A Normafa Síház ismét nyitva

2023. 05. 10., 4:08pm
Kibővítve, az eredeti konstrukciót követve, sok újdonsággal ragyog újra az épület

 

Befejeződött a Normafa Síház rekonstrukciója: a ház számos plusz szolgáltatással, kívül belül megújulva tér vissza a város életébe.  A Normafa Budapest egyik legkedveltebb kirándulóhelyeként számos programlehetőséggel, megújult közterekkel várja a kikapcsolódni vágyókat.

A Síház jól ismert épülete több mint 90 éve meghatározó találkozópontja Budapest életének.  Kezdetben, míg a hazai hóviszonyok engedték, síközpontként, később vendéglátó egységként üzemelt.

A rekonstrukció lehetővé teszi az éttermi funkció mellett, hogy a jövőben izgalmas programokkal várják a családokat, a sportolókat és a művészetkedvelőket.

“A Normafa Síház étlapján szereplő fogások mindegyike, hosszas kísérletezés és tökéletesítés végeredménye. Az alapot tradicionális magyar ételek adják, amit ázsiai, francia és nemzetközi hatással fűszerezünk. Már régóta nincs olyan hely a környéken, ami a nagy családi étkezések színtere lenne, ezért is álmodtunk ide egy olyan éttermet, amilyenre mi magunk is vágyunk” - emelte ki Csókay Bence a Normafa Síház Étterem egyik tulajdonosa.

A finom hangulatú középső egység  

A Hegyvidéki Önkormányzat meghívásos tervpályázatának nyertese a Hetedik Műterem és a Studio Konstella lett. Az épület felújítása és kibővítése együttműködésük révén valósult meg, Szabó Levente Ybl-díjas építész és Bartha András építész vezetésével. A tervezés során a védettség alatt álló, 1930-ban épült Síház eredeti karakterének visszaállítására törekedtek. A felújítási munkához a belső tér kialakítása adta az alapot, ahol a két oldalszárnyban kaptak helyet a kiszolgáló terek, míg a középső egység fogyasztótérré alakult át.

A pavilon beleillik a természetbe

A bővítést a természeti környezettel, a völggyel párbeszédet folytató könnyed, transzparens, lebegő hatású faszerkezetű pavilonban fogalmazták meg. Utóbbi a természetbe integrált egységként jelenik meg nagy ablakaival és belmagasságával. Az étterem északi modernitást és egyszerűséget sugalló fa belső terei és hatalmas üveg tolóajtói miatt szinte úgy érezhetjük, hogy az erdő közepén vagyunk.

A két építésziroda által meghatározott belső tereket egészítette ki a régi épületben elképzeléseivel Mtenga Bianca interior designer, valamint Bagota Réka belsőépítész, aki a pultok design-ját tervezte meg. A létrejött tér idilli, családi környezetet idéz, amihez szervesen kapcsolódik az erdei pavilon letisztult, skandináv stílusával.

A belső részhez inspirációként a Los Angeles-i Cafe Birdie, a londoni Rondo Restaurant és Sydneyben található Été Restaurant szolgáltak világos tereikkel és hangulatukkal. “A Síház Étterem belső terének kialakítása során fontos szempont volt, hogy a vendégek komfortosan érezzék magukat. Úgy, mintha a nagymama vasárnapi ebédjét ülnék körül egy olyan helyen, ahova bármikor szívesen visszatérnek” - emelte ki a belsőépítészeti koncepció kapcsán Mtenga Bianca.

A berendezés a Normafa értékeit, a múltba való visszatekintést egyszerre képviseli. A főbejárat fölött Petőfi Sándor “Hegyek közt” című versének részlete áll. A falakat Vojnits Alíz természeti hatásokat és a Normafa történetét és jelenét tükröző festményei díszítik. Az étterem egészében a világos, fakó színek dominálnak, amihez Adorján Gábor egyedi tervezésű csempéi is hozzájárulnak.

A Síház megnyitása része a Normafa fenntarthatósági és közösségi szempontú megújulásának. A kirándulóhely megközelíthtő libegővel, kisvasúttal, fogaskerekűvel, kerékpárral és busszal is. A Síház melletti több ezer négyzetméteres aszfaltozott parkolót és busz végállomást felszámolták.

Az új rétespavilon a közösségi térben

Helyét park, közösségi tér és büfé vette át, ezzel pedig a Libegő végállomása is megszépült. Az autós forgalmat a gyermekvasút mellett futó útra terelték és a Konkoly Thege út mentén került kialakításra az új parkoló.

Az ideérkezők kényelmét szolgálja a változatos étkezési lehetőség kialakítása, a Normafa Síház Étterem és a pavilonok kiépítése is. Az erdei ösvények mellett pedig tűzrakóhelyek és edukatív táblák mesélnek az erdő kincseiről, miközben a kardióösvényen haladva a talaj minőségének megőrzése is szempont volt a természetes anyagból készülő, csapadékelvezető sétányok kiépítésével - írja a Normafapark.

A Normafa Síház Étterem október végéig tesztüzemmódban működik, hogy a vendégeknek lehetősége legyen visszajelzést adni az ételekkel, italokkal és élményeikkel kapcsolatban.

Október 3-tól a Normafa Síház Étterem csapata a “A mi Normafánk” közösségi fotókampány keretében várja az info@normafasihaz.hu email címre a Normafán készült archív és digitális fényképeket kirándulásról, piknikről, sportolásról, naplementéről vagy bármilyen szerethető eseményről, amelynek helyszíne a Normafa. A legjobbnak ítélt képeket kiállítják a Síház belső terében.

