A Budapesti Fesztiválzenekar ünnepi hangversenye

2023. 24. 10., 8:54am
Buda, Pest és Óbuda egyesülésének 150. évfordulója tiszteletére

by Szendi Horváth Éva

a BFZ ünnepi koncertet ad a budapesti a Dohány utcai zsinagógában

A 2023. november 19-én, vasárnap este fél 8-kor kezdődő hangversenyt Fischer Iván vezényli. A koncertre a Zsidó Budapest 150 éve programsorozat keretében Erzsébetváros Önkormányzata és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szervezésében kerül sor.
Nem véletlen, hogy éppen a Dohány utcai zsinagóga, a magyar zsidóság ikonikus épülete ad otthont a Budapesti Fesztiválzenekar ünnepi hangversenyének.

Mindannyian büszkék lehetünk, magyarok, zsidók és nem zsidók, budapestiek és nem budapestiek egyaránt arra, hogy milyen hatalmas fejlődésen ment át a magyar főváros a 19. század második felében. A fejlődésből jelentős magyar zsidó személyek is kivették a részüket, akik örökre beírták nevüket

Budapest és az ország történelemkönyvébe. Zseniális magyar zsidó tudósok, építészek, írók, költők, festők, zeneszerzők, bankvezérek, iparmágnások, hírlaptulajdonosok és művészetpártoló mecénások hagyták tevékenységük nyomát az utókorra.
A Dohány utcai zsinagógában a hazánk és a világ egyik legjelentősebb klasszikus zenei együttese a150 évvel ezelőtt egyesített magyar főváros előtt tiszteleg. Az idén 40 éves Budapesti Fesztiválzenekart a világ tíz egjobb szimfonikus zenekara között tartják számon.

A legfontosabb európai és amerikai napilapok zenekritikusai Fischer Ivánt a karmesterek nemzetközi top 10-es listáján a hatodik helyre rangsorolták.
A BFZ közel másfél évtizede szerepel a szimfonikus zenekarok nemzetközi toplistáin. A Gramophone zenei magazin a Fesztiválzenekar már 2010-ben a világ kilencedik legjobbjának ítélte. Szakmai minősítés és közönségszavazás után tavaly pedig Az Év Zenekara díját kapta meg.

A Fischer Iván által vezetett együttes november 19-én, vasárnap este fél 8-tól ad hangversenyt.

Műsor:

S. Bach: 1. (C-dúr) zenekari szvit, BWV 1066

Alexander Glazunov: Rêverie orientale

Kodály Zoltán: Galántai táncok


JEGYÁRAK: 3 900 – 10 900 forint.