A Pinceszínház stúdiója felvette Keleti István nevét

2022. 03. 10., 11:05pm
Jordán Tamás, Mácsai Pál és Kőváry Katalin emlékeztek meg Budapest egykori diákszínjátszó központjának fellegváráról, a Pinceszínház bölcsőjéről.

 

by Szendi Horváth Éva

Szeptember 21-én, A magyar dráma napján új nevet kapott a Pinceszínház utcaszinti kisterme. A korábbi Gershwin-terem Keleti István Stúdió néven működik tovább. Keleti István, — aki nélkül a Pinceszínház nem lehetne az, ami,— 1969-től, egészen 1985-ig vezette és vitte sikerre a színházat. Annak a gondolkodásnak és nyitottságnak az alapjait ő fektette le, amelyet még ma is igyekszik a Pinceszínház életben tartani és tovább vinni.

1883. szeptember 21., azaz Madách ImreAz ember tragédiájának ősbemutatójára emlékezve ezen a napon ünnepeljük A magyar dráma napját is. A két eseményt együttesen ünnepelve, Jordán Tamás Molnár Ferenc Kispolgári Samu című írásával köszöntötte a névadó ünnepség résztvevőit. Megjelentek, többek között, Keleti István rokonai, barátai és tisztelői is. Mellettük Keleti István volt tanítványai, Kerekes József és Mácsai Pál is részt vettek a megnyitón, amelyen tiszteletét tette Kuncze Gábor volt belügyminiszter és felesége valamint Andai Kati színésznő is.

Keleti István és Mezei Éva nevéhez fűződik a Pinceszínház legendájának kezdete és amatőr színházi műhelyként az első három évtizede. Keleti István több évnyi itteni munka után 1969. január 1-től vált hivatalosan vezetőjévé a Pinceszínháznak, amelyet az épületben működő Kosztolányi Művelődési Otthon részeként hoztak létre. A tisztet egészen 1985 tavaszáig töltötte be. Rendezői és színésznevelői munkásságát a játékosság hitelének, a színpadi helyzet átéltségének igénye jellemezte.

1979-ben a művelődési központban jött létre a Budapesti Diákszínjátszó Bázis, Keleti szakmai vezetőként támogatta a művelődési házban népművelőként alkalmazott Illés Klára tevékenységét, számos sikeres színházrendezői tanfolyamot, tábort, budapesti diákszínjátszó seregszemlét bonyolítottak le együtt.

1985-től a Pinceszínház vezetésében Keletit alkotótársa, Mezei Éva követte. A több évtizedes múlttal rendelkező színházpedagógus1986 októberében, egy diákrendezők számára tartott tanfolyamon rosszul lett és még aznap este, 57 éves korában elhunyt.

Mácsai Pál

Mácsai Pál egykori tanítványként így idézte meg egykori mesterét: Ha Pista bácsiról kell beszélni, akkor visszaszánkázom a 17. életévembe, amikor gimnazistaként megjelentem itt a Pincében, felvételizni. A viszony Keleti István és szerénységem között máig ugyanolyan maradt. Egy alkalommal azt álmodtam, szorongásos színészálmaim egyikeként, hogy a Pista bácsi visszajött egy főpróbámra. Ott álldogáltunk, színészek, mind, és nagyon emberszámba vett, nem a kamasz voltam, hanem rendező immár, kezet fogtunk. Csakhogy ő 4 méter magas volt, én pedig akkora, amekkora. Ez az álom szépen rajzolja le viszonyunkat. Ő a Mester, én pedig tanítvány.”

A Keleti István Művészeti Iskola képviseletében Kőváry Katalin, arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy a 70-es években Keleti István képes volt „célt, eszmét és morált” tanítani a fiataloknak. A „pangás” idején ez karriert kockáztató lépés volt és bátorság kellett hozzá. Keleti István nevéhez kapcsolódik egyrészt a Pinceszínház, valamint a Szkéné Színház megalapítása is. Ám az egyik legfontosabb elem az életéből, amelynek köszönheti meghatározó szerepét a magyar színháztörténetben, hogy hatalmas hangsúlyt fektetett arra, hogy a fiatalokat, diákokat színházra nevelje.

Keleti számára kiemelten fontos volt, hogy megtanítsa a fiataloknak, tinédzsereknek a közösen, együtt való gondolkodást és alkotást. A nevét viselő, Keleti István Művészeti Iskola célja eme törekvéseinek a tovább vitele. Az intézmény diákjai, Kőváry Katalin rendezésében, Kosztolányi Dezső Nyelv és lélek című művéből készült rövid műsorral zárták az átadót.

A Pinceszínház legendás amatőr, diákszínjátszó korszakból Magyarország színházi életének megszámlálhatatlanul sok személyisége indult el, került a pályára, alkot, játszik ma is. Többek között Novák Eszter, Gálvölgyi János és Mácsai Pál, mind a mai napig fontos állomásként gondolnak vissza a Pincében töltött éveikre.

Keleti szellemisége a Pinceszínházban továbbra, napjainkban is „felügyeli” az elkövetkezendő alkotók nemzedékét, és emlékezteti őket arra, ne hagyják, hogy a jövő generációi a színház ismerete és szeretete nélkül nőjenek fel.

A Keleti István Stúdió, a Pinceszínház utcaszinti kisterme az évad elején máris csúcs üzemmódba kapcsol.

Mirad, egy fiú Boszniából című előadás

A júniusi elő bemutatót követően szeptember 30-án itt tartották Ad De Bont, a délszláv háború traumáját feldolgozó Mirad, egy fiú Boszniából című darabjának magyarországi bemutatóját Siflis Anna rendezésében Nagyabonyi Emese, Ricz Ármin és Tóth András szereplésével. 

Október 11-én Csalog Zsolt író szellemisége előtt tisztelgő emlékestet, a program során többek között Fullajtár Andrea színésznő ittad elő részleteket a szerző Csendet akarok című darabjából.

Október 24-én 17.00 órától a Magyar Színházi Társaság Csináljunk színházat című beszélgetés-sorozatának következő alkalmát tartjuk a Keleti István Stúdióban.

/A fotókat készítette Bedics Tünde./