A Művészet szabad!

2022. 10. 05., 11:11am
Szilágyi Liliana, Szentesi Éva, Peller Mariann és Iványi Gábor is ott lesz a Freeszemlén

 

by Szendi Horváth Éva

A FREESZEMLE kerekasztal beszélgetésein többek között olyan témákat boncolgatnak, mint a családon belüli erőszak, a hatalommal való visszaélés, a gyerekvállalás.

Terítékre kerül az is, hogy hogyan éli meg a háborút egy átlagember. Szó lesz vallásszabadságról, polgári engedetlenségről, illetve arról is, hogy milyen félelmei és lehetőségei vannak a mai huszonéveseknek

A május 10-15. között zajló A MŰVÉSZET SZABAD! alcímet viselő rendezvényen vizsgaelőadásaikkal és filmjeikkel mutatkoznak be a Freeszfe hallgatói, de levetítik Hajdu Szabolcs, Pálfi György, a Buharov testvérek és Szimler Bálint egy-egy alkotását is.

Mekkora nyomást helyez a társadalom a nőkre a gyerekvállalással kapcsolatban? Mi van, ha az ember nem akar gyereket szülni, és mi van akkor, ha nem tud? Kevesebbet ér? Mekkora befolyása van a politikának, a társadalmi konvencióknak, a környezetnek, a médiának ebben a kérdésben? Mik azok a tabuk, amikről nem beszélünk az anyaság kapcsán, és mikkel ámítjuk magunkat? – Ezeket a kérdéseket járja körbe Szentesi Éva író, Kajlik Eszter filmíró szakos Freeszfe hallgató (aki legutóbb a szülészeti erőszakról készített filmet), Hegyi Vivien televíziós műsorkészítő szakos Freeszfe hallgató és Nógrádi Noá, a Patent Egyesület szakértője a SZÜLTÉL MÁR MA? című beszélgetésen május 10-én, kedden este 7-től.

Május 11-én, szerdán, 19 órától Földes András, a Telex haditudósítója, Kőszegi Mária, színész, a Migration Aid önkéntese, S. Gondán Klára, újságíró, a délszláv háború átélője, Siflis Anna, a Freeszfe végzős bábrendező szakos hallgatója.

A CIVILEK A HÁBORÚBAN című esten,  gyerekként a délszláv háború átélő Terék Anna, vajdasági költő, drámaíró, pszichológus lesz a vendég, ahol olyan dolgok kerülnek szóba, hogyan éli meg az átlagember a háborút? Mi történik a gyakorlatban akkor, amikor megszólalnak a légvédelmi szirénák és menekülni kell? Hogyan lehet halálfélelemben élni? Miért menekül el az, aki elmenekül, és miért marad az, aki marad? Hol az ember a háborúban?

A VALLÁSSZABADSÁG a témája a május 12-én, csütörtökön,hét órakor kezdődő eszmecserén, Bozó Andrea és Nagy Sándor színészek, Peller Mariann műsorvezető,valamint Iványi Gábor lelkész vesz részt. És, amiről szó lesz: Ki és miben hisz? Ki szólhat ebbe bele? Van-e jogom abban hinni, amiben szeretnék, és érnek-e emiatt rosszalló tekintetek, hátrányos megkülönböztetések?

Van-e jelenleg vallási megkülönböztetés a 21. század Magyarországán? Mennyiben vallás az ezotéria?

Május 13-án, pénteken, 19 órától Mérő Vera jogvédő, Szilágyi Liliána úszó, Néder Panni színház rendező, a HATALOMMAL VALÓ VISSZAÉLÉS-ről beszélget Kovács Bálint újságíróval. Többek között olyan kérdésekre keresik a választ, hogy mikor beszélünk a hatalommal való visszaélésről? Hova forduljon az, aki áldozattá válik? Mi a hétköznapi áldozathibáztatás? Lépett-e előre a társadalom ebben a kérdésben, vagy egyhelyben toporgunk? Miért nem írjuk alá az Isztambuli egyezményt, és mi történne, ha aláírnánk?

Az esti programokat megelőzően délután 5 órakor is lesznek beszélgetések.

Május 10-én Hegyi Vivien televíziós műsorkészítő Lakner Zoltán politológussal arról beszélget, mi várható a választások után, merre tart a világ, milyen lehetőségei és milyen félelmei vannak a mostani huszonéveseknek.

Mi a szakszervezet szerepe? Egyáltalán, létezik-e jól működő szakszervezet? Hogyan tud egy munkavállaló sztrájkolni? Mi a polgári engedetlenség? Mennyire van joga a munkavállalónak kritikusan megszólalni? Vagy, ha fizetést kapunk a munkánkért, akkor tulajdon is vagyunk? – minderről szó esik május 11-én a SZTRÁJK, POLGÁRI ENGEDETLENSÉG, MUNKAJOG címet viselő eszmecserén, Törley Kata, a Tanítanék mozgalom vezetője, pedagógus, Rihay-Kovács Zita, a FESZ ügyvezetője, jogász és Zeller Judit, a TASZ jogásza és Csató Kata, oktató, a Freeszfe Egyesület elnöke között.

 HOGYAN TOVÁBB FREESZFÉS PÁLYAKEZDŐK? címmel május 12-én rendeznek kerekasztal beszélgetést.

A diskurzusban Fodor Orsolya, Gardenő Klaudia, Siflis Anna bábrendező és Muzslai Francisco televíziós műsorkészítő szakos Freeszfe hallgatók, valamint Aradi Fanni, drámainstruktor szakos SZFE hallgató vesz részt.

Volt egy modellváltás, volt egy egyetemfoglalás, volt egy ugrás az ismeretlenbe, most pedig lesz egy diploma. És hogyan tovább? Hátrány-e freeszfésnek lenni vagy épp előny? Feldolgozták-e már a hallgatóik a traumát, illetve trauma volt-e egyáltalán az egyetemfoglalás? Mit érez az, aki az SZFE-n maradt és miért maradt ott? Neki milyen bélyegekkel kell megküzdenie?

 A beszélgetéseken való részvétel ingyenes.

 Helyszín: Marczibányi Téri Művelődési Központ

https://www.freeszfe.hu/freeszemle-2/