A Fonóban már kitört Tavasz!

2021. 16. 03., 11:56am
A februári Fonó Selection idei hagyományát a Fonó Tavasz koncertsorozat folytatja.

A februári Fonó Selection idei hagyományát a Fonó Tavasz koncertsorozat folytatja.

Az online térben ezúttal minden szerdán és szombaton izgalmas fúziók, kisformációk koncertjeinek bemutatására kerül sor. ja be. Bár a kapuink zárva, a lélek ezeken a koncerteken kitárul, remek estéknek lehetünk tanúi! Rendszerint olyan művészek találkoznak a Fonó színpadán, akik ebben a felállásban még sosem játszottak együtt. A felvételről sugárzott koncertek a Fonó weboldalán és facebook oldalán követhetők ingyenesen, valamint a youtube-on visszanézhetők. Az élőben sugárzott koncertre jegyvásárlás után lehet becsatlakozni. Íme a márciusi programok »

Ingyenesen követhető koncertek:

Március 13-án Ferenczi György, Ifj Csoóri Sándor Sündi és Lakatos Róbert lépnek együtt színpadra. Három különböző zenész, három eltérő stílus: a rock and roll, a világzene és a klasszikus zene oldaláról érkező zenész/zeneszerzők találkozása a színpadon, s ami ebben a produkcióban mindenkit és mindent összeköt az a népzene! Mindenki nagy izgalommal várja, mi történik majd a három 'szféra együttállásakor'. 

Ferenczi Györgyöt, a Máté Péter-díjas magyar szájharmonika-művészt, — aki nem mellesleg kiváló énekes, hegedűs és gitáros is, — a Rackajam, majd a Ferenczi György és az Első Pesti Rackák frontembereként ismerhette meg Fonó közönsége. Ifj. Csoóri Sándor 'Sündit', a friss Fonó-díjas népzenészt sem kell bemutatni. Ő látható és hallható az Ötödik Évszakban, a Csoóri családi zenekarban, a Dresch Vonós Quartetben és a Bahorka Társulatban is. A Fonogram-díjas Lakatos Róbert  a Lakatos Róbert és a RÉV, valamint az Esszencia zenekarok zenészeként szintén állandó fellépője a Háznak. A koncert ingyenesen követhető a Fonó facebook oldalán, weboldalán és youtube oldalán, ahol utólag is visszanézhető. Bővebben itt »» http://www.fono.hu/hu/programok/online-fono-tavasz:-ferenczi-csoori-lakatos-706

Március 17-én Babcsán Bence és Varga Kornél. A két zenész a Zűrös Bandában és a Babcsán Projektben játszik együtt, de duó-formációjuk minden szempontból rendhagyó.

Koncertműsoruk román és szerb táncdallamokból, makedón és ír népzenéből merítkező feldolgozásaikból, saját szerzeményeikből ad ízelítőt. Ezeken a zenekarokon kívül Bencét a Babrából, a Bahorkából és a Fanfara Compexából ismerheti a közönség, Kornél pedig a Fianna, a Mókus és a Fabula Rasa, a Cimbaliband és a Borinka formációban hallható. A koncert ingyenesen követhető a Fonó facebook oldalán, weboldalán és youtube oldalán, ahol utólag is visszanézhető. Bővebben itt »» http://www.fono.hu/hu/programok/online-fono-tavasz:-babcsan-bence-varga-kornel-707

Március 20-án Kaltenecker Zsolt szólókoncertjét hallgathatja meg a Fonó online közönsége. Az Artisjus- és Gramofon-díjas jazz-zongorista több felállásban lépett már fel a Fonóban, ezúttal azonban szólóban érkezik.

A koncert gerincét Zsolt 2015-ben megjelent “Revisited” című CD-jének élőben ritkán hallható anyaga adja, melyről ő maga így nyilatkozott: Az elmúlt 25 évben sok zeneszámot írtam, van köztük jó pár, amit a mai napig szeretek. Ezekből válogattam erre a szólózongora albumra. Mivel a játékom elléggé ritmuscentrikus, és főleg a zongora mély és középső regisztereit használom, igyekeztünk egy, a stílusomhoz jól illő és a szokásosnál basszus-orientáltabb hangzást létrehozni a felvételen. Különleges lett a lemez amiatt is, hogy ezúttal sokkal inkább a kompozíciókon, mint az improvizációkon van a hangsúly. Ez az anyag számomra egyszerre a kissé hosszúra nyúlt első alkotói korszakom lezárása és egy új korszak kezdete.

