A Crowne Plaza Budapest teljes felújítás után

2022. 29. 05., 10:18pm
A hotelbe bekerült a magyar tudományos szenzáció, a Gömböc

 

Egy kora nyári esti nyitó ünnepségen adták át a Váci úton található Crowne Plaza Budapestet. A szálloda tavaly nyár óta úgynevezett soft opening üzemmódban működött. Mostanra azonban a teljes ingatlanfejlesztést - köztük a báltermet, 11 kisebb rendezvénytermet, a Club Lounge teret, a fitness termet, és az emeleti Cult éttermet is - befejezte a tulajdonos Gránit Pólus.

A megnyitó egyik ünnepélyes mozzanata volt, amikor Domokos Gábor a Gömböc feltalálójaként világhírűvé vált magyar kutató átadta a Crowne Plaza Budapestnek saját Gömböcét. “Fontosnak tartjuk, hogy a Budapestre érkező nemzetközi vendégek a világhírű magyar tudományos eredményekkel találkozzanak, ezért ennek egyik szimbólumát, a Gömböcöt állítottuk ki a hotelben” - mondta el Maurice Janssen igazgató.

Végleges helye a recepciónál lesz, látványával mintegy fogadva a vendégeket.

A hotel története a 90-es évek végéhez nyúlik vissza. 1999-ben épült meg a Westend, melynek tervei a hazai építészet egyik legismertebb alakja, Finta József Kossuth, kétszeres Ybl Miklós díjas és Prima Primissima díjas magyar építész irodájához a Finta és Társai Építész Stúdióhoz fűződnek. Fél évvel később nyílt meg az épület oldalában a szálloda ifj.Peschka Alfréd, a stúdió vezetőtervezőjének tervei alapján. A szállodáról a nyitás évében így írt az Építészfórum: “...az épületegyüttes legjobban sikerült része…ebben sűrűsödik úgy a térformálás és az anyaghasználat, amiből egy izgalmas, sikeres, mégsem divat ízű mai építészeti produkció rajzolódik ki.” 20 évvel a nyitás után a tulajdonos Gránit Pólus úgy döntött, hogy az építészeti alkotást a 21. századi utazók igényei szerint újítja fel, és megbízta ezzel a lengyel Tremend építészirodát. 

A belsőépítészeti koncepcióban a tervezők az ‘utazás szépségéből’, a környék vibráló, nyüzsgő életéből, valamint a magyar borászatok hagyományából inspirálódtak. A tervek készítése során alapvetés volt, hogy az óriási ablakokkal és teraszokkal rendelkező, nyílt terekkel, zöldtetőkkel és a város nyüzsgő életével körülvett épület belső terének textúriái és színei szoros kapcsolatban állnak majd a kinti környezettel.

A lobby és a földszinti Axis Café & Lounge tere élénk, színekben gazdag és eklektikus. Sok részletében reflektál a Nyugati pályaudvar 19. századi építészetére, melyet August W. De Serres és a párizsi Eiffel iroda munkatársai jegyeznek.

Az Axis, melynek meghatározó design eleme egy plafonra függesztett réz színű 3 dimenziós világító fém installáció, sötétebb és gazdagabb színvilágot kapott, mint a lobby. Így intim és izgalmas atmoszférájával becsalja a környék közönségét és igazi élményben részesíti a térbe belépő vendégeket.

“A projekt legnagyobb kihívása az volt, hogy élettel teli helyet teremtsünk, amit a szálloda vendégei mellett a környék közössége is használ. Nemcsak szálláshelyet, hanem találkozóhelyet terveztünk, mely egyszerre közlekedési, gasztronómiai és kulturális csomópont, valamint konferencia helyszín” - mondta el Magda Boule a Tremend építész-projektvezetője. Ilyen kulturális kapcsolódást jelent az is, hogy a szálloda falain kiemelt helyeken a magyar absztrakt képzőművészet meghatározó alakjai, Haász István, Horváth Lóczi Judit és Robitz Anikó munkáival találkozhatunk.

Az első emeleti Cult étterem, a folyosók és a szobák színpalettája megnyugtató, természetes színvilágot jelenít meg - vörös terrakotta, bézs, zöldes árnyalatok idézik meg a Budapest környéki kertek hangulatát. A Cult étterem, mely texturált vakolattal, fával, sötétzöld kárpit felületekkel és drapp színű elemekkel tűnik ki, páratlan kilátást kínál a környék műemlék épületeire. 

A szállodai szobák és közösségi terek kialakítása a világ több mint 400 pontján hotelt üzemeltető Crowne Plaza víziójában a munka és a szabadidő harmóniáját szolgálja. A budapesti ingatlanban három különböző zónával - munka, pihenés és alvás - rendelkező WorkLife szobákat alakítottak ki. Ezzel lehetővé téve a vendégek számára, hogy optimalizálják a teret mind a munka, mind a pihenés szempontjából. A szobák tervezői speciális anyagokat és olyan design megoldásokat alkalmaztak, amelyek javítják az akusztikát, a sötétséget és az alvás élményét. Sem a forgalmas Váci út, sem a Nyugati pályaudvar nem zavarja a vendégek életét.

