16. Ördögkatlan Fesztivál

2023. 21. 06., 10:05pm
Az idén is minden műfajból a legjobbak lesznek jelen! 2023. augusztus 1 - 5.


by Szendi Horváth Éva

Friedensreich Hundertwasser: Ha egy ember álmodik, az csak egy álom, de ha több ember álmodik egyszerre, az a valóság kezdete"

A szervezők tovább álmodnak:

Tizenhat éve már, hogy ébren álmodunk, - mondják.  Ébren, mert tisztában vagyunk a múló idővel, hogy másfél évtized eltelt velünk, veletek, a Katlannal. És tudjuk-látjuk, hogy az úgynevezett nagyvilágban mennyi csúf dolog történik és az velünk is megtörténik - de azt a közös álmot, amiről kezdetek óta szól mottónk, azt igenis tovább álmodjuk. Mert tudjuk, hogy az álmainkból megszülető másik valóságra nagyobb szükség van, mint valaha.  A 2008-as születés óta nehezedtek a külső körülmények. De könnyebbek is lettek, mert sokan vagyunk, nagyon sokan, akik hiszünk abban, hogy legalább öt napig az emberi igényesség, kíváncsiság és szeretet uralhatja azt a kicsi szigetet, amit Dél-Baranyában együtt létrehozunk. Örökös védnökeink (Törőcsik Mari és Cseh Tamás) fogják kezünket, és súgva biztatnak bennünket-benneteket: „Legyetek nem-normálisak és bízzatok azokban, akikből árad a szeretet”, súgja Mari, majd Tamás hozzáteszi: „A világnak mindig lesz egy-két olyan szeglete, ahová el lehet menekülni”. Tamás, talán egyetértesz, az Ördögkatlan ilyen kicsi szeglet. Ide bújunk, ide gyűlünk, és hisszük, hogy lehet szépen és jól.

2023-ban a szervezők az Ördögkatlan Fesztivált Cseh Tamás emlékének szentelik, aki idén lett volna 80 éves.

CSEH TAMÁS 80

„A fesztivált megnyitom!” - 2008 nyarán ez hangzott el a nagyharsányi tornaterem alkalmi színpadán - ezáltal a védnök, Cseh Tamás elindította az első Ördögkatlant. A tovább álmodók most a 16. találkozásra készülnek, Tamás 80 éves lenne az idén.

-Ő nincs már köztünk. De szívünkben, képzeletünkben velünk lesz, és hogy ez így legyen, jobbik részünket visszük a Katlanba. Na meg számos olyan programot, ami megidézi őt.

És a szabadságot visszük, amit mindig is képviselt. Dalaival, az Indiánnal, filmjeivel, rajzaival… életével, - deklarálják a tovább álmodók.

DÍSZVENDÉGEK – 2023

 A MAGYAR ZENE HÁZA:

A szervezők megtiszteltetésként élik meg, hogy ez, a pillanatok alatt népszerűvé vált intézmény birtokba veszi a nagyharsányi református templomot.  Sőt: a Magyar Zene Háza egy nagyszínpaddal Beremenden is felbukkan. Egyúttal jó érzés olvasniuk az intézmény küldetését, hisz’ szerénytelenül úgy gondolják, az Ördögkatlan eddigi másfél évtizedében ők is az alábbi gondolat jegyében tevékenykedtek:

Feladatunknak tekintjük, hogy közösséget építsünk, közösségi élményeket hozzunk létre, és miközben ápoljuk a hagyományokat, az intézményt jellemezze a progresszivitás, a kísérletezés és a felfedezés öröme – a kiemelkedő minőség minden téren. Határok nélkül szeretnénk a lehető legszélesebb műfajkínálatot nyújtani. Kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy fórumot adunk fiatal zenésztehetségek számára és támogassuk az egyéni hangokat, az unikális megszólalásokat, a fősodortól eltérő produkciókat és színtereket.

MÁSIK JÁNOS

Majd’ minden nyáron jelen volt az Ördögkatlan Fesztiválon. A „katlan-gazdák” most úgy gondolták: igazán itt az ideje, hogy díszvendégnek válasszák. Másik János ugyanis az egyik legizgalmasabb, legsokoldalúbb, virtuóz magyar zenész és előadó. Szabad és besorolhatatlan, - már csak ezért is kötődik szorosan az Ördögkatlanhoz. De azért az sem véletlen, hogy 2023-ban, Cseh Tamás születésének 80. évfordulóján „tűzték fel” rá ezt a címet. Ahogyan a Presszóban Bereményi Géza szavaival beszélget János és Tamás:

-Asztalon, pohárban az összes érdemjelem!

-Tűzze fel, hm, hm, hm, de szép!

Másik János

Szégyen, de Másik Jánosnak díja szinte semmi. Az, hogy 2023-ban ő az Ördögkatlan díszvendége, az nem díj, hanem ajándék. A szervezők és a közönség kapja tőle, az egyik legnagyszerűbb magyar muzsikustól.

JURÁNYI HÁZ

Mikor, ha nem most, amikor „A Jurányi” tízéves?! Mindenki így, magában használja a szót: „A Jurányi”, hiszen a tíz év alatt fogalommá vált. Minden színházi ember menedéke, fészke, búvó- és megmutatkozó helye. Legalábbis azoké, akik úgynevezett függetlenek, alternatívok, „mezítlábas”, szabad alkotók, - és akik már csak ezért is, közel állnak a katlanosokhoz.

És mikor, ha nem most, amikor egy a „semmiből” megszületett intézmény a nehezedő (nagyon-nagyon nehezedő) körülmények között még mindig él és születésnapját ünnepli?!

