A Fény Útja 2023

2023. 04. 07., 2:15pm
Fényszőnyegen sétálás, ragyogó korallzátonyok és éjszakai, elvarázsolt játszótér

 

by Szendi Horváth Éva - SBE

A Zsolnay Fényfesztivál velejét a szemkápráztató fényfestések, installációk és fényprogramok adják, - ezek alkotják a Fény Útját. A július 6-9. között, Pécsett zajló fesztiválon egy gigantikus földgömb ragyog a fejünk fölött, miközben életre kel a mecseki erdők mondavilága is.

Az éj leszállta után Pécsett a látogatókat a hazai és külföldi fényművészek épületvetítései, helyszínspecifikus fényalkotásai ejtik ámulatba. A város utcáin, terein található alkotások ingyenesen megtekinthetőek, a zárt térben lévők pedig a Fény Útja Extra karszalaggal látogathatóak. Ezek a helyek: a Kodály Központ, a Cella Septichora Látogatóközpont, a Civil Közösségek Háza, a Jakovali Hasszán Dzsámi, illetve a Baranya Vármegyei Közgyűlés díszterme.

-A Kodály Központ külső fényvetítést kap, emellett két beltéri alkotást is tartogat. A belga Superbe csapata egy interaktív kórus installációval érkezik, melynek köszönhetően karmesterként egy saját másolatainkból álló kórust vezényelhetünk. A hangversenyteremben lebegő hétméteres földgömb, a Gaia a fesztivál egyik legjobban várt látnivalója. Az angol Luke Jerram hipnotikus erejű alkotása a nézőkből a bolygónkkal kapcsolatos legmélyebb, legintenzívebb érzéseket hozza elő. Az élményt a BAFTA-díjas zeneszerző, Dan Jones térhatású hangkompozíciója teszi teljessé.

-A Széchenyi téren a Dzsámi fényvetítését szemlélve elmerülhetünk a milliónyi színes élőlénynek otthont adó, éteri szépségű korallzátonyok világában. A vetítés a NASA 20 éven át gyűjtött adatait veszi alapul. Megmutatja az óceáni áramlatok, a vízhőmérséklet, a klorofill, a szél, a sótartalom és a víz változását, ezáltal azt szemlélteti hogyan átalakul a korallzátonyok világa a melegedő vizekben.

-Az ÁRKÁD Pécs Bevásárlóközpontba érkező művészek lerombolják a városok hétköznapi korlátait, hogy a világot egy fényesebb, vidámabb és szürreálisabb hellyé tegyék. Humoros, óriási mesebeli lények lepik el az épületet, garantáltan mosolyt csalva mindenki arcára!                                     A bevásárlóközpontban egy másik, egyszerre játékos és elgondolkodtató alkotás is várja az érdeklődőket, ennek kipróbálásához két ember szükséges. Miközben magukat figyelik a tükörben, összeolvad az arcképük a másikéval. Ez az identitás és az empátia gondolatvilágára reflektálva igazán izgalmas érzetet kelt.

A Czinderi Parkban egy elvarázsolt játszótér vár kicsiket és nagyokat, az éj leszállta után a játékok megelevenednek, és a fény által új ingereket, élményeket kínálnak.

-Hosszú évek óta a Fény Útja egyik legkedveltebb alkotása a Janus Pannonius utca burkolatának és házfalainak analóg fényfestése, a Fényszőnyeg.

-A Színház téren megelevenedő fényfestés egy erdei utazásra hívja a látogatót. A Laluz Visuals alkotása a hazai erdők állatai, növényei és gombái mellett a mecseki erdők mese- és mondavilágát dolgozza fel fénnyel és zenével.

-A Barbakán bástyáján látható fényvetítés bemutatja, ahogyan „életre kelnek” a környezetre káros műanyagok.

-A Jókai téren a PET/LED interaktív művészeti installáció szintén az újrahasznosítás fontosságára hívja fel a figyelmet. A PET palackokat megérintve bárki fényeket varázsolhat a környező épületekre.

-Baranya Megyei Közgyűlés dísztermében látható, LIMEN című alkotás a lámpák által kibocsátott, az emberi fül számára nem érzékelhető ultrahangokat érzékelhető frekvenciákra fordítja le, így miközben látjuk, halljuk is a fény láthatatlan hangját.

-A Nádor Galériában a kortárs hang-fény „orgona” a teret betöltő hangzásokra mozgó fénycsóvák segítségével fényjelenségeket sző. Ez nem más, mint a térbe kiterjesztett vizuális zene.

-A Búza téren egy mechanikus fényjátszótér várja az érdeklődőket, akik napfénnyel és emberi erővel életre kelnek egy elvarázsolt kápolnában.

A Fény Útja nyitva tartása:

csütörtök, péntek, szombat: 21.30–01.00

vasárnap: 21.30–00.00

A Kodály Központ, a Civil Közösségek Háza és a Jakováli Hasszán Dzsámi péntektől vasárnapig már déli 12.00 órától várja az érdeklődőket.

 

https://www.zsolnayfenyfesztival.hu/