terveztek.  Szakonyi Károly A hatodik napon című darabját Dicső Dániel rendezte, szereplői pedig: Szacsvay László, Járó Zsuzsa, Karalyos Gábor, Alberti Zsófi, Mertz Tibor, Mohai Tamás. A darab színre vitele egyben tisztelgés Szakonyi Károly Kossuth-díjas író előtt, aki éppen a premier napján volt 90 éves. Még további három bemutatót tervez ebben az évadban a Rózsavölgyi Szalon, amely 2022. április 11-én, a Magyar Költészet Napján ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. Az ünnepi szezonban először játszik a Rózsavölgyiben: Szacsvay László, Járó Zsuzsa, Karalyos Gábor, Alberti Zsófi, Kiss Mari, Egri Márta, Schmied Zoltán, s először rendez itt Ujj Mészáros Károly.

Zimányi Zsófia, a Rózsavölgyi Szalon alapítója, művészeti igazgatója így fogalmaz: Színházunk művészeti gondolkodása a 2012-es alapítása óta nem változott: a színház értelmet ad a mának, igyekszik védelmet nyújtani a bizonytalan jövővel szemben, feladata, hogy társadalmi kérdésekkel, a világ minket érintő változásaival foglalkozzon. Társadalmi szempontból érzékeny, színvonalasan szórakoztató, de mindig művészi igényű előadásokat mutatunk be. Itt a hagyomány és az újító szándék teremti meg a műhelymunkát. Nincs állandó társulatunk, ám a művészek rendre visszatérnek hozzánk. Másfelől új művészeket – nagy neveket éppúgy, mint fiatalokat, pályakezdőket – ugyancsak megnyerünk az előadásainkhoz. Olyan darabokat tűzünk műsorra, amelyek értéket képviselnek a magyar és külföldi irodalomban, s amelyeket még nem mutattak be, vagy színpadi változatban még nem kerültek színre Magyarországon. Kivételek mindig akadnak – kivételes helyzetekben. Most mutatjuk be Szakonyi Károly A hatodik napon című drámáját, amelyet négy évtized után napjainkra »alkalmaztunk« a szerző egyetértésével, aki a premierünk a napján, október 26-án lesz 90 éves. Ezzel is tisztelgünk előtte.

A Rózsavölgyi Szalon bemutatói a 2021/22-es évadban

Szakonyi Károly: A hatodik napon

A Nemzet Művésze címmel is kitüntetett Szakonyi Károly korunk egyik legjelentősebb írója. Számára a legtartalmasabb közösségtípus: a család. De őt az érdekli, miért nem idilli ez a forma. A választ a tragikomédia műfajában adja meg. Megengedő szeretettel rajzolja meg a Balogh családot, amelynek tagjai – az édesanya halála után – egyre kevésbé találnak utat egymáshoz. Édesapjuk, Simon születésnapjára gyűlnek össze a testvérek a szülői házban. A szándék még megvan, az igény is, de nincs se elég idő, se elég türelem. A problémákkal szembenézni, egymással őszintén beszélni túl nagy teher, mikor mindenkinek megvan a maga nyűgje. Hétköznapi emberek, akik eltévedtek egy kicsit az életnek nevezett útvesztőben, de azért csak mennek előre rendületlenül.

Szacsvay László, Járó Zsuzsa, Alberti Zsófi, Karalyos Gábor, Mertz Tibor, és Mohai Tamás

Szakonyi Károly 1978-ban írta A hatodik napon című színdarabját, érvényességéből azonban mit sem vesztett az elmúlt több mint negyven évben. A szerző így fogalmazott darabja kapcsán: Személyes, bensőséges élmények vezéreltek annak kimondására, hogy a szeretet gesztusai mennyire félrecsúszhatnak legnagyobb igyekezeteink ellenére is. Negyven év sok idő a mai gyors ütemű életben, sok minden változott, ám az emberi kapcsolatok minősége legkevésbé. Éppen ezért a történet a mai publikumnak is ismerős. Ugyanakkor a darab jelenhez csiszolása még közvetlenebbül szólítja meg majd a mai nézőket.

