5 tipp a könnyen fenntartható kerthez

2022. 04. 07., 4:31pm
Akinek kertje van, annak szükségszerűen feladatai is vannak, mivel minden növény több-kevesebb gondozást igényel.

 

Nem kell azonban elkeseredni, van megoldás azok számára is, akik kevés ápolás mellett is tetszetős kertet szeretnének magukénak tudni! Léteznek ugyanis olyan trükkök és praktikák, amelyekkel olyan kert alakítható ki, ami nagyon kevés gondozási feladatot kíván, így a kertésznek csak ritkán kell foglalkoznia birtokával.

Részesítsük előnyben az őshonos növényfajokat
A növények ápolása során az öntözés az egyik leggyakoribb feladat. Az alacsony gondozási igényű kertek egyik fő sarokpontja a vízigény - ezáltal az öntözési gyakoriság - csökkentése. Ezt a legegyszerűbben úgy érhetjük el, ha olyan növényfajokat telepítünk, amelyek kevés vízzel is beérik.
A legjobbak a honos növények, melyek az adott tájegységen már régóta jelen vannak a természetben is. Így alkalmazkodtak a lokális klímához, vagyis jobbára a természetes csapadék is elég nekik. A honos növények ráadásul nem táj idegenek, vagyis illeszkednek a környező erdők, mezők látványába. A honos növények mellett beválnak a mediterrán vagy a kifejezetten szárazságtűrő fajok, ezért érdemes ezeket előnyben részesíteni.

Az elmúlt évek nagyon meleg nyarai, így az idei szintén, locsolási tilalmat hozhatnak, tehát ilyenkor hasznosak a szárazságtűrő növények

Öntözési trükkök
Sokat segíthet a csepegtető öntözés alkalmazása, mely nem csak a vízzel jelent spórolást, de folyamatos vízellátást is jelent. A rendszer akár házilag is elkészíthető! Még egyszerűbb módszer a helyes időzítés, ugyanis a tavasztól az őszig tartó időszakban a kora reggel vagy esti öntözés sokkal hatékonyabb, hiszen ilyenkor a párolgási veszteség is csekélyebb.

Telepítsünk metszést nem igénylő növényeket
A metszés a növény méretétől függően akár nagyobb lélegzetű munka is lehet, ráadásul sok esetben a szakszerűség érdekében némi tanulást, gyakorlást is igényel. A megoldás, ha célzottan metszést nem igénylő növényeket válogatunk! Részesítsük előnyben a nyíratlan sövény típusokat, mellőzzük a gyümölcsfákat, válasszunk determinált növekedésű (gömb, oszlopos koronájú) cserjéket, tujaféléket.

Ültessünk talajtakaró növényeket

Minden kertben a gyepfelület adja a legtöbb feladatot, hiszen tavasztól őszig öntözni, rendszeresen nyírni, tápanyagozni kell a pázsitot. A telet követően pedig gyakran van szükség felülvetésre, pótlásra. A gyep ugyanakkor részben kiváltható talajtakaró cserjék segítségével. Ezek olyan alacsony, 20-40 cm magas fajok, amelyek dekoratív módon fedik be a talajt, megakadályozzák a gyomosodást, és egységes, zöld látványt biztosítanak. 

Mulcsolás
Mulcsnak a különféle talajtakaró anyagokat hívjuk, melyek számos előnnyel rendelkeznek. Mulcsanyagként szóba jöhet a fenyőkéreg, a fakéreg zúzalék, a zúzott kő vagy folyami kavics, de használható a faforgács vagy a szalma is,

utóbbiak inkább a veteményesekben. A mulcs lassítja a talaj párolgását, ezáltal kevesebb víz vagy öntözés is elegendő lesz, emellett megakadályozza a gyomosodást is.