A 2022-es üdülési szezon

2022. 31. 01., 5:35pm
2021 első hónapjai próbatétel elé állították a szállásadókat, a szállodák csak üzleti céllal érkező vendégkört fogadhattak, így a legtöbb hotel ideiglenes üzemszünetre kényszerült.

 

Ambient Hotel & Aroma SPA

A május végén felélénkülő kereslet azonban nem várt eredményeket hozott, a vidéki wellness szállodák a nyári szezonban 90%-hoz közeli kihasználtsággal üzemeltek az átlagár 10,5%-os javulása mellett. Szeptembertől a főváros iránti érdeklődés is fokozódott, melynek köszönhetően a szállodalánc budapesti érdekeltségeinek átlagos foglaltsága megközelítette a 80%-ot.

Kedvező kilátásokkal vágnak neki az évnek

Várakozásokon felüli, de kihívásokkal tarkított esztendőt tudhat maga mögött Magyarország legnagyobb, független szállodaüzemeltetője. 2021. elején több hónapos üzemszünetre kényszerülő szállodái nyáron már az előzetes terveken felül teljesítettek, ősszel pedig a budapesti házak foglaltsága is bizakodásra adott okot. Az Accent Hotels várakozásai szerint 2022-ben portfóliójuk egy része a foglaltság éves átlagában már elérheti, bevételek tekintetében pedig jócskán felülmúlhatja a 2019-es rekordév eredményeit. Ugyanakkor a jelentősen növekedő üzemelési költségek fel is emésztik a szállodák várható többletbevételeit.

„A lezárások után megélénkülő kereslet, a megváltozott és last minute jelentkező vendégigények, valamint az újra fellendülő rendezvénypiac kiszolgálása a mögöttünk hagyott év legnagyobb feladatai voltak. Az Accent Hotels tudatosan törekedett arra, hogy a világjárvány okozta nehézségek közepette is a lehető legtöbb munkatársát megtartsa. A szakképzett és tapasztalt személyzetnek köszönhető, hogy szállodáink rugalmasan tudtak reagálni a piac gyors változásaira.” – mondta el Kerek Péter a hotel lánc stratégiáért felelős ügyvezető helyettese.

A szállodalánc portfóliója 2021-ben három új szállodával gyarapodott: megnyitott az osztrák Aiden by Best Western @ Stadtgut Hotel Steyr, csatlakozott a festői Boutique Hotel Bruggwirt, valamint üzemeltetésükben fogad újra vendégeket a Hotel Bristol Budapest is. A korábban csatlakozó szállodák megújítására is nagy figyelmet fordít az cég.

A tavalyi munkálatok közül kiemelkedik az Ambient Hotel & Aroma SPA wellness részlegének és konferenciatermeinek felújítása. A folyamat idén újabb hotelek részleges vagy teljes modernizálásával folytatódik, a szállodalánc széleskörű tapasztalatának köszönhetően pedig újabb érdekeltségekkel gazdagodhat portfóliója.

„Szállodáink 2022-es évre vonatkozó terveit vizsgálva elmondható, hogy a budapesti és vidéki, főleg üzleti vendégkörre építő szállodáink foglaltsága még a 2019-es évi eredmények alá becsülhető, ám wellness hoteljeink foglaltsága már meghaladhatja, bevételei pedig túlszárnyalhatják a rekordév mutatóit. Ausztriában, népszerű síterepek mellett található szállodáink esetében a piac fokozatos felépülésével kalkulálunk. A várakozásainkat azonban óvatosan kell értékelnünk, ugyanis a folyamatosan dráguló energiaárak, a nagyságrendileg megnövekedett bérköltség és az ugrásszerűen növekvő egyéb üzemeltetési költségek felemésztik a többletbevétel jelentős részét.” – mondta el Kerek Péter.

Gotthard Therme Hotel & Conference

„Az energia beszerzése mindig nagy kihívást jelent egy szállodacsoport számára, főleg a most tapasztalható, teljesen felborult piacon. A gáz és az áram díja a korábbi időszakhoz képest kétszeresére, háromszorosára növekedett, az ilyen mértékű váratlan drágulás pedig minden gazdálkodó egységet érint. Hiszen kihatnak az üzemanyagra, csomagolóanyagokra és nyersanyagokra egyaránt. Az Accent Hotels szállodáiban azonban továbbra is a minőség az elsődleges szempont. Az energiaköltségek csökkentésének érdekében a vezetőség az eddiginél is tudatosabb, szigorúbb energiagazdálkodást írt elő a szállodák részére és előtérbe kerültek az olyan beruházások, amelyek hosszú távon csökkenthetik az energiafogyasztást.” – tette hozzá Kerényi Zsófia beszerzési igazgató.