A szálloda közösségi tereinek gyűjtőneve Plaza Workspace, melyekre mind jellemző, hogy a hatékony munkavégzés mellett a pihenést is támogatják, így a vendégek flexibilisen válthatnak munka és a kikapcsolódás között. Ezek a terek magukban foglalnak egy co-working zónát, étel- és italfogyasztási lehetőségekkel, a beszélgetésre alkalmas helyeket és a technológiai támogatással, melyet - más co-working létesítményekkel ellentétben - a helyiek és a szálloda vendégei ingyenesen használhatnak. 

A renováció során a tervezők környezeti szempontokat is figyelembe vettek, megtartva, felújítva minden olyan elemet a korábbi enteriőrből, amely újra hasznosítható volt. 

Gömböc

A világ leghíresebb geometriai formái közé tartozik a Gömböc, melyet két magyar, Domokos Gábor és Várkonyi Péter talált fel. A tudományos szenzáció az első olyan ismert homogén test, amelynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van. Bárhogyan tesszük le, mindig a stabil egyensúlyi pontjába tér vissza. A Gömböc megtalálható a világ legkülönlegesebb pontjain. Legutóbb az erős magyar matematikai gyökerekkel rendelkező Stanford Egyetemen avattak egyet. De van Gömböc az oxfordi egyetem matematika tudományi központjában, a Cambridge Egyetem Tudománytörténeti Múzeumában, a Princeton Egyetem matematika tanszékén is, sőt a brit királyi család rezidenciáján is. Karikó Katalinnak is van saját Gömböce, sőt a Gömböc formáját használják az MIT kutatói a lenyelhető mRNS-vakcinák kifejlesztéséhez. A kapszulaként való alkalmazásról nemrég publikált cikket a Mathematical Intelligencer, a világ egyik vezető matematikai folyóirata. A Gömböcökről világtérkép is készült, amire most felkerül a Crowne Plaza Budapest: egy különleges, 180 mm-es, csúcskategóriás plexi kivitelt tudhat magáénak.

Medve Matek

A gyerekekre és a matematika oktatásra gondolva, a feltalálók kifejlesztették a Gömböc megfizethető árú változatát, ezt meg lehet vásárolni a szállodában. Az eladásokból származó bevétel lehetővé teszi azt is, hogy Gömböcöt adományozzanak a magyar iskoláknak. Abban, hogy az adományok a lehető legjobb helyre kerüljenek a szálloda az egyik legnépszerűbb gyerekeknek szóló matematikai programmal, a Medve Matekkal működik együtt. “Szeretnénk hozzájárulni a feltalálók azon víziójához, hogy Magyarországon minden iskolában legyen Gömböc.”- mondta el Maurice Janssen igazgató.

A Crowne Plaza Budapest a Gránit Pólus tulajdonában lévő Westend bevásárlóközpont oldalában található, 230 szobával, 13 rendezvényteremmel, 2 étteremmel, egy Club Lounge-al és két terasszal rendelkezik, amelyekről lenyűgöző kilátás nyílik Budapest építészetére. A hotel Váci úti bejárattal rendelkező Axis Café & Lounge étterme minden délelőtt 11 órától várja a közönséget helyi termelőktől származó, fenntartható, egészséges ételekkel, kávékülönlegességekkel, expressz ebéddel. 

A Crowne Plaza® Hotels & Resorts a világ egyik legnagyobb prémium szállodamárkájaként azt képviseli, hogy az üzleti utazás a munka és a szabadidő egyensúlyáról, valamint a rutinból való kiszakadásról is szól.

A jól felszerelt szobák, a minőségi alvásra irányuló Sleep Advantage® program, a 24 órás fitnesz létesítmények, az egészséges ételek és a tartalmas partnerkapcsolatok a modern üzleti utazók igényeinek felelnek meg. Továbbá dizájnvezérelt, technológiailag támogatott és kulturálisan releváns élményt nyújtanak. Ez azt jelenti, hogy a vendégek feltöltődhetnek és inspirálódhatnak, hogy minél kellemesebben töltsék pihenőidejüket és munkaidejüket.

További információért látogasson el a www.crowneplaza.com weboldalra, lépjen kapcsolatba velük a Facebookon https://www.facebook.com/Crowne.Plaza, a Twitteren www.twitter.com/crowneplaza és az Instagramon www.instagram.com/crowneplaza.  

A szállodai információért és foglalásokért látogasson el a www.ihg.com weboldalra, az IHG Rewards Clubról pedig a www.ihgrewards.com weboldalon talál információt.

Legfrissebb hírekért látogasson el a Hírszobába, és kövesse a LinkedIn, Facebook és a Twitter oldalakat!