A 2021-es Margó-díj kitüntetettje Halász Rita

2021. 20. 10., 10:42pm
Mély levegő című regényével Halász Rita nyerte el idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat.

by Szendi Horváth Éva

 

A Margó Irodalmi Fesztiválon keretein belül a  Várkert Bazárban adták át az elismerést, amelynek célja a legerősebb pályakezdők bemutatása. Halász Rita erős mezőnyben nyerte el a félmillió forintot és a próbafordítást. Az idén a Bookline 15 millió forintos médiatámogatással járul hozzá könyv népszerűsításéhez.   

2021-ben a díjra 40 első prózakötetet jelöltek a kiadók és a szerzők. Közülük a tíz legjobbat az előzsűri választotta ki. Később a szakmai zsűri döntött a legjobb háromról: Halász Rita könyve mellett Gurubi Ágnes Szív utca című könyve és Gazda Albert Leningrád című regénye került az élmezőnybe.

Az idei Margó-díjról döntő zsűri tagja Antal Nikolett (Fiatal Írók Szövetsége), Czinki Ferenc (Szépírók társasága), Gaborják Ádám, valamint Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatója volt.

Tavaly ősszel mutatták be Halász Rita első regényét, a Mély levegőt a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron, idén pedig a zsűri neki ítélte oda a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. Egy év alatt a könyv hatalmas utat járt be, hiszen tavasszal felkerült a Libri irodalmi díj tízes listájára, nemrég pedig bejelentették, hogy sorozatot készítenek belőle.

Halász Rita érzékletesen és a téma szélesebb társadalmi vonatkozásait tekintve rendkívül érzékenyen és érzékenyítően ábrázolja a családon belüli nemi egyenlőtlenségek, erőszakos cselekedetek hétköznapi megvalósulását, kibomlását és egyéni pszichés következményeit. A fuldoklás, a némaság és a hallgatás állandó kísérője a főszereplőnek, Verának. Nemcsak abban az értelemben, hogyan lehet megtalálni egy trauma után a hangot és hogy milyen szavakkal adható tovább másoknak ki, hanem egyúttal azt a problémát is tematizálja, hogy ki az, akinek joga van megszólalni, és ki az, akinek nincs, és mit mondhat egyáltalán — mondta laudációjában Gaborják Ádám, a zsűri tagja.

A Margó-díjjal 500 ezer forintot, valamint próbafordítási lehetőséget is kap a nyertes. 2021-ben a Bookline 15 millió forint értékű médiatámogatással járul hozzá a könyv népszerűsítéséhez. A Konyvesmagazin.hu  tárcasorozat lehetőségét ajánlotta fel a szerzőnek. A nyertes a következő évben, a Margó Fesztivál előestéjén egy önálló esten is bemutatkozhat a Művészetek Palotájában.