2023-as trendek: itt a megújulás ideje

2023. 06. 04., 7:54pm
4+1 tipp a tavaszi otthonunk tavaszi megújításához

 

Van, akinek a tavaszi böjt kezdetét jelenti a március, mások egy egészségesebb diétával, vagy léböjt kúrával frissítik fel a szervezetüket, vagy bevállalják a vágyott új frizurát. Itt az idő, hogy az ’ami bent az kint’ jegyében otthonunkat is megújítsuk a tavasz beköszöntével. Ehhez ad 4+1 tippet a Rovitex lakástextil-szakértője!

Már nagyon vártuk az új évszakot. A lelkileg is nehéz téli hónapok után több a fény, szinte számoljuk a napokat, hogy végre huzamosabban kisüssön a nap. A lakásunkba is több fényt és színt hozhatunk az alábbi tippekkel, akár lakásfelújításban gondolkodunk, vagy, ha csak egy frissítésre telik a pénztárcánkból.

1. Engedd be a természetet az otthonodba!

A 2023-as lakásfelújítási trendek abszolút kapóra jönnek, ha otthonunk tavaszi megújításán gondolkozunk. Idén a természet még több hangsúlyt kap, mind színekben, anyagokban vagy akár a textíliák mintáiban. „Továbbra is a természet megnyugtató barnás, meleg földtónusai hódítanak, esetleg monokróm variációkban, de kiegészítőként újra itt van a mustár és borostyán-sárga. A zsálya halványzöldje mellett pedig a mélyebb árnyalatok, például a mohazöld” - tudjuk meg Romeisz Norberttől, a Rovitex lakástextil-szakértőjétől.

Azonban nemcsak színekkel, hanem textúrákkal, természetes, fenntartható anyagú kiegészítőkkel is feldobhatjuk a mindennapi tereinket. A bambuszból, fából vagy kenderből készült otthoni használati tárgyak nemcsak a Föld számára jobb választás, hanem a mindennapi használat során is egészségesebb, harmonikusabb környezetet teremtenek. Főleg, ha használati eszközök mellett alapvető textiliáink pl. törülközők, alátétek, párnák, takarók, függönyeink is naturális vagy újrahasznosított, vagy akár antibakteriális anyagból készülnek.

2. Gondold újra a nyílászárókat!

Az egyik legegyértelműbb trend 2023-ban a nyílászárók újra értelmezése, hogy minél több természetes fényt engedhessünk be életterünkbe. Nagy üvegfelületek, tolóajtók beépítésével még közelebb engedhetjük magunkhoz a természetet, akár el is tűnhet a határ a belső és a külső terek között. Ha azonban renoválásra idén nincs lehetőségünk, érdemes a természetes fényt beengedő nyílászárókra terelni a figyelmet, a fényt különböző módon, árnyalatokban érvényesíteni a terekben.

A Balaton hullámai a függönyön

Ennek legjobb módja egy burjánzó növényzetet, a Balaton hullámait megidéző, vagy egy friss, meleg pasztell árnyalatú függönypár beszerzése.

3. Tedd értékessé a legfontosabbat!

Ha teljes renoválásra nincs is lehetőség - de akkor is ha van -, az egyes helyiségeket gondoljuk újra. A pandémia után az otthon töltött idő megnövekedésével az igény is megnőtt a még kényelmesebb és még funkcionálisabb otthon után. Épp ezért 2023-ban egyértelműen a konyha és fürdőszoba megújítása áll előtérben, mivel itt töltjük a legtöbb és talán a legfontosabb pillanatot.

Eddig a konyhára leginkább csak funkcionálisan gondoltunk, pedig a „család tűzhelye” valójában az egyik legtöbbet használt közösségi tér. Idén otthonunk elsődleges közösségi tere új köntöst, textíliát, dizájnt kaphat a megnyugtató, relaxációra alkalmas színekben. A natúr fa konyhaelemekkel, konyhaeszközökkel például remekül harmonizálnak a lágy, természetes földtónusú, illetve anyagú textíliák.

Dobjuk fel „otthonunk szívét” terítőkkel, szövet tányéralátétekkel, futókkal, egymással harmonizáló (föld, víz, organikus növények, menta vagy zsálya stb.) díszpárnákkal, sőt takarókkal.

4. Alakítsd ki saját oázisod

A másik legfontosabb helyiség, otthoni oázisunk, a fürdőszoba megújításakor egy frissítő alapszín mellett érdemes textúrákban is gondolkodnunk, ugyanis a természet ihlette színek mellett a természetes textúráké lesz idén a főszerep.

Egy gondosan kiválasztott, családi kiránduláson szerzett különleges (pl. vulkanikus) kődarab remekül harmonizál egy taupe vagy bézs fürdőszobai szövettel, amelyek aztán monokróm változatokban, világosabb és sötétebb árnyalatban is megjelenhetnek a fürdőnkben.” – javasolja Romeisz Norbert. „Mivel a fürdőszobáinkban amúgy is a szenzoros élmények élveznek főszerepet, jól esik a megfelelő illat (gyertya, füstölő, lakásparfüm) mellett taktilis felületeket választani, természetes fa, bambusz polc vagy szekrények mellé a kiemelten luxustapintású textíliákkal kényeztethetjük magunkat.”

+1. Burjánzó dzsungel a textileken

Dzsungel design

Azok, akik 2023 egyik kedvenc trendjét követve a dzsungelek burjánzó, buja növényvilágát szeretnék megidézni otthonukban – de például a természetes megvilágítás korlátozottsága miatt erre növények elhelyezésével nincs lehetőség –, szintén szövetekkel, törölközőkkel, fürdőszobaszőnyeggel vagy akár vízlepergető tapétával is megtehetik ezt. Ha már saját elképzelésekkel rendelkezünk arról, hogy milyen mintákkal szeretnénk fürdőszobánkat egy valódi paradicsomi esőerdőket idéző saját oázissá alakítani, egyes szaküzletekben nemcsak a leggazdagabb ornamentikus mintázatok kiválasztására, de az egyéni minták elkészítésére is lehetőség van.