29. Lengyel Filmtavasz

2023. 27. 04., 9:58pm
Az ünnepi alkalom lehetőséget biztosít arra, hogy a magyar nézők megismerhessék lengyel filmtermés legjavát

 

by Szendi Horváth Éva - SBE

Például az Uránia Nemzeti Filmszínházban megnézhetik Jerzy Skolimowski IÁ című, Oscar-díjra jelölt frappáns filmjét is.

A többi alkotás: Dzsa-Dzsa (Dża-Dża), Viktória 1920 (Wiktoria 1920), Nem szeretni egy ilyen éjszakán (Nie kochać w taką noc), Vízalatti küldetés – MS Piłsudski (Podwodna misja – MS Piłsudski), Mozi (Kino), Üzenet a felkelésből (Kartka z Powstania) a Lengyel Intézetben tekinthető meg /1065 Budapest, Nagymező u. 15./

Másképp

A 29. Lengyel Filmtavasz május 2-5. között Másképp címszó alatt kerül megrendezésre. Az idei fesztivál mottója arra utal, hogy az ezévi filmmustra kicsit más lesz, mint az eddigiek. A szándék azonban továbbra is változatlan marad: a lengyel filmművészet legújabb és legizgalmasabb alkotásainak bemutatása, ezáltal számos felejthetetlen élmény nyújtása.

Filmtavasz programjából nem maradhatott ki az IÁ, Jerzy Skolimowski Oscar-díjra jelölt frappáns filmje. Aranyszobrot végül nem nyert, Ám ez nem akadályozta meg, hogy szerte a világon ismertté váljon a kedves szamár megható története és reflexióra késztessen az ember és a természet törékeny kapcsolatáról.

Bemutatásra kerül Paweł Matuszyński igaz történeten alapuló, megindító filmdrámája, a Nem hagytak nyomokat, mely a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált. Nem mellesleg 2022-ben Lengyelország ezt az alkotást nevezte a Oscar-díj legjobb nemzetközi film kategóriájába. A film a 19 éves Grzegorz Przemyk, egy varsói érettségiző diák tragikus történetét beszéli el, akit 40 évvel ezelőtt vertek halálra a kommunista milícia tagjai. 

Végül, de nem utolsósorban a Virtuális Történelmi Színház (Wirtualny Teatr Historii) keretében 6 VR film lesz látható, melynek mindegyike egy különleges, izgalmakkal teli időutazásra repíti el a nézőt. A Virtual Reality (Virtuális Valóság) technológiának köszönhetően a néző évtizedekre viszamenő események középpontjába kerül, s szinte testközelből válhat részesévé az egyes szereplők kalandjainak.

Másképp, de a szónak a legjobb értelmében lesz másképp – lélegzetelállító, lebilincselő, megismételhetetlen, fantasztikus lesz a 29. Lengyel Filmtavasz! 

29. LENGYEL FILMTAVASZ – MÁSKÉPP

A Lengyel Intézeti vetítések időpontja:

2023. május 2. (kedd): 13.000 – 20.00 óra között

2023. május 3. (szerda): 13.00 – 20.00 óra között

2023. május 4. (csütörtök): 11.00 -18.00 óra között

2023. május 5. (péntek): 11.00 – 19.00 óra között  

A VR filmek vetítésén való részvétel ingyenes, regisztrációt nem igényel.

Dzsa-Dzsa (Dża-Dża), VR360-produkció, háborús filmdráma, 18 perc

Forgatókönyvíró, rendező: Tomasz Szafrański

A Dzsa-Dzsa egy rövid háborús filmdráma, amely a második világháborús Varsóba repíti vissza a nézőt. A címbeli Dzsa-Dzsa az egyik legsikeresebb lengyel női teniszező – Jadwiga Jędrzejowska. Jędrzejowska rendkívüli személyiség volt. Bájos, határozott, elszánt – egy nő, aki mindig tudta, hogyan érjen célba. A két világháború közötti korszak teniszezőnője – aki Varsó és számos európai főváros ismert pályáin játszott – mosolyával és személyes varázsával meghódította a szurkolók szívét.

Viktória 1920 (Wiktoria 1920), VR360-produkció, háborús kaland, 28 perc

Forgatókönyvíró: Mariusz Laszuk, Tomasz Dobosz / Rendező: Tomasz Dobosz

1920 augusztusában a lengyel csapatok a bolsevik hadsereg nyomása alatt folyamatos visszavonulásra kényszerülnek. Mindenki tisztában van azzal, hogy óhatatlanul közeledik a végső összecsapás, amelynek kimenetele már előre eldöntöttnek tűnik a bolsevikok javára…

A VR-szemüvegnek köszönhetően a nézők a film egyik szereplőjének szemszögéből szemlélhetik a körülöttük lévő világot. A bolsevikok elől menekülve lélegzetelállító események résztvevőivé válnak.

Nem szeretni egy ilyen éjszakán (Nie kochać w taką noc), VR360-produkció, zenés vígjáték, 16 perc

Forgatókönyvíró, rendező: Tomasz Szafrański

A XX. század 20-as és 30-as éveit legendák övezték. Ezt többek között a háború előtti mozi filmcsillagaival – Eugeniusz Bodo, Adolf Dymsza, Jadwiga Smosarska vagy Aleksander Żabczyński – készült filmek teremtették meg. A Nem szeretni egy ilyen éjszakán című zenés bohózat a két világháború közötti kabaré színfalai mögé hívja a nézőt, aki a Második Lengyel Köztársaság egyik leghíresebb színészével, Aleksander Żabczyńskivel (Jacek Knap) tölheti az estét.

