5 jó tanács grillezéshez

2021. 23. 04., 3:50pm
Hogyan süssünk jót s jól? A tavaszi jó idő megérkeztével egyre inkább vágyunk a szabadba.

Hogyan süssünk jót s jól? A tavaszi jó idő megérkeztével egyre inkább vágyunk a szabadba.

De nemcsak a mozgás és a napsütés kedvéért, hanem azért, hogy a kertben grillezve, családi körben egy finomat együnk.

Bár a megfelelő felszerelés mellett bárki tud remek (most ugye csak szűk körű) grillpartikat rendezni, összegyűjtöttünk 5 tippet, amire érdemes odafigyelni. Sőt, tanácsaink arra is kiterjednek, milyen ételek kerüljenek a grillrácsra!

1. Tervezz előre, hagyj időt az előkészületekre!
Nincs is annál bosszantóbb, amikor a grillkolbászok már a láng felett sorakoznak, neked pedig csak akkor jut eszedbe, hogy nem vettél mustárt, salátát vagy éppen kenyeret. Minden tökéletes grillezést egy alapos (bevásárló) lista készítése előzőn meg! Azért, hogy biztos lehess benne, minden szükséges hozzávalót beszereztél és azokat elérhető közelségben el is rendezted magad körül.

Az egyenletesen izzó parázs elkészítéséhez is idő kell (körülbelül 30-40 perc). Ha a grillrács felett 15-20 centiméterre tartod a kezed és csak 2-3 másodpercig tudod elviselni a hőt, nagyjából 250 fokos lehet a parázs. A barbecue-t és a grillezést a hőfok különbözteti meg egymástól, míg előbbi körülbelül 90-120 fokos parázs felett történik, utóbbi 150 Celsius-foknál kezdődik.

2. Sose hagyd a lángot felügyelet nélkül!

Az egyik legfontosabb szabály: sose hagyd felügyelet nélkül a tüzet, nehogy hirtelen túl nagy lángra lobbanjon, kárt téve valakiben vagy valamiben. Semmit (se olajat, se páclevet) ne önts a tűzre, mert könnyen égési sérüléseket szerezhetsz és a szépen izzó parazsat is tönkreteszed. Figyelj arra, hogy gyúlékony, könnyen éghető anyagokat se hagyj a grill körül!

3. Hogyan süssünk húst és félkész grilltermékeket?

Lényegében bármilyen húst grillezhetsz, amihez kedved támad! Csupán arra hívnánk fel a figyelmed (különösen az alacsony zsírtartalmú húsoknál), hogy csak akkor sózd meg őket, mielőtt közvetlenül a lángra helyeznéd! A só ugyanis megköti a nedvességet és oda a szaftos állag. Ha pedig egy egyszerűbb megoldást preferálnál, és nem szeretnéd több órán át pácban pihentetni a grillezni való finomságot, válassz előkészített grilltermékeket! A mi egyik kedvencünk a Gierlinger Berner grillerek. Az ízletes virsliket a világ legfinomabb baconjébe burkolták, ami nemcsak hihetetlenül ropogósra sül a láng felett, de az íze is fenomenális. A sajtos virsli szaftos állaga és a bacon lágyan sós íz harmóniája olyan tökéletes párosítás, aminek lehetetlen ellenállni. És, ami szintén említésre méltó: a sütés során a kézzel a virslire tekert bacon nem válik le és nem is repedezik be. Ha akarnád se tudnád elrontani az elkészítését.

4. Bacon, bacon, bacon!
A bacon önmagában is remek grillezni való, amit nagyon sokoldalúan fel lehet használni: passzol salátákhoz, grillszendvicsekhez, stb. Sőt! Májat, grillsajtot, cukkinit vagy akár krumplit, gyümölcsöt csomagolhatsz bele! Ha nem szeretnél mellé lőni a minőséggel, érdemes nézelődni a Gierlinger baconkínálatában, ami ár-minőség arányban verhetetlen.

A grillezett étel állagát ne villával próbált ellenőrizni, ugyanis ha beleszúrod a villát, azzal kiengeded a húsból vagy a zöldségből a zamatos szaftot. Lapáttal vagy hosszú nyelű fogóval közeledj a hús felé! A Berner termékeket elég csak megforgatni, szurkálni semmiképp sem javasolt! A baconbe csomagolt termékeknél érdemes a nehezebben puhuló zöldségeket, mint például a krumplit, előfőzni, a bacont pedig fogpiszkálóval rögzíteni.

5. Türelem és tisztítás
Gyakori hiba, hogy a rácsra tett ételt (legyen szó zöldségről, húsról vagy akár halról) túl hamar akarjuk megfordítani. Pedig jó munkához idő kell, amint ahhoz is, hogy a bepácolt vagy baconbe göngyölt finomság szépen megpiruljon. Ha már szinte magától elválik a rácstól, akkor tudod, fordítható állapotban van. Feleslegesen ne mozgasd, azzal csak roncsolod az állagát!
S ütés után pedig - amikor a rács még meleg, de már nem tűzforró - egy kefe segítségével érdemes lesöpörni. Ha hagyod teljesen kihűlni a fémet, az ételmaradék ráragad és nehezebb lesz leszedni.

A díjazott bacon

A Gierlinger Premium bacon termékek közül nemrégiben Inno d’Or – Év Innovációja 2021 címet nyert el csomagolás főkategóriában a kockázott, négykamrás csomagolású.

A Trade magazin által életre hívott verseny célja, hogy évről évre olyan értékteremtő innovációkat jutalmazzon, amelyek valós vásárlói igényre reagálnak. Magyarország piacvezető bacongyártó vállalkozása, a Tamási-Hús Kft. által készített termék, hazánkban egyedülálló csomagolástechnikával készül, ennek köszönhetően a fogyasztók sokkal takarékosabban tudják felhasználni azt.

31 olyan pályázatot díjazott a nagy létszámú szakmai zsűri az Inno d’or – Év Innovációja 2021 versenyen, amelyek piaci bevezetése 2020. január 1. és 2020. december 31. között zajlottak és saját kategóriájukban meghatározó újdonság-tartalommal bírtak.

Csomagolás főkategóriában a Tamási-Hús Kft. gyorspácolt, bükkfával füstölt, kockázott császárszalonnáját: a négykamrás csomagolású Gierlinger Premium kockázott Bacont ítélték a legjobbnak. A formátum ugyanis hazánkban egyedülálló és rendkívül fogyasztóbarát is.

Új technológia, nagyobb precizitás
A cég tájékoztatása szerint tavaly egy olyan nagy volumenű fejlesztést hajtottak végre, amelynek része volt egy automata csomagológép beszerzése is. A csarnokméretű gépsort több nyugat-európai országban is előszeretettel használják, de Magyarországon egyedülállónak számít.

„Az 5 méter széles széles és majdnem 50 méter hosszú kockázó- és csomagológép legnagyobb előnye, hogy a dolgozóknak a munkafolyamat egyik pontján sem kell hozzáérniük a termékhez, így az élelmiszerbiztonsági feltételeknek hatványozottan is megfelel, egyúttal gyorsabb és precízebb csomagolást tesz lehetővé. A gép rendkívül nagy kapacitású, és cégünkön kívül jelenleg senki sem használ ehhez hasonlót Magyarországon ebben az iparágban” – nyilatkozott Kovács Péter a Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója.