A 125. jubileumi évad

2022. 20. 06., 11:02pm
A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban véget ért az ünnepi évad.

 

by Szendi Horváth Éva

Cseke Péter igazgató

Az elmúlt hónapokban a teátrum közel négyszáz előadást játszott mintegy százezer nézőnek, akik rendre vastapssal jutalmazták a produkciókat.

Az évadzáró társulati ülésen a Kossuth-díjas színigazgató, Cseke Péter megköszönte a munkatársainak azt, hogy méltóképp sikerült megünnepelni a színház egy és negyed évszázados fennállását.

Tulajdonképpen minden bemutatónk kapcsán azt mondhatnám, hogy nem véletlenül lett siker, hiszen nagyszerű színészcsapata van a Kecskeméti Nemzeti Színháznak. De nemcsak a színészek kiválóak, hanem a tánctagozat, az énekkar, a zenekar, a tárak, a műhelyek és valamennyi munkatársunk. A színpadon a művészek aratják a sikert, de mi tudjuk, hogy a háttérben dolgozók is milyen óriási munkát végeznek, — összegezte az igazgató az ünnepi évet.

A színház születésnapján társulat az Elisabeth című musicallel nyitotta 125. évadát. A produkció azóta az 50. jubileumi előadását is megünnepelhette, ami egy vidéki teátrum életében igazán különleges pillanat. A színház főrendezője, Szente Vajk által színpadra állított darabra összesen 25 ezer néző váltott jegyet. Az évad többi bemutatója is közönségsiker lett, nemcsak a nagyszínházban, hanem a Kelemen László Kamaraszínházban, a Ruszt József Stúdiószínházban és a rendhagyó helyszínen, a Kecskeméti Törvényszéken is folyamatosan telt házzal futottak az előadások.

Az évad során a zenekar 100, az énekkar több mint 120 előadást játszott le. Ám a tánctagozat, a Kecskemét City Balett számára ugyancsak jelentőségteljes volt ez az év. Budapesti bemutatót tartottak a Nemzeti Táncszínházban. Amellett, hogy az összes nagyszínházi produkcióban színpadra léptek, önálló táncszínházi előadásuk egyedülálló volt Magyarországon, ugyanis Barta Dóra előtt még senki nem vitte színre Katona József Bánk bánját a tánc nyelvén.

A hagyományokhoz hűen az évadzáró társulati ülésen több díjat is átadtak: a társulat szavazatai alapján a 2021/22-es évad embere Kis István díszítő lett, míg a Látó Ricsi Emlékdíjat Tóth Jázmin hegedűművész vihette haza.

Cseke Péter az évad állami díjazottjairól is megemlékezett:

Az elmúlt két évben nagyon magasra tettünk a lécet és valóban díjeső volt színházunkban. Idén sem kell szégyenkezzünk, és boldog vagyok, hogy társulatunk következő tagjainak munkáját az állam kitűntetéssel honorálta: Körtvélyessy Zsolt színművész a Széchenyi-Örökség Okmányt, Csombor Teréz színművész a Bács-Kiskun Megyei Príma Díjat, Matók Szilvia művészeti főtitkár a Magyar Teátrum Díjat kapta meg. Március 15-e alkalmából Ferencz Bálint színművész a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést, Váry Károly színművész a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést, Varga Katalin, a női szabótár vezetője a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést vehette át. A Kecskemét City Balett művészeti vezetője, Barta Dóra Seregi-díjat kapott, míg Raj Martin táncművészt Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjjal ismerték el. Szívből gratulálok!

Cseke Péter és Szente Vajk

Az évadzáró társulati ülésen évértékelő beszédet mondott Cseke Péter mellett Szente Vajk főrendező, illetve a Kecskeméti Nemzeti Színház tagozatvezetői is.

A 2022/23-as évadban társulati tagként üdvözölhetik a nézők Kovács Gyopárt - akit vendégművészként már többször láthattak Kecskeméten, legutóbb az Elisabethben.

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház első új bemutatójára 2022. október 7-ig kell várnia a nézőknek. A 2022/23-as évad a Kőszívű című musicallel indul Szente Vajk rendezésében. Az Elisabeth, a Cirkuszhercegnő, a Terror, A mi kis városunk és az 1x3 néha 4 című darabok ősszel is műsoron maradnak. Több szeptemberi előadásra jegyek már kaphatóak a Kecskeméti Nemzeti Színház jegypénztáraiban és online.

Javában tart továbbá az elő bérletezési időszak, július 1-ig 10 % kedvezménnyel újíthatóak meg a régi, vagy vásárolhatóak meg az új bérletek.

 fotós ifj. Háry Péter.