A Nemzeti Filharmonikus Zenekar évadnyitó hangversenye

2023. 25. 09., 11:17am
Ezúttal Bartók amerikai emigrációban született remekműve, a Concerto szólal meg

 

by Szendi Horváth Éva

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar hagyományosan egy nappal Bartók Béla halálának évfordulója előtt, szeptember 25-én tartja évadnyitó hangversenyét a Müpában

Így tiszteleg a „tiszta forrás” zeneszerzőjének munkássága előtt. Ezúttal Bartók amerikai emigrációban született remekműve, a Concerto szólal meg. Előtte olyan francia alkotók: Debussy és Ravel opusai hallhatók, akiknek munkásságát Bartók ismerte és nagyra becsülte. A koncert szólistája, Berecz Mihály a fiatal magyar zongoraművész-generáció egyik legkiválóbb képviselője, a karmester, Kovács János művészete a hazai zeneélet megkérdőjelezhetetlen értéke.

Kovács János / Fotó: Csibi Szilvia

Claude Debussy 1905-ben fejezte be A tenger című három szimfonikus vázlatát. A mű nemcsak érzéki szépségű természetpoéziséről nevezetes, de arról is, hogy korának egyik legmodernebb forma- és harmóniavilágú zenekari kompozíciója. A tizenhárom évvel fiatalabb kortárs, Maurice Ravel 1929 és 1931 között keletkezett G-dúr zongoraversenye a mozarti szépségeszmény letisztultságának és kifinomultságának inspirációjában fogant. Egyúttal a kor divatos jazzmuzsikájának hatását is élénken tükrözi, különleges stíluselegyet alkotva. Bartók Béla Concertója Serge Koussevitzky megrendelése nyomán készült a Bostoni Szimfonikus Zenekar számára, a bemutatója 1944-ben volt. A számos reprezentatív hangszerszólót és kamarazenei részletet felvonultató, öttételes szimfonikus zenekari mű az alkotói termés egyik legjelentősebb opusa, a honvágy és a hazaszeretet megindító dokumentuma.

Az 1997-ben született zongoraművész, Berecz Mihály számos nemzetközi versenyen szerepelt sikerrel. A hetvenegy éves karmester, Kovács János munkáját minden stílus és műfaj területén a legnagyobb szakmai megalapozottság és művészi alázat jellemzi.

 20023. szeptember 25., 19:30 – Müpa

Claude Debussy: A tenger
Maurice Ravel: G-dúr zongoraverseny

Bartók Béla: Concerto, Sz. 116, BB 123

Km.: Berecz Mihály – zongora, Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Kovács János