A koncert ingyenesen követhető a Fonó facebook oldalán, weboldalán és youtube oldalán, ahol utólag is visszanézhető. Bővebben itt »» http://www.fono.hu/hu/programok/online-fono-tavasz:-kaltenecker-zsolt-708

Március 24-én kezdődik Tóth Viktor többrészes jazztörténeti sorozata, a szaxofonművész 'koncert–beszélgetése' a jazz száz évéről – élő zenével, audió és videó részletek bemutatásával, illetve azok magyarázatával. Az esemény különlegessége, hogy a koncerten a közönség beavatást kap a jazz történetébe, stílusjegyeibe - az elhangzó számok példaként szolgálnak majd. Kommentárok segítségével egyfajta kulcsot kap a hallgató a jazz megértéséhez, a zene mélyebb felfogásához és élvezetéhez. Mottóként Miles Davis legendás mondata szolgál: "az emberek gyakran panaszkodnak, hogy nem értik a zenémet.
– hogy akarják egy pillanat alatt megérteni, mikor én tíz évig gondolkoztam rajta...?"

Magyarországon Tóth Viktort többszörösen az év altszaxofonosának, zeneszerzőjének választották és több “év jazz lemeze” díj kitüntetettje is. A jazztörténeti sorozat sikere a szaxofonos közvetlenségében, magas szintű felkészültségében és előadói készségében rejlik. A „könnyen érthető jazz“ koncert–beszélgetés című előadás több teltházas estet megélt már Magyarországon és Európa nagyvárosaiban egyaránt. Ez a sorozat ennek a sikerszériának az online változata. 

Sokszor éreztem koncertjeimen, hogy a hallgatóságnak szüksége van egy pár mondatra a zene hallgatása előtt vagy után, hogy mélyebben megértse, miről és miért is játszunk. A jazz egy nagyon tradicionális műfaj, a stílusok és kifejezési módok egymásra épülnek, a zene szellemi és lelki mondanivalója szorosan összefügg a jazz száz éve alatt élt emberek életével és lelki világával. A jazz elsőre bonyolultnak hallatszódhat az "edzetlen" fülnek, de meggyőződésem, hogy ha példákon keresztül és útmutatások segítségével hallgatja a hallgató, a zene kontextusba kerül és a szívnek és a tudatnak is egyaránt nagy élményt okoz, — mondja Tóth Viktor

A jazztörténeti sorozat második része március 31-én lesz látható a Fonó online felületein.

A sorozat ingyenesen követhető a Fonó facebook oldalán, weboldalán és youtube oldalán, ahol utólag is visszanézhető. Bővebben itt »» http://www.fono.hu/hu/programok/online-fono-tavasz:-jazztortenet-toth-viktorral-1.-709

Élőben streamelt, jegyvásárlás után megtekinthető koncert:

Március 27-én a nemzetközi toplistás MEYBAHAR lép fel, erre az alkalomra különleges vendég is érkezik hozzájuk: Juhász Gábor jazzgitáros. Ezt a koncertet ÉLŐBEN streameljük a Fonóból, jegyvásárlás után tekinthető meg. A Meybahar magával sodró világa az Égei-tenger és a kisázsiai kultúrák zenei gyökerein keresztül vezet el lelkünk legbelső rezdüléséig.

A zenekart közvetlenül inspirálja a régi időkbe nyúló modális zenei örökség és napjaink zenéje, a különböző kultúrák közös pontjainak és találkozásainak mélységei és magasságai. A zenekar Marilia Pilti görög szantúr (‘santouri’ - a magyar cimbalom rokona) és Kopcsik Márton hegedű, és saját fejlesztésű zengőhúros brácsa duójából született. A szantúr és hegedű tökéletes zenei párt alkotva, különlegesen izgalmas atmoszférát teremt maga körül a színpadon. Az este a Fonóban több izgalmat is rejt magában, a zenekar ugyanis ebben a felállásban első alkalommal fog bemutatkozni nagyobb nyilvánosság előtt, valamint ez alkalomra meghívott vendégük Juhász Gábor jazzgitáros lesz, akivel közösen fantasztikus este ígérkezik.

A koncertre jegyek ezen a linken kaphatók: https://tootoot.fm/hu/events/6047658a8544aa0e44e236e0 Bővebben az eseményről itt »» http://www.fono.hu/hu/programok/meybahar-vendeg:-juhasz-gabor-elo-streamkoncert-704