A Cziffra fesztiválról

2020. 06. 11., 10:15am
„A zene szabadsága” - Emlékév hazánkban és világszerte: 2021. február - 2022. május

„A zene szabadsága” - Emlékév hazánkban és világszerte: 2021. február - 2022. május

2021-ben a hazai és nemzetközi zenei élet Cziffra György világhírű zongoraművész emléke előtt tiszteleg, akinek születése 100. évfordulója alkalmából a 2021. február – 2022. május közötti időszakot Magyarország Kormánya Cziffra György-Emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

Az Emlékévet hagyományszerűen a Cziffra Fesztivál nyitja februárban budapesti koncertjeivel. Majd ezt követően az egész év során folytatódnak a programok további 13 vidéki városban, 15 országban, összesen több mint 100 eseménnyel.

Cziffra György

Remélhetőleg a közönség - hosszú kihagyás után - újra hallhatja majd kedvenc hazai és nemzetközi előadóit, akik minden bizonnyal ünnepként élik majd meg az újbóli színpadra lépés örömét.

A Cziffra100 programsorozat a legjelentősebb magyar és nemzetközi kulturális szervezetek és intézmények összefogásával valósul meg. Az Emlékévnek a klasszikus zenei élet legfontosabb koncerttermei adnak otthont, többek között a Müpa Budapest, a Zeneakadémia, a New York-Lincoln Center, a London-Covent Garden, a Genf-Victoria Hall, a Párizs-Radio France és Senlis – Fondation Cziffra.

A programban olyan világhírű művészek szerepelnek, mint Boris Berezovsky, Martha Argerich, Denis Matsuev, Mischa Maisky, Marc-André Hamelin, Mikko Franck, az Orchestre de la Suisse Romande, vagy a Orchestre Philharmonique de Radio France, akik Eötvös Péter zongoraversenyét mutatják be a Müpában és Párizsban. A világhírű zeneszerző Cziffra György tiszteletére komponálja első zongoraversenyét Cziffra Psodia néven, melyet Balázs Jánosnak dedikál.

Cziffra szellemisége a szabadság, a szárnyalás, a határok – szószerinti és átvitt értelmű – átlépéséből táplálkozott. A virtuozitás, a spontaneitás, a műfaji határok elmosása, a nyitottság jellemezte előadói egyéniségét. A zenéhez való újszerű viszonyát részben roma származásának, részben személyiségének köszönhette. A zenélést szórakoztatásnak fogta fel, amelynek nem csak mélynek és tartalmasnak, hanem izgalmasnak, vibrálónak, sziporkázónak, örömtelinek kell lennie. Cziffra missziója a zenei élmény közvetítése. Legfontosabb öröksége talán pont ez a professzionális könnyedség, a műfajok közti átjárás legitimációja, szépségeinek megmutatása, a zene örömszerzésének mindenek felettisége lett. Ezt idézi fel évről évre a nevével fémjelzett fesztivál, és erre emlékezünk születésének közelgő 100. évfordulóján is.

Az Emlékév célja, hogy bemutassa és tovább éltesse a világhírű zongoraművész életének és munkásságának szellemi és művészi örökségét ma is aktuális üzeneteit. keresztül: a magyar és európai identitást, amelyek kölcsönösen táplálják egymást. Visszahozza a koncerttermekbe a romantikus zongorajáték hagyományát, felhívja a figyelmet az improvizáció tradíciójának fontosságára, továbbá kiemelje a fiatal művészek támogatását.

 „Cziffra György élete példaként szolgálhat, hogy a legmélyebbről, a történelem számtalan buktatóján keresztül is kitartással, tehetséggel és hittel el lehet jutni a csúcsra. Korát messze megelőző, nyitott művészetszemlélete a 21. században még aktuálisabb, mint valaha: klasszikus zongoraművészként páratlanul improvizált és kalandozott más stílusok felé, alapítványán keresztül nem csak zenészeket, hanem képző- és iparművészeket is előszeretettel támogatott. Életútja során magyarsága európaiságában teljesedett ki, világjáró művészként, francia állampolgárként is büszke volt származására.” (Balázs János zongoraművész)

Balázs János zongoraművész pályája kezdetétől nagy figyelmet szentel Cziffra György emlékének ápolására. 2016-ban a MOMKult együttműködésével megalapította a Cziffra György Fesztivált, amely a klasszikus zenei koncertek mellett számos más műfajt és művészeti ágat mutatott be neves művészek részvételével. Felvállalja fiatal tehetségek támogatását mesterkurzusokon és a Cziffra Fesztivál rangos díjain keresztül. Az eseménysorozat az elmúlt években beírta magát a legkedveltebb hazai fesztiválok közé. Az Emlékév is ezen erős szakmai pillérekre alapozva építkezik tovább.

Programok, események, információk: https://cziffrafesztival.hu/

Besszner Szilvia szervező

A szervezők bíznak benne, hogy az Emlékév kezdetekor már nagyrészt magunk mögött hagyjuk a világjárványt, ellenkező esetben mindannyiunk egészsége és biztonsága érdekében betartják az aktuális védelmi szabályokat, a mindenkor érvényes központi rendelkezéseket.  

A Cziffra 100 első eseményeire már kaphatóak a jegyek a cziffra100.com weboldalon. A jegyvásárlással a résztvevők elfogadják a helyszínek koronavírussal kapcsolatos megelőző intézkedéseit.

A Cziffra szelettel a Szamos Marcipán tiszteleg a világhírű művész és hagyatéka előtt, folyamatosan kapható a kultúra szerető és támogató cég cukrászdáiban. 

Határtalan összefogás – A Cziffra György-Emlékév és a Cziffra Fesztivál számos hazai és külföldi szakmai partner együttműködésének köszönhetően valósul meg. Ezúton köszönet mindenkinek, akik részt vesznek az Emlékév programjainak közös megvalósításában.