A Nemzeti Filharmonikus Zenekar Spanyolországban turnéja

2024. 29. 01., 8:16pm
A turnét a magnóliák illata, a madarak csicsergése és a szökőkutak csobogása ölelte körül

 

by Szendi Horváth Éva

Az NFZ Barcelonában / Fotó: Mario Wurtzburger 

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar  óriási örömmel és sikerrel zárta az egy hetes spanyolországi turnéját. Az együttes 2024. január 18-25-e között a napfényes ország több városában is hangversenyezett. A repertoár számai is illeszkedtek a mediterrán tájakhoz. Enrique Granados, Joaquín Rodrigo és Manuel de Falla művei az ibér temperamentum világát vitték a színpadra, az orosz származású Igor Stravinsky Pulcinellája pedig az itáliai életérzést ragadta meg. A zenei anyagot a spanyol zenék uralták, Tehát nem véletlen, hogy a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élére is spanyol karmester került, A fiatal Jordi Francésnek köszönhetően  a közönségnek így a lehető legautentikusabb tolmácsolásban volt része.

A turné legizgalmasabb műsorszáma kétség kívül a diftéria következtében háromévesen megvakult spanyol komponista, Joaquín Rodrigo (1901–1999) híres Aranjuezi gitárversenye (1939) volt a közönség számára. A siker megjósolható volt, hiszen Ana Vidović személyében vérbeli világklasszis virtuóz adta elő a művet. Rodrigo művét megszólaltatni nagy kihívás, mert a művészt komoly technikai feladatok elé állítja. A magnóliák illatát, a madarak énekét és a szökőkutak csobogását, azaz az aranjuezi palota kertjének hangulatát csakis olyan kiváló művész tudta visszaadni, mint Ana Vidović.

A spanyol turné ideje alatt négy helyszínen állandó teltházak előtt adott koncertet a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Január 19-én Santander városában (PALACIO DE FESTIVALES DE CANTABRIA), 21-én a katalóniai Gironában (AUDITORI PALAU DE CONGRESSOS DE GIRONA), 23-án Madridban (AUDITORIO NACIONAL), 25-én pedig Barcelonában (PALAU DE LA MÚSICA CATALANA).

A spanyolországi koncertek megvalósulását az Agencia Camera spanyol ügynökséggel ápolt, évtizedekre visszanyúló kiváló kapcsolat is segítette. Az 1980-ban alapított ügynökség több mint 10 000 koncert után a nemzetközi színtér egyik legfontosabb komolyzenei ügynöksége.