A Bartók Világverseny tekintélyes nemzetközi szövetség tagja lett

2022. 26. 07., 1:57pm
2019 óta először tartott élőben közgyűlést a Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetsége (World Federation of International Music Competitions – WFIMC)

 

by Szendi Horváth Éva

2019 óta először tartott élőben közgyűlést a Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetsége (World Federation of International Music Competitions – WFIMC), melynek több mint száztíz kiemelkedő rendezvény a tagja.

A közgyűlésen a delegáltak taggá választották a Bartók Világversenyt, a Zeneakadémia hangszeres és zeneszerző megmérettetését. Méltatták a rendezvény magas színvonalát, és élénken érdeklődtek az intézmény másik eseménye, a már három éve tag Marton Éva Nemzetközi Énekverseny iránt is.

A Zeneakadémia eseményei közül a hatéves ciklusokban évente zajló Bartók Világverseny immár a második, amely bekerült az exkluzív körbe.

Az 1957-ben létrejött, genfi székhelyű WFIMC tagja például a salzburgi Mozart verseny, a bécsi Fritz Kreisler hegedűverseny és Beethoven zongoraverseny, a helsinki Sibelius hegedűverseny, a varsói Chopin zongoraverseny, a brüsszeli Erzsébet királyné verseny, a texasi Van Cliburn zongoraverseny, a párizsi Long-Thibaud verseny, a pármai Arturo Toscanini karmesterverseny és az utrechti Liszt zongoraverseny.

Csonka András, a Zeneakadémia programigazgatója, az intézmény két nemzetközi versenyének projektvezetője szintén részt vett a lengyelországi Bydgoszcz-ban tartott közgyűlésen. Hangsúlyozta: a WFIMC abban is kiemelkedik a hasonló szervezetek közül, hogy nagy hangsúlyt fektet a szakmai kérdések megvitatására és valódi megoldásokat keres.

A projektvezető kiemelte: a közgyűlésen méltatták a Zeneakadémia Bartók Világversenyének az elindulása óta eltelt öt év alatt nyújtott teljesítményét. Azt, hogy nemzetközi színtéren is láthatóvá vált, valamint hogy a budapesti intézmény magas színvonalon rendezi meg évről évre ezt a megmérettetést.

Ugyancsak élénk szakmai érdeklődés kísérte az eseményen a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt, mely a Zeneakadémián az idén szeptemberben már ötödik alkalommal várja a fiatal tehetségeket. A rendezvény lebonyolításának, népszerűsítésének szakmai kérdéseiről Csonka András a WFIMC elnökével, Peter Paul Kainrath-tal és főtitkárával, Florian Riem-mel, valamint a delegáltakkal is közvetlen beszélgetéseket folytatott. Többek közt tárgyalt a helsinki Mirjam Helin Nemzetközi Énekverseny, a varsói Moniuszko verseny és a német ARD verseny képviselőivel is.

Főként a pandémiás helyzetről, valamint a Marton-verseny menedzseléséről, a toborzási technikákról, a nagyközönséggel folytatott kommunikációról volt szó.

Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora úgy fogalmazott: a Bartók Világverseny taggá választása, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny iránti komoly szakmai figyelem is bizonyítja az intézmény külföldi elismertségét, nemzetközi észrevehetőségét és az itt zajló világszínvonalú munkát.