A Játszma premierje Veszprémben lesz a Magyar Mozgókép Fesztiválon

2022. 02. 05., 3:36pm
Közel száz film, közönségtalálkozók, szakmai és családi programok Június 9-12. között

 

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program közös szervezésében rendezik meg a Magyar Mozgókép Fesztivált, mely különleges élmény a közönségnek és pezsgő találkozó a magyar filmeseknek.

A hazai filmek ünnepén három városban - Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban - kilenc helyszínen közel száz magyar filmet láthatnak majd a filmbarátok. Ezek közül húsz hazai premier lesz.

Új helyszínként bekapcsolódik a veszprémi História Malomkert és a Játékszín. Ott vetítik majd a fesztivál nyitófilmjét, Fazakas Péter A játszma című alkotását.

 A fesztivál megemlékezik a 100 éve született Pécsi Sándorról és a 120 éve született Jávor Pálról is. A hardcore rajongók már most válthatnak early bird bérletet és lesz diák, nyugdíjas, valamint helyi kedvezmény is.

Június 9-én Veszprémben, az új helyszínként bemutatkozó História Malomkertben Fazakas Péter A játszma című alkotásának díszbemutatójával nyílik az idei Magyar Mozgókép Fesztivál.

A hatvanas évek Budapestjén játszódó fordulatos krimiben olyan nagyszerű színészeket láthatunk majd az óriás kivetítőn, mint Nagy Zsolt, Kulka János, Hámori Gabriella és Scherer Péter.

Közel száz filmmel – köztük a Magyar Filmdíjak nevezettjeivel -, húsz premierrel, szabadtéri vetítésekkel, felújított klasszikusokkal, sztárokkal, közönségtalálkozókkal, gyermek- és ifjúsági programokkal, kiállításokkal, koncertekkel és gasztro programokkal várja a közönséget idén is a Magyar Mozgókép Fesztivál a csodálatos Veszprém-Balaton régióban. Az esemény háziasszonya Juhász Anna irodalmár lesz.

A játszma című fim mellett további tizenkilenc alkotás premierjét tartják a fesztiválon. Ott lesz először látható Rohonyi Gábor és Vékes Csaba romantikus vígjátéka, a Szia, Életem! Ebben olyan kiváló színészeket láthatunk, mint Thuróczy Szabolcs, Básti Juli, Mucsi Zoltán és Kovács Patrícia.

A fesztiválprogramban debütál továbbá Papp Gábor Zsigmond Bereményi kalapja című alkotása is. A zenés dokumentumfilm Bereményi Gézát és sokrétű munkásságát mutatja be. A fesztivál a Kár a benzinért című film vetítésével emlékezik meg a 100 éve született Pécsi Sándorról. A 120 éve született Jávor Pál tiszteletére pedig látható lesz a Toprini nász című felújított klasszikus. Az esemény zárófilmje Pálinkás Norbert Katinka című életrajzi dokumentumfilmje lesz.

Veszprémben a két új helyszín, a História Malomkert és a Játékszín mellett,  a

Hangvillában, az Óváros téren, az Expresszóban és az Agóra kulturális központban,

 Balatonfüreden a Tagore sétányon és a Balaton moziban, 

Balatonalmádiban pedig a Wesselényi strandon elhelyezett óriás kivetítőn peregnek majd a filmek.

„A fesztiválra kiválasztott filmek sokasága és sokszínűsége is mutatja, hogy a magyar filmipar csúcsformában van. Rendkívül izgalmas programmal várjuk a nézőket júniusban a csodálatos Veszprém-Balaton régióban. Nagy lelkesedéssel indítottuk útjára tavaly, a magyar film 120 éves jubileumát ünnepelve a Magyar Mozgókép Fesztivált. Most, a második kiadásra készülve, a lelkesedésünk még nagyobb, hiszen tavaly elismerő visszajelzéseket kaptunk a szakmabeliektől és a közönségtől egyaránt.” – nyilatkozta Káel Csaba, filmügyi kormánybiztos.

Lukácsy György fesztivál igazgató, Káel Csaba és dr. Navracsiscs Tibor kormánybiztosok és Juhász Anna irodalmár

Dr. Navracsics Tibor a Veszprém-Balaton 2023 – EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos elmondta: „Örülünk neki, hogy a magyar film ünnepe immáron másodszor kerül megrendezésre Veszprémben. Bízunk benne, hogy a Magyar Mozgókép Fesztivál és az Európa Kulturális Fővárosa program bebizonyítja, hogy ez a térség egy egységet alkot. És népszokássá válik, hogy rész vegyünk egymás ünnepein. Távlati célunk Európa új kulturális-kreatív iparának régiójává válni,. A film pedig ennek az ágazatnak az egyik legdinamikusabban fejlődő területe, így nem titkolt célunk, hogy a mozgóképszakma találkozóhelyévé szeretnénk válni.”

A hardcore rajongók május 15-éig válthatnak early bird bérletet és lesz diák, nyugdíjas, valamint helyi kedvezmény is. A Magyar Mozgókép Fesztivál záróakkordjaként június 12-én a Magyar Filmakadémia átadja a Magyar Mozgókép Díjakat.

www.mozgokepfesztival.huhttps://www.instagram.com/magyarmozgokepfesztival/

https://magyarfilmakademia.hu/huhttps://www.facebook.com/MagyarMozgokepFesztival