A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház újabb díjat nyert

2023. 09. 06., 10:50pm
A színház számára kiemelten fontos, hogy a fenntarthatóbb jövő érdekében aktívan cselekedjen

 

by Szendi Horváth Éva - SBE  

2022 novemberében az Energiaügyi Minisztérium második helyezéssel jutalmazta a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház Re-Színház elnevezésű akcióját. Ezt az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretein belül szervezték. A minap a nemzetközi zsűri is méltatta a projektet, mely első díjat nyert.

Az országos tematikához alkalmazkodva a 2022-es Európai Hulladékcsökkentési Hét keretein belül a színház a textilek újra hasznosítására igyekezett felhívni a figyelmet. Jelmezraktáraikban felesleges, kidobásra ítélt anyagaikból többek között hátizsákokat, neszesszert és ökotasakokat készítettek. A színházrajongók ezekhez egy jótékonysági adománygyűjtés keretein belül juthattak hozzá. Emellett az érdeklődők számára szabásmintákkal is szolgáltak. A kreatív színházbarátokat ezáltal arra ösztönözték, hogy saját megunt, elhasználódott textíliáiknak is új életet adjanak. Az akció ötlete Sárdi Barbara marketingvezetőtől származott. Az egyedi színházas relikviákat Bertalan Henriett nőiruha-készítő és jelmezraktáros valósította meg, míg a kampány arca Märcz Fruzsina színművész lett.

Az országos szinten gazdálkodó szervezetek kategóriában ezzel a projekttel a második helyezést érték el, illetve a nemzetközi díjazásra is jelölték a teátrumot.

Az EWWR, azaz European Week for Waste Reduction nemzetközi díjkiosztó gálájára június 1-jén Írország fővárosában, Dublinban került sor. Ide, kategóriánként a három díjra nominált projekt képviselői kaptak meghívást.

A díjátadó ceremóniát Hugh Coughlan, a dublini városi tanács regionális koordinátora, Luca Menesini, a Régiók Európai Bizottságának tagja és Françoise Bonnet, az ACR+ főtitkára nyitották meg. A megmérettetés a színház számára abszolút sikert hozott, ugyanis a gazdálkodó szervezetek kategóriában a nemzetközi zsűri első helyezéssel díjazta az

akciót.

A nemzetközi zsűri tagjai voltak: Luca Menesini (Régiók Európai Bizottsága), Andrea Gonzalez (Európai Környezetvédelmi Iroda), Julia Blees (EuRIC), Noelia Cantero (Az Élethosszig Tartó Tanulás Regionális és Helyi Hatóságainak Európai Szövetsége), valamint Franc Bogovič (Európai Parlament).

A dublini Rediscovery Centre-ben, a teátrum képviseletében Sárdi Barbara marketingvezető vette át a kreatív trófeát, amely szintén az újra hasznosítást szem előtt tartva készült el.

A 14. Európai Hulladékcsökkentési Héten 30 országban több mint 16 ezer akció valósult meg. A Kecskeméti Nemzeti Színház ezúton is gratulál az összes résztvevőnek és díjazottnak. Köztük a másik két magyar projektnek, amely meghívást kapott az ír fővárosba: a Kétegyházi Márki Sándor Általános Iskola Öko Divathét elnevezésű akciójának, illetve szervezőjének, Csákvölgyi Erikának.

Videó a kategória jelöltjeiről: https://www.youtube.com/watch?v=KZnJhu7J-uo

Bővebben az Európai Hulladékcsökkentési Hétről:

https://ewwr.eu/the-european-week-for-waste-reduction-rewards-its-best-actions-implemented-in-2022/

https://drive.google.com/file/d/1KFM7czTtqcbcyvFEY-t2s3DnqhujeIa5/view