Szereplők: Szacsvay László, Járó Zsuzsa, Karalyos Gábor, Mertz Tibor, Alberti Zsófi, Mohai Tamás

Rendező: Dicső Dániel

David Eldridge: Kezdet (magyarországi bemutató)

Minden történetnek van egy eleje. Amikor nagy csalódás ér bennünket, azt hisszük, itt a világ vége. Holott lehet, hogy épp egy nagy kaland veszi kezdetét. És itt pontosan a kezdet a lényeg, ahogyan egy férfi (Danny) és egy nő (Laura) megismerik egymást, miután már összeismerkedtek.

Az angol kortárs szerző fanyar és megható darabját pár éve mutatták be óriási sikerrel a londoni Royal National Theatre-ben. A kritika szerint „szívvel és humorral írt” darab, amely képes elhitetni velünk: a dolgok jobbak lesznek…

Szereplők: Danis Lídia, Schmied Zoltán

Rendező: Dicső Dániel

Lucy Kirkwood: Gyerekeink (magyarországi bemutató)

A mai világban hatvanasnak lenni nem azt jelenti, amit évtizedekkel korábban. A mai hatvanasok előtt még ott az élet. Ezt vallja a fizikus házaspár, Hazel és Robin is. A kemény munkával töltött évtizedek után egy vidéki házikóba költöznek, ahol jógáznak, kertészkednek, egészségesen étkeznek, és a jövővel kapcsolatos terveiket szövögetik. Egy nap beállít volt kolleganőjük, Rose, akit évtizedek óta nem láttak, és akivel együtt dolgoztak a közeli atomerőműben. Kezdetben úgy tűnik, kedves, baráti szándékú látogatásnak vagyunk tanúi, de csakhamar kiderül, hogy a színfalak mögött egy monumentális játszma zajlik. Rose Nemeziszként érkezik a házikóba, és az este végén Hazel és Robin életük legnehezebb döntését kénytelenek meghozni.

Lucy Kirkwood 2016-os darabja az írónőt rögtön az egyik legkeresettebb színpadi szerzővé tette, a The Guardian pedig az évszázad legjelentősebb drámái közé sorolta a művet. A Gyerekeink megrázó vízió arról, hogy miután a huszadik század során az egymást követő, ambiciózus generációk kizsákmányolták a környezetet, a következő évtizedekben a gyerekeink lesznek kénytelenek megfizetni ennek az árát. Kirkwood drámája nem száraz környezetvédelmi tandráma, hanem egy páratlanul izgalmas este ígérete: csupa élet, csupa humor, miközben a három hétköznapi hős története mélyen megrendítő is.

A Rózsavölgyi Szalon a Liza, a rókatündért is jegyző Ujj Mészáros Károly rendezésében, Baráthy György fordításában mutatja be a darabot.

Szereplők: Hegedűs D. Géza, Egri Márta, Kiss Mari

Rendező: Ujj Mészáros Károly

*Megjegyzés

Két éve a Rózsavölgyi Szalon hivatalosan is megkapta – Magyarországról, illetve Közép-Kelet-Európából elsőként – a Broadway Green Alliance (a New York-i Broadway-en működő színházak zöld, környezetvédelmi szövetsége) támogató levelét, amelyben kifejezik: fontosnak tartják és támogatják is, hogy elköteleztük magunkat a környezetbarát szemlélet mellett. A nálunk dolgozó művészek többsége elkötelezett környezetvédő, erről sokszor nyilatkoznak a sajtónak, illetve a közösségi oldalakon. Társalapítói vagyunk az országos Zöld Színház Projektnek. Mi is valljuk: a színház a szemléletformálás fóruma, élen kell járnia jelentős közösségi ügyek elindításában, segíthet a környezettudatos gondolkodás terjesztésében minél szélesebb körben. A jövőben megvizsgáljuk, hogy a színházi működés mely területén találhatunk ki még olyan megoldásokat, amelyekkel tehetünk a környezetünkért. A zöld színházi projektet is beemeljük a színházi nevelés programunkba, hiszen az egyén már gyermekkorától rávezethető (szocializálható, nevelhető, tanítható) a természeti és társadalmi környezetre való odafigyelésre.

