A Magyar Nemzeti Múzeum aktuális programjai, kiadványai

2023. 21. 11., 6:48pm
a különböző érdeklődésű emberek számára nyújtanak feledhetetlen élményt

 

by Szendi Horváth Éva

SZABADSÁGHARCOSOK KÖZÖTT

JOHN SADOVY FÉNYKÉPEI AZ 1956-OS MAGYAR FORRADALOM NAPJAIBÓLJohn Sadovy (1925–2010), a Life című amerikai képes hetilap megbízásából 1956-ban Magyarországra érkezett cseh származású fotóriporter négy napig, október 29. és november 1. között élte át és fényképezte a forradalom és szabadságharc eseményeit. Ekkor készült képei, elsősorban a Magyar Dolgozók Pártja Budapesti Bizottsága Köztársaság téri (ma II. János Pál pápa tér) székházának ostromakor rögzített felvételei, a Life és más jelentős külföldi sajtótermékek oldalain váltak világhírűvé.
A Magyar Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága – együttműködésben a fotós két lányával, Liza Jane Sadovyval és Yvonne Sadovy de Mitchesonnal – időszaki fényképkiállításon mutat be válogatást John Sadovy 1956-ban készített felvételeiből. A fotóriporter világhírűvé vált képei mellett az érdeklődők több olyan, Magyarországon még nem látott felvételt is megtekinthetnek, amelyek bepillantást engednek a szabadságharcosok és a budapesti lakosok tűzszünet alatti életébe. Megmutatják, hogyan reagáltak a háborús helyzetre a fegyveres felkelők és a fegyvertelen civilek, a felnőttek és a gyerekek egyaránt. 

A kiállítás 2023. december 10-ig látogatható a Múzeum Kupolatermében.

A HÓNAP KINCSE: A FÜLEKI ÚRVACSORAI KANNA

Az úrvacsorai kanna 1649-ben a füleki református eklézsia számára készült. Az elegáns, mesteri kézzel alkotott ötvösmű 2021 karácsonya előtt bukkant fel egy párizsi műkereskedelemben.                                              

A maga korában is reprezentatív mű teljesen ismeretlen volt korábban, egyetlen kiállításon, gyűjteményben, de még írott forrásban sem volt nyoma.

A pandémia második évének egyik „hozadéka”  az volt, hogy a nemzetközi műkereskedelem is átállt a távolsági, online értékesítésre.

Így sikerült a Magyar Nemzeti Múzeumnak egy sikeres licitálást követően megvásárolnia az 1649-es feliratot viselő, részben aranyozott ezüst úrvacsorai kannát. Ma már elmondható, hogy a kora újkori magyarországi ötvösség egyik kiemelkedő emléke, esztétikai értékei mellett jelentős forrásértékű tárgya került a Magyar Nemzeti Múzeum ötvös-gyűjteményébe.

 

A magas, karcsú kanna hengeres testén oszlopos díszítés fut körbe. Az előoldalon az ezüstben hagyott felületen, kartusban antikvabetűs magyar nyelvű felirat olvasható: „ANNO 1649/ EZ KANNAT CI/NALTATA AZ/ NEMES BODOG/HAZI KIS IANOS/AZ FILEKI ECLE/ZIIAHOZ/ 40 TALLERBOL”. A felirat alatt tájban, lovas had élén haladó lovas alakja, kardja hegyére tűzött török fejjel.

MADÁCH200. JELENETEK A TRAGÉDIÁBÓL

A kamarakiállítás a Madách Imre-emlékév keretében valósult meg, és Madách Imre Az ember tragédiája című mű ihlette, Szabó Tamás ötvös és Szabó Imrefia Béla szobrászművész által készített éremsorozatot mutatja be.
A Múzeum Madách 200. Jelenetek a Tragédiából című kamarakiállítása Madách Imre legjelentősebb művének kortárs művészeti reflexiójára épül. A kiállításon bemutatott érmeken Az ember tragédiája egy-egy színének jelenetei, a másik oldalon pedig Madách Imre portréja szerepel.
Az érméken látható ábrázolások alapját Szabó Imrefia Béla szobrászművész alkotásai jelentik, aki előbb a rajzait gipsz szobrokként alkotta meg, majd Szabó Tamás ötvösművész ezekből érmeket készített.
A tárlaton Jankovics Marcell azonos című rajzfilmjének részletei is megtekinthetők.

KÖNYVAJÁNLÓ 

Herbert Frederick Rance beszámolója az 1956-os magyar forradalomról Az Astoria szálló foglyai címmel a minap jelent meg

Dr. Herbert Frederick Rance angol papíripari kutatómérnök 1956. október 16. és október 30. között Budapesten tartózkodott, így belecsöppent az ekkor zajló forradalom és szabadságharc eseményeibe.
Az élményeit megörökítő gépelt visszaemlékezést és 28 fényképet, -amelyeket nyugatnémet kollégája, Heinz Corte készített Magyarországon - Rance családja adományozta a Magyar Nemzeti Múzeumnak.
A kötetben a beszámoló eredeti angol szövege és annak magyar fordítása olvasható a fordítást is jegyző Bognár Katalin történész-muzeológus jegyzeteivel és bevezető tanulmányával, valamint mellékletként Corte tizennégy fényképével.
Miközben végigkísérjük Rance útját a harcok középpontjában álló Astoriától a brit követségen és a Duna Szállóban töltött napokon át hazajutásáig, a szabadságharcosokkal mélyen szimpatizáló, remek stílusban megírt beszámolóból egyedülálló bepillantást nyerünk a forradalom első hetének eseményeibe és Budapest akkori életébe.

A kötet megvásárolható a Múzeum boltjában.