A MÚLANDÓSÁG CÁFOLATA - Térd- és főhajtás

2019. 11. 11., 11:50am
Ha egy szakember rangsorolná az idei év kiállításait, akkor a Műcsarnok Tiszta szívvel festeni című tárlata biztos dobogós helyezést érne el.

Ha egy szakember rangsorolná az idei év kiállításait, akkor a Műcsarnok Tiszta szívvel festeni című tárlata biztos dobogós helyezést érne el.

Az intézmény termeiben négy különböző korú és sorsú művész alkotásai láthatóak. Ám  a történet ugyanúgy illúzió, ahogy a tárgy is. A szín nem elhatározás, hanem belső állapot kérdése - vallja Kondor Attila.

A négy alkotó munkásságának közös nevezője, hogy mindannyian tiszta szívvel viszonyulnak a festészethez. A kiállításon látott anyag lélegzetelállítóan nagyszerű darabjai térd- és főhajtásra késztetik a művészetkedvelő közönséget.

A Műcsarnok három termében Kondor Attila Szabadságtapasztalat címszóval a figyelem, a megértés, a befogadás útján szeretné végig vezetni a látogatókat.

A gazdag és szerteágazó életművet felvonultató Konkoly Gyula a 68-78 címet adta az alkotásait bemutató szegmensnek. Nagyméretű olajfestményei - tájképek, aktok, jelenetek - virtuóz technikai tudásról „árulkodnak”.

Lajta Gábor Az ajtón túl 1985-2019 című kiállítását egyfajta „konceptuális retrospektívnek” szánta. A bemutatott anyag felvonultatja a műtermi modellek után festett aktképeket, az akt-téma „mitológiai” akvarelljeit, koncert- és éjszakai képek nagy és egészen kisméretű darabjait egyaránt.

Szotyori László A vágy titokzatos tárgyai címmel állította ki alkotásait. Melankolikus, bukolikus világa a Gyönyörben fogant valóság, melyről a művész korábban így írt: Azt festem meg, amit magam köré szeretnék varázsolni, azt a képzeletbeli közeget, amelyben élek, amelyben jól érzem magam.

A négy kortárs művész életművének legnagyszerűbb darabjait felvonultató kiállítás november 17-ig tekinthető meg.