5 immunerősítő az őszi megfázással szemben

2022. 10. 11., 2:11pm
A novemberi hideg és nyirkos időjárás különösen kedvez a betegségek terjedésének

 

A hűvösebb napokkal és a nulla fok körüli hajnali hőmérséklettel a náthaszezon is megérkezett.

Azonban egy kis odafigyeléssel, immunerősítő ételek rendszeres fogyasztásával az őszi megfázás is könnyen elkerülhető.

A megfelelő higiénia és a rendszeres mozgás mellett a tudatos táplálkozás is fontos ahhoz, hogy immunrendszerünk jól működjön. Bizonyos ételek fogyasztásával jelentősen erősíthető a szervezet védekezőképessége. Ehhez nem kell több, mint a jól ismert immunerősítő szuperélelmiszerek közül néhányat gyakrabban együnk. De mik azok az ételek, amik ősszel a legjobban támogatják az immunrendszerünket? Ebben segített az Ínyenc Piactér táplálkozási szakértője.

  1. Homoktövis

A homoktövis természetes immunerősítő “csodanövény” értékes fitotápanyagokat és antioxidánsokat tartalmaz. A benne lévő rendkívül magas vitamintartalom (A-, B-, C-, E-, K-, P-vitamin) miatt számos pozitív hatást gyakorol szervezetünkre, főleg, ha velő formájában fogyasztjuk. Télen különösen ajánlott, mert tízszer több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom.

Érdemes termelői homoktövis termékek közül választani, mert azok olyan kíméletes módszerrel készülnek, amelyek megőrzik a növény értékes hatóanyagait.

  1. Kakukkfűszirup

A kakukkfűszirup nemcsak az immunrendszer erősítésére alkalmas, hanem az ősszel oly gyakori légúti megbetegedések megelőzésére, illetve azok kezelésére is. A -, B1-, B2-, B3-, B5 -, B6 és a C-vitamin mellett nagyobb mennyiségben tartalmaz a szervezet számára fontos aminosavakat.

Azoknak is ajánlott, akik már lebetegedtek, mivel a kakukkfűszirup csillapítja a köhögést, nyugtatja a hörgőket és enyhíti a nátha tüneteit.

  1. Propolisz

A propoliszt általános immunerősítőként, vagy átfutó betegségeknél (például a megfázás első jeleinél) javasoljuk alkalmazni, hiszen annyira hatásos, hogy „természetes antibiotikum”-nak is szokták hívni.

De nemcsak megfázás esetén ajánlott, mert számos egyéb jó tulajdonsággal rendelkezik: gyulladáscsökkentő, vérnyomáscsökkentő, valamint vírus- és gombaölő hatása is van. Fogyasztása belsőleg, tinktúra formájában vagy mézbe keverve ajánlott.

  1. Erdei mézharmat

A mézharmat nemcsak az immunrendszerünket erősíti, de igazi különlegesség is, ugyanis a mézharmatot a méhek nem a virágok nektárjából, hanem az erdei fákon (fenyőfélék, hárs, gesztenye) található mézharmatból készítik.

A színe általában sötét, íze nagyon zamatos, és magas a természetes ásványi anyag tartalma. Leginkább reggelihez ajánljuk, hogy ne csak jól, hanem egészségesen induljon a nap.

  1. Feketeribizli

A feketeribizlit régóta alkalmazzák a népi gyógyászatban, hiszen jótékony hatást gyakorol a szív és érrendszeri megbetegedésekre, a vérnyomás szabályozására, vashiányra, de jó a megfázásokra, köhögésre és a torokgyulladásra is.

Az már csak a ráadás, hogy még a C-vitamintartalma is magas. Télen velő formájában ajánlott a fogyasztása.