A Magyar Református Szeretetszolgálat Záhonyban és a Nyugati pályaudvaron

2022. 01. 03., 11:30pm
Továbbra is két helyszínen teljesít hősies szolgálatot a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársi és önkéntes csapata.

 

by Szendi Horváth Éva

A határ közelében Záhonynál információval, adományokkal segítik a vonatokkal érkezőket, valamint segítik átmeneti szálláshelyre juttatni a menekülőket. Budapesten, a Nyugati pályaudvaron van jelen az MRSZ csapata egészen a késő esti órákig.

A fővárosban és az ukrán-magyar határ közelében is jelenléti szolgálatot teljesít a Magyar Református Szeretetszolgálat csapata. Záhonynál hétfőre virradóra jelentősen megnövekedett a menekülők száma, a szervezet munkatársai a helyszínen pedig 0-24-ben segítséget nyújtanak. Információkkal látják el azokat, akik tovább szeretnének utazni, valamint a helyi önkormányzattal karöltve átmeneti menedékhelyen tudják befogadni a bajba jutottakat. Az MRSZ a helyszínen vizet, szendvicset, édességet tud biztosítani az Ukrajnából menekülők számára, valamint a tolmácsolásban is mindenki rendelkezésére állnak.

Mindeközben a reformátusokat Budapesten, a Nyugati pályaudvaron a hajnali óráktól kezdve egészen a késő esti órákig megtalálják a segítségkérők. A szervezet munkatársai azt tapasztalták, hogy a vonattal utazók közül sokan már útközben azt az iránymutatást kapják, hogy az állomásra érkezve keressék a „zöld angyalokat”. Hétfőn a reformátusok részéről újabb segítők csatlakoztak a csoporthoz. A Magyarországi Református Egyház fenntartásában működő Bethesda Gyermekkórház orvosai és asszisztensei napközben szükség esetén, a helyszínen egészségügyi ellátást biztosítanak.

A Magyar Református Szeretetszolgálat munkájához rengeteg önkéntes segítő csatlakozott: magánszemélyek, gyülekezetek és hírességek egyaránt. A fővárosban a tárgyi adományozás kapcsán azonban kérik a szervezet munkatársai, hogy felajánlásaikat előzetes bejelentkezés után – melyet a karpataljaert@jobbadni.hu e-mail címen lehet megtenni – a szervezet raktáraiba szállítsák, ugyanis a pályaudvaron a tárolás komoly nehézséget jelent.

A Magyar Református Szeretetszolgálat munkáját felajánlásainkkal támogathatjuk mindnyájan a 1358-as adományvonal hívásával, az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül, valamint banki átutalással a 10702019-85008898-51100005-ös bankszámlaszámon. (A közlemény rovatba kérik beírni: Nemzeti Összefogás).