A Kojot mindent vitt!

2023. 27. 06., 9:06am
A kecskeméti Hírös Agórában kiosztották a 16. KAFF díjait

 

by Szendi Horváth Éva

A kétévente megrendezett nemzetközi seregszemlére idén június 21-25. között került sor. 111 alkotás volt versenyben és a zsűri 20 kategóriában osztotta ki a díjakat.

Gauder Áron

A fesztivál nagydíját, a közönségdíjat és a legjobb egészestés európai film díját is Gauder Áron a

Kojot négy lelke című alkotása nyerte.

 

Az utóbbit Nuno Beato Nagyapám démonjai című filmjével együtt megosztva kapta.

José Miguel Ribeiro Nayola különdíjban részesült.

A legjobb magyar egész estés játékfilm Pannónia-Matolcsy-díját a Műanyag égboltnak ítélte a zsűri.

A legjobb európai tévésorozatnak a Patouille és az ejtőernyős magok bizonyult.

A legjobb rövidfilm díját Hegyi Olivér A szív kertje című munkája érdemelte ki.

A legjobb televíziós sorozat Bálint Ágnes-díját Buzási-Gyopár Orsolya vihette haza a Szerintemezazegész: Szorít a ház című munkájáért. A Városi legendák: Zongorizmus (rendező: Glaser Kati) különdíjban részesült. A legjobb TV-speciál díjas pedig megosztva a Pánikfalva és a Télapó hadművelet lett.

A legjobb alkalmazott animációnak Egely Kati Canticuénticos: Hogy tudd, szeretlek című alkotását találta a zsűri. E kategóriában különdíjat kapott Fillér Máté Tót Endre: Miért festek? című munkája. A legjobb diákfilm díját Palotás Adél Fények című alkotása kapta. Szucher Ágnes Szerelem a korona idején című filmjéért különdíjban részesült. A legszínvonalasabb képi formanyelvért Fábián Nikolett Nyugvó köd című művét díjazták. Az In the Upper Roomért a legjobb forgatókönyv díját Alexander Gratzer vihette haza. A legjobb animációs munkáért Hárshegyi Vivient méltatták a Felhők felett című filmjéért. A legjobb első filmnek, csakúgy, mint a legjobb 3 D-s filmnek járó díjat az idén nem osztották ki.

Az európai egészestés filmek versenyének zsűritagja Sam Orti, Ittzés Tamás és Dudás Viktor volt. Az európai televíziós díjakról Fülöp József, Mauro Carraro és Tóth István Zoltán, míg a magyar filmek díjairól Cakó Ferenc, Damó István, Ducki Krzysztof, M Tóth Éva és Vácz Péter döntöttek.

A Magyar Filmkritikusok díját Mira Zénó Fox Tossing című kisfilmje kapta.

Hegyi Olivért különdíjban részesítették A szív kertje című munkájáért. A Junior zsűri díját a Kigyógyulva című filmért Csutorás Márton vihette haza. Az Országos Diák Zsűri díját az európai filmek kategóriában a Nagyapám démonjai kapta. A Kutyáknak és olaszoknak tilos! című alkotás különdíjban részesült.

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesülettől és az Országos Diák Zsűritől a magyar filmek díját Kühnel-Szabó Anita Apád című rövidfilmje nyerte.

A diákok Fillér Máténak három munkájáért - Telexikon, Folkfonics - Szól a kakas és Tót Endre: Miért festek? - különdíjat adtak. A kritika író pályázat nyertese Bárány Bence lett, a második helyen Béres Mátyás a harmadikon pedig Böhm Norbert végzett.

https://2023.kaff.hu/