Szóval: az idén a lelkes közönség néhány Jurányis produkcióval találkozik az Ördögkatlanban. Köztük számos szellemes, fiatalos, szembesítő, személyes, családias előadással.

KIEMELT PROGRAMOK

Fiatal színházak

A Katlan öregszik, de a fiatalok pártján áll, - ők még nem szakadtak szerteszéjjel. Sok nagyszerű, fiatalok által létrehozott előadást hívtak meg. Hegedűs D. Géza és ifj. Vidnyánszky Attila osztálya a Liliomot és a Merlint játssza, Regős Simon és társai a Puszták népét dolgozták fel. Pál András osztálya egy Csikágó-mjuzikelt magyarosított, Fodor Orsi rendezése dokufikciós előadást hoz a Trafóból. A székesfehérvári fiatalok a legendás Petőfi Rockot idézik meg, a pécsi OSZIP diákjai Kohlhaasról és két Koreáról mesélnek. A kaposvári színészhallgatók pedig Arany Jánossal és Shakespeare-rel érkeznek…

Katlanirodalom

Az Ördögkatlan mélységesen konzervatív abban a tekintetben, hogy meggyőződéssel vallja: olvasni jó. Szóval, hogy az irodalom fontos. Érkezik többek között az Európa Kiadó (Háy János, Bódis Kriszta), a Jelenkor (Visky András), a Corvina (Csáki Judit-Csuja Imre), a Magvető (Nádasdy Ádám, Krusovszky Dénes, Tóth Kriszta, Boldizsár Ildikó, Szabó T. Anna, Dragomán György)… A Líra Irodalmi Délutánok bizonyítják majd, hogy a „katlan-gazdáknak” igaza van.

Hagyományok Háza

A Katlanban régóta jelen van, de az idén igazán csúcsra járatódnak! Birtokba veszik Beremendet, és Folkligettel, Folkudvarral, utcai táncházakkal mutatják fel a magyar kultúrát. Felsorolni is lehetetlen: Paár Julcsi éneke, a Sárarany muzsikája, a Ziránó színházi előadásai, ékszerkészítés és lélekmadár-faragás, kosárfonás és nemezkészítés, népi játszótér és kékfestő-kiállítás, meseszó gyereknek és felnőttnek… Ráadásul még a Petőfi-féle forradalmi lepényt is bárki megkóstolhatja, mert mindannyiunk Sándora a Jókai bableveséhez így szerette.

 

Rezervátum

Egy régi indián jóslat szerint a jövő emberisége egy világot átszövő nagy pókhálóban fog vergődni. Most épp’ ez történik! Cseh Andrisék a Játéknap segítségével idén valóban egy rezervátumba költöznek, hogy egy saját világot építsenek.

Onnan indulnak hadiösvényre, megküzdeni a XXI. század régebbi és újabb kihívásaival. Egy indián tábor sátrai közt harcolnak az elsüllyedőben lévő emlékezet, érzékelés, imagináció, természetes intelligencia és a szerelem ügyéért.

A rezervátumban a központi tűzgödör körül öt indián sátor (tipi) áll majd: A T.I. (természetes intelligencia) sátra / Az érzékelés sátra / Az emlékezet sátra / A képzelet sátra / A szerelem sátra.

MINDEN MÁS

Címszavakban a sokféleség, ami az Ördögkatlan sajátja:

-az Iskola utca 35. a Teremben bárki dalszöveget írhat Tamás meg nem írt dallamára;

-Both Miklósnál ukrán táncház várja a ropni-vágyókat;

-Tim Carroll és Alexis Milligan workshopjának nyilvános prezentációja az amfiteátrumban látható;

-Dinyés Daniék mezítlábas éjszakai szerenádjai a strandon hallhatóak;

-Romsics Ignác a közösségi emlékezetről regél;

-a Nemzeti Múzeum munkatársaival régészkedni lehet;

-Cseh Tamás dalai is meghallgathatóak a Csíktől és Kiss Tibitől, a Csaknekedkislánytól és a Balatontól, Beck Zoliéktól és Lovasi Bandiéktól…

Védnökök:   †TÖRŐCSIK MARI             †CSEH TAMÁS

További felsorolás helyett ajánljuk az Ördögkatlan Fesztivál honlapját:
https://www.ordogkatlan.hu/  és facebook-oldalát https://www.facebook.com/ordogkatlanfesztival  

A szervezők mindenkit várnak, aki ott szeretne lenni, akkor is, ha vékony a pénztárcája! Ezért alacsonyan tartják a bérletárakat.
https://tixa.hu/ordogkatlan2023

Bérletár
Elővételben: 24.000
Helyszínen: 30.000

Jegyár
Elővételben: 6900
Helyszínen: 8900

Az egyre nehezedő körülmények között a Katlan életben maradásához a jegybevételen és a remélt állami támogatáson túl szükség van további forrásokra. Aki tud, segítsen! A katlanosok többféle lehetőséget kínálnak. A jeggyel vagy bérlettel egy csomagban Mezítlábas, Csíkos vagy Mezítlábas-Csíkos Katlanbarát támogató válik, azaz a vételáron felül 5.000 Ft, 10.000 Ft, illetve 20.000 Ft összeggel támogathatja a Katlant. Arra is van lehetőség, hogy valaki  jegy- vagy bérletvásárlás nélkül nyújtson támogatást.

Részletekhttps://tixa.hu/ordogkatlan2023-katlanbarat  oldalon.

Természetesen az idén is lehet kiemelt szponzorbérletet vásárolni, melyet a szervezők megpróbálnak néhány kedvességgel megszolgálni: https://www.ordogkatlan.hu/2022/11/09/szponzorberlet-iden-is