Dacára annak, hogy a színház képes elgondolkodni minden társadalmi jelenségen, és elgondolkodtatni a nézőket mindezekről, a világ színpadain a környezetvédelem témaként sokáig egyáltalán nem jelent meg. Londonban nagyjából tíz éve játszanak ilyen műveket. A szerzők újabban azonban egyre több „zöld ügyet” vesznek be a darabjaikba. Főként emberi, családi konfliktusok, szituációk mellé, azokat felerősítve.

A Gyerekeink című darab kapcsán a Rózsavölgyi Szalon közösségi oldalán online szakmai beszélgetéseket szervezünk a 21. század legfontosabb kortárs kérdéseiről, a környezetvédelemről, a klímabiztonságról.

 Peter Quilter: Behavazva (magyarországi bemutató)

Patrick magányos életet él vidéki házában. Egy nagyobb hóvihar alatt kopogtatnak az ajtaján. Judit áll ott, egy különc nő a szomszéd faluból, Patrick nem ismeri, életében nem látta, és reméli, hogy gyorsan elmegy. Nem így lesz, a vihar felerősödik, elzárja a világot, és összezárja a két embert Patrick házában.

A Behavazva egy szellemes és érzelmes darab két nagyon különböző emberről, akik próbálják nem megőrjíteni egymást, miközben lassan engednek az érzelmeiknek.

Peter Quilter az Egyesült Királyság egyik legtehetségesebb kortárs alkotója. Műveit a világ több mint 40 országában játsszák. A Behavazva című művét 2020 tavaszán írta, a pandémia kijárási tilalma idején.

Szereplők: felkérés alatt!

Rendező: Őze Áron

Pótolt premierek

A Rózsavölgyi Szalon 2021 nyarától folyamatosan pótolta a pandémia miatt elhalasztott bemutatóit. Ebben a sorrendben: Churchill és Garbo (szerző: Isabelle Le Nouvel; szereplők: Hegedűs D. Géza Nagy-Kálózy Eszter Csiby Gergely; rendező: Hegedűs D. Géza); Intim vallomások (szerző: Jérôme Tonnerre; szereplők: Pál András, Bánfalvi Eszter, Mertz Tibor, Sipos Vera; rendező: Sipos Vera; Keresztül-kasul (szerző: Jerry Mayer; szereplők: Pokorny Lia, Király Dániel; rendező: Dicső Dániel); Az elnök szabadsága (szerző: Penny Gold; szereplők: Schneider Zoltán, Söptei Andrea, Sztarenki Pál, Erdélyi Timea, Ágoston Péter; rendező: Sztarenki Pál); El kell mondanom (szerző: Zalán Tibor; szereplők: Kútvölgyi Erzsébet, Ágoston Péter, Fekete Linda, Auksz Éva, Cserna Antal, Sipos Imre, Ozsgyáni Mihály; rendező: Őze Áron)

 Legek a Rózsavölgyiben

Az utolsó óra – Alföldi Róbert és Jordán Tamás főszereplésében – hamarosan a 260. előadásánál tart – 2013. február óta.

Az őz – Szabó Magda művének színpadi változata – 2021. október 10-én érkezett el a 70. előadásához.

A Valami csaj(ok) – Pokorny Liával és Őze Áronnal – 2021 decemberében éri el a 140. előadását. Öt éve mutattuk be.

A Táncórák – Ullmann Mónikával és Józan Lászlóval – a 90. előadásához közelít.

A Diplomácia túl van a 100. előadásánál.

A Kései találkozás – Molnár Piroskával és Jordán Tamással – november 22-én ünnepli az 50. előadását.

Jordán Tamás Széllel szembe című verses stand up előadását a Rózsavölgyi Szalon megnyitásával egy időben mutattuk be: lassan tíz éve!