Hagyomány és modernitás

“Egy olyan helyet képzeltünk el, ahová napközben futás után is be lehet ülni meginni egy kávét és egy esti találkozóhoz is ideális helyszín” - meséli Csókay Bence, az étterem egyik tulajdonosa. “A környék gyerekkorom óta a szívügyem. Itt nőttem fel, ide köt sok emlék és most is itt élek, már a saját családommal. Mióta a régi klasszikus éttermek bezártak errefelé, régóta hiányzott egy hely a családi étkezésekhez. Gyerekkorom óta sportolok, mindig sok időt töltöttem a hegyen. A sport, a természet és a Síház szeretete mellett ez a hiányérzet vezetett minket ide, hogy csináljunk egy olyan vendéglátóhelyet, amire mi magunk is vágytunk.” 

Ahány család, annyi szokás és ízlés - ez volt a fő gondolat a Normafa Síház Étterem gasztronómiai csapatának és étlapjának tervezésekor. A nyitó kínálat három elismert séf, Kovács Árpád (Vár: A Speiz, Felix Kitchen & Bar) Futó Gergely (Platán), és Kelemen Áron (Mazel Tov, Tereza) csapatmunkája. A séfek közösen állították össze az étlapot, mindenki hozta a saját ötleteit. A koncepció alapja a tradicionális magyar konyha, amit a szakemberek nagy technológiai tudásával és fúziós - főképp francia és ázsiai - rafinériákkal színesítenek. 

Így kerülhet egymás alá az étlapon a bajai halászlé, a karfiol steak, a pho leves, a tojásos galuska és a nápolyi pizza. A sokszínűséggel a Síház szeretne minél gyakoribb szereplő lenni a környéken lakók életében. Bíznak benne, hogy a választék és az izgalmas ízek sokakat visszacsábítanak a hegyre és hamar kiépül a hely törzsközönsége.

Mit együnk?

A bajai halászlé Kelemen Áron egyik signature fogása. Nagyon tiszta lével, passzírozás nélkül csak a végén egy szűréssel készül, egy adaghoz körülbelül 1 kiló húst használnak, hogy egy nagyon koncentrált hal ízű lé legyen a végeredmény. A leves különlegessége, hogy betétként bőrén sütött pontyfilé kerül bele és házi gyufatészta. 

A pho is ígéretes, sok marha csontból és húsból készül hozzá a lé, ettől lesz ez igazán testes a marhahúsleves, amibe a rizstészta betét mellett letisztított marhaoldalas, pak choi, koriander, chili, savanyított fokhagyma és lime is kerül. 

A paprikás csirke klasszikus recept szerint, csirke jus alapból készített intenzív mártás, amit zöldfűszerekkel frissítenek, tetejére tejföl kerül.

Tojásos galuska ízében klasszikus, látványban és a textúrák sokféleségében pedig nagyon mai. A galuska késsel szaggatott, nagyobb méretű, kerül hozzá tojáskaviár, tojáskrém, sült quinoa, reszelt tojássárgája, citrusos fejessaláta.

Vegyes erdei gomba saláta

A húsos fogások mellett saláta, vegán főétel, sőt főzelék is van.

A vegán kínálat bástyája a karfiol steak. A curry alap házilag savanyított kókuszkefírből készül, a kókusztejben főzött és párolt karfiol steak mellé caspin lime-os párolt jázmin rizs érkezik és egy chilis-szezámos kesudió szósz, ami igazán különlegessé teszi az ízkavalkádot.

Jó eséllyel a gyerek kedvence lesz a nápolyi pizza, ami egy speciális Izzo Forni kemencében több mint 400 fokon, egy perc alatt sül készre.

A desszert kínálat hozza leginkább a klasszikus vonalat, császármorzsa, túrógombóc és madártej is szerepel rajta. Mind éttermi meleg desszertek, nem cukrászati termékek, ez a vonal az, amiben a szakács csapat a legjobbat tudja nyújtani. 

A jó étel a kiváló minőségű alapanyagokkal indul, minden hazai termelőktől és beszállítóktól érkezik. 

Mit igyunk?

Az ételek mellé napszaktól függően ízekben és stílusban passzoló italokat is választhatunk. ​​A Mazel Tovból ismert sommelier, Grezsu Dániel állította össze a borlapot: “Volt néhány megkerülhetetlen régió, pezsgőknél Champagne, magyar fehéreknél Tokaj, vörösöknél Eger és Szekszárd. Alapvetően a borlap egészére igaz, hogy a gasztronómiában nagyon jól használható tételek kerültek rá. Nem konkrét bor-étel párosítások, de minden fogás mellé megtalálható egy hozzá jól illő bor a kínálatban. Az ételekre és a borokra is igaz, hogy megnyilvánul bennük egy modern gasztronómiai élményre való törekvés.

A magyar borok mellett külföldi csendes borok is szerepelnek a kínálatban, hogy minél szélesebb stílus repertoárt prezentáljanak. A manapság nagyon népszerű argentin malbec, német riesling, és az új-zélandi sauvignon blanc semmiképp nem maradhatott le.

A natúr bor választék is átgondolt, egy pét-nat és egy egri merlot képviseli ezt a vonalat. 

Aki igazi ínyencségre vágyik, mindenképp a rieslingek és a pinot noir-ok közül válasszon. E két nagy múltra visszatekintő fajta 2-2 tételben is jelen van a borlapon, a sommelier kedvencei. 

További információ: https://normafasihaz.hu/

https://www.facebook.com/normafasihaz

Fotók: Gosztom Gergő, Misetics Mátyás, Puskás Nóra, S.Balogh Edit