A Nemzetközi Cigány Dal Napja 2023

2023. 01. 08., 9:25pm
Közel negyven fellépő zenekarral valósul meg az esemény

 

Helyszínek:
Budapest – Csobánka – Százhalombatta – Nagyecsed – Pécs – Balatonboglár – Kiskunmajsa – Szécsisziget – Balatonfüred – Nyíregyháza – Párkány – Krakkó

Augusztus 8-án – a legendás észak-macedón énekes, Esma Redžepova születésnapján – ismét megrendezésre kerül a Cigány Dal Napja, mely a sokszínűséget ünnepli cigány és nemcigány művészek részvételével.

Canarro

2023-ban már tíz magyarországi városban, továbbá két külfödi helyszínen, közel negyven fellépő zenekarral valósul meg az esemény a Nemzetközi Cigány és Világzenei Hálózat szervezésében.

Romengo

Fellép többek között a Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint Duó, a Romengo, a Cimbaliband, a Canarro és Pálházi Bence Bandája.

Cimbaliband - Fotó: Unger Panka

Európa egyik legszínesebb, leggazdagabb nemzetisége a cigányság. Nincs még egy olyan népcsoport, amely jelen lenne az Unió összes országában, ily módon az európai közösség nagyon fontos összetartó ereje. Kultúrájuk félreismerhetetlenül magán hordozza a saját cigány jegyeket, egyúttal tükrözi az egyes, a cigánysággal kapcsolatba kerülő nemzetek jellemvonásait. A spanyol flamenco eleganciájától a szerbiai rezesbandák magával ragadó erejéig képes átölelni egész Európát és a világot, hirdetve a romák szokásait, nyelvét, életörömét. Kultúrájuk egyik legékesebb része az, amelyik a magyar nemzettel virágzik évszázadok óta, olyan gyümölcsöket foganva, mint az éttermi cigányzene, az oláh-cigány muzsika és tánc, a vonós magyar népzene.

Idén második alkalommal, 2023. augusztus 8-án rendezik meg a Cigány Dal Napját. A következő években Európa egyre több városa fog csatlakozni az ünnephez.

"Hálózatunk távlati cálja, hogy az Európai Unió minden tagállamában megszervezzük a Nemzetközi Cigány Dal Napját" – nyilatkozta Rostás Mihály „Mazsi”, a Hálózat vezetője.

A Cigány Dal Napjának ötletgazdája, koordinátora és főszervezője Rostás Mihály „Mazsi”. Az elmúlt évtizedekben négy kontinens, több mint harminc országában koncertező, Kossuth-díjas és Womex életműdíjas Lakatos Mónika és a Romengo zenekar menedzsereként alapozta meg kulturális menedzseri tevékenységét.

További információ: https://www.facebook.com/profile.php?id=100083969613591