Vízalatti küldetés - MS Piłsudski (Podwodna misja - MS Piłsudski),VR360-produkció, kalandfilm, 23 perc                                            

Forgatókönyvíró: Zygmunt Fit, Anna Osiadacz, Daniel Zduńczyk / Rendező: Daniel Zduńczyk, Zygmunt Fit

Józek nagypapa – aki egykor a legendás lengyel óceánjáró hajó, az MS Piłsudski fedélzetén szolgált – elülteti tenger iránti szenvedélyét Kasia unokájában. A most negyvenéves Kaśka a vízalatti régészet doktora, csapatával együtt kutató-expedícióra indul annak a legendás hajónak a roncsához, amelyen nagyszülei szerelmi története kezdődött.

Vajon sikerül-e a legénységnek több tíz méter mélyre lemerülnie a víz alá, majd épségben visszatérnie a “Piłsudski”-n végzett 3D-felmérés után? Vajon megtalálják-e a roncson elrejtett kincseket vagy esetleg egyéb titkokra lelnek?

A VR-technikának köszönhetően a nézők bepillanthatnak a roncs belsejébe, a hajó fedélzetén állhatnak annak fénykorában, körülnézhetnek az újrateremtett gdynia-i kikötőben.

Mozi (Kino), VR360-produkció, vígjáték, 19 perc

Forgatókönyvíró, rendező: Tomasz Szafrański

A produkció a lengyel filmgyártás előtti főhajtás: Kazimierz Prószynski történetét meséli el, aki 120 évvel ezelőtt – a maga által készített, pleográfnak nevezett eszközzel – elkészítette a lengyel filmgyártás két első darabját, “A duhaj visszatérése” és “A kocsis kalandjai” c. filmeket (a lengyel filmes találmánya megelőzte a Lumière fivérek kinematográfját).

A VR-technológiával készített „Kino” nemcsak a Prószynski által 1902-ben forgatott eredeti film rekonstruálásának kísérlete, hanem a történetmesélésről szóló elbeszélés, az ember azon vágyáról, hogy történetet hozzon létre és azt valamilyen formában rögzítse.

A film minden túlzás nélkül a mozi történetének VR-kivonata!

Üzenet a felkelésből (Kartka z Powstania), VR360-produkció, háborús filmdráma, 16 perc

Forgatókönyvíró: Mariusz Laszuk, Tomasz Dobosz / Rendező: Tomasz Dobosz

Az Üzenet a felkelésből az első olyan játékfilm Lengyelországban, amely a virtuális valóság módszerével készült (Cinematic VR). A cselekmény a Varsói Felkelés egyik résztvevőjének, Władysław Sieroszewski “Sabała” százados történetét meséli el, aki 1944 augusztusában a felkelésre indulva egy kis papírlapot kap lányától, amelyen egy ima található. Akkor még nem tudja, hogy ez a papírlap befolyással lesz további sorsára.

IÁ (EO/ IO) – színes, feliratos lengyel dráma, 2022, 88 perc

Rendező: Jerzy Skolimowski

Időpont: 2023. május 4. (csütörtök), 19.30 óra

Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház – 1088 Budapest, Rákóczi út 21.

Jegyek az Uránia Nemzeti Filmszínház pénztárában és honlapján kaphatók: https://urania-nf.hu/film/ia 

IÁ, a szomorú tekintetű, kíváncsi természetű szamár egy lengyel cirkusz egyik fő attrakciója. Miután az állatvédők tiltakozásának eredményeként elszállítják a cirkuszból, megkezdődik hosszú, eseményteli útja. Poroszkálása során Lengyelországból egészen Olaszországig jut, szabadságát megélve abszurd, szívmelengető, tragikus és vicces kalandokba keveredik…

Jerzy Skolimowski 84 évesen rendezte meg Robert Bresson Vétlen Baltazárjának friss és fiatalos remake-jét. A főszereplő hat szamár elmélyült alakítása, a virtuóz kameramozgás és az ütős filmzene teszik az IÁ-t az idei díjszezon titkos favoritjává, mely a Cannes-i Filmfesztivál zsűrijének díja mellett a Los Angeles-i és New York-i filmkritikusok elismerését is begyűjtötte, mielőtt César- és Oscar-díjra jelölték a legjobb nemzetközi film kategóriájában. A film magyarországi forgalmazója a Magyarhangya.

Nem hagytak nyomokat (Żeby nie było śladów), lengyel filmdráma, 120 perc, 2021

Rendező: Jan P. Matuszyński

Időpont: 2023. május 5. (péntek), 19.00 óra

Helyszín: Lengyel Intézet moziterme – 1065 Budapest, Nagymező u. 15.

A vetítésen való részvétel ingyenes, azonban a korlátozott férőhely miatt regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi formanyomtatvány kitöltésével lehet:  https://forms.gle/eF291mKtYFoo3QzPA

Lengyelország, 1983. Az országban néhány hónapja felfüggesztették a kommunista kormányzat által korábban bevezetett hadiállapotot, de a rendőrség továbbra is figyelmen kívül hagyja a lakosság jogait. Május 12-én Grzegorz Przemyket, Barbara Sadowska ellenzéki költőnő fiát letartóztatja és egy rendőrjárőr megveri. Przemyk kétnapi gyötrelem után meghal. A halálos verés egyetlen szemtanúja Grzegorz egyik kollégája, Jurek Popiel (Tomasz Ziętek), aki elhatározza, hogy harcolni fog az igazságért és tanúskodni fog a rendőrség ellen. Kezdetben az államapparátus, így a Belügyminisztérium is lekicsinyli az ügyet. Ám amikor több mint 20 ezer ember kíséri Przemyk koporsóját Varsó utcáin, a hatóságok úgy döntenek, bármilyen eszközt bevetnek a tanú és az elhunyt anyja ellen, hogy megakadályozzák Jurek tanúskodását a bíróság előtt.