A Dunakanyar fővárosába látogatván

2022. 23. 10., 10:45pm
Íme, egy tökéletes útvonal: gyöngyszemek Esztergomban, amiket nem érdemes kihagyni, ha ott járunk

 

Az ősz a kirándulások, túrák, városnézések évszaka. Ilyenkor az év utolsó meleg napsugarai még végigsimítanak a bőrünkön, a természet pedig csodás színekben pompázik. Az ország egyik legszebb helye, a Dunakanyar is különösen gyönyörű ilyenkor, érdemes célpontként kitűzni hétvégére.

Egyik legkülönlegesebb városa Esztergom, amely elbűvölő látványosságokkal fogadja a látogatókat. Íme, egy tökéletes útvonal összeállítás, hogy biztosan ne maradjon el egyik csodás helyszín sem. Az Esztergomi Bazilikától a Váron át a Kis-Duna Sétányig átitatja a sétát a történelem. A nap tökéletes lezárásaként pedig a 42 Restaurant&Bar-ban vacsorázzunk!

Lenyűgöző épületek, kellemes séták

Ha Esztergomról van szó, természetesen nem maradhat el a Bazilika meglátogatása, érdemes a túrát rögtön ezzel kezdeni. Magyarország legmagasabb épületének, Európa harmadik legnagyobb bazilikájának kupolájából csodálatos látvány tárul a szemünk elé. Az épület belsejét is hosszan lehet csodálni, felfelé tekintve a mennyezeti freskók részleteiben elmerülni.

A Bazilikától az Esztergomi Vár felé vegyük utunkat! A Várhegyre felvezető út könnyed gyalogtúra, és ha szeretnénk, egy kis ösvényen körbejárva kívülről is meg lehet nézni a szakadékos oldalfalakkal határolt várat.

A következő állomás a Fájdalmas Szűz-kápolna, amely a Szent Tamás-hegy tetején található, és egy barokk stílusú kálvária vezet fel hozzá. A vártól a kápolnához tízpercnyi sétával könnyedén odaérhetünk.

A kápolnától a Duna mellékágának partjára lekanyarodva a Kis-Duna Sétányra, Esztergom Királyi városrészén haladhatunk keresztül, egészen Vízivárosig.

Jellegzetességét, a sétány fölé boruló platánsort több mint száz évvel ezelőtt, 1910-ben ültették.

A romantikus hangulatú sétányról Esztergom főterére induljunk. A főként műemlék épületekkel szegélyezett Széchenyi tér fesztiválok, színes rendezvények, gasztroesemények gyakori színhelye, így a városnézés mellett további kültéri programokra is számíthatunk itt.

Ha gyerekekkel tervezzük megtekinteni a város nevezetességeit, izgalmas program lehet számukra az Esztergomi Városnéző Kisvonat is, amely akárcsak a városnéző túra, szintén a Bazilikától indul, és egészen Párkányig elvisz. A Kisvonat a Bazilika főbejáratához érkezik vissza, így innen folytathatjuk is a városnézést, indulhatunk tovább a vár felé.

Egy tökéletes nap zárása a 42 étteremben, csodás vacsora

A Dunakanyar fővárosában töltött napunkat a 42 Restaurant & Barban zárjuk! Az Esztergom szívében található étterem a nagyvárosi életérzés ebben a csodás kisvárosban, gyöngyszem az ékszerdobozban.

A 42 konyháját nem az eddig megtanult sémák, technikák, bevált módszerek határozzák meg.

Fogásaikat a világ aktuális rezdüléseire reagálva alkotják, 7 fogásos menüsoruk valódi élmény. Ha pedig másnap is szeretnénk még Esztergomban kalandozni, butikhotelükben, a Room42-ben 6 egyedi lakosztály és 3 design apartman vár minket.

A 42 Restaurant & Bar egy filmben meséli el filozófiáját. Mutatjuk!

https://youtu.be/UxFngi-62Ps