150 éve született Szergej Rahmanyinov

2023. 11. 05., 10:35pm
PASTORALE 2023/3

 

Farkas Gábor - foto: Raffay Zsófi

Főszerepben: Farkas Gábor zongoraművész,

Közreműködik: Lukács Gyöngyi operaénekes

A Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezése

2023. május13., szombat 16.00 – Pesti Vigadó, Díszterem

A Pastorale családi előadássorozat a 2023-as évadban is a Pesti Vigadó Dísztermében, a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében valósul meg. A 2023-as Pastorale sorozat harmadik, májusi hangversenyén a 150 éve Oroszországban született és 80 éve az Amerikai Egyesült Államokban elhunyt későromantikus zeneszerzőre, kivételes képességű zongoraművészre, karmesterre, Szergej Rahmanyinovra emlékezünk.

A koncert főszereplője a többszörös nemzetközi versenygyőztes, világjáró zongoraművész, Farkas Gábor. Aki – szerteágazó művészi tevékenysége mellett – Budapestena Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője, Japánban pedig a Tokyo College of Music vendégprofesszora. Már a legelső hanglemeze, melyen Liszt-műveket játszott, nagydíjat kapott. Később, többek között, Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki, és 2019-ben Japánban elnyerte az év hangversenyéért járó Aoyama Zenei Díjat. A világ rangos koncerttermeiben adott hangversenyei és számos lemezfelvétele alapján ma is elsősorban a nagy romantikus mesterek: Chopin, Liszt, Rahmanyinov elsőrangú előadójaként ismert.

Foto: Csudai Sándor

Farkas Gábor nagyszerű partnere Lukács Gyöngyi, Kossuth-díjas, érdemes művész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja, a világ legnagyobb operaházainak ünnepelt művésze. Az orosz zenének, így Rahmanyinov dalainak is különösen avatott előadója, mivel diplomáját a Moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban szerezte.

A koncert első részében hazánkban kevésbé ismert művek csendülnek fel: először Rahmanyinov Moments musicaux (Zenei pillanatok) című zongorasorozatából ismerhetünk meg két érzelmekkel teli darabot. Majd különböző hangulatú zongorakíséretes dalok következnek. A második rész két – zongorára és zenekarra komponált – művét a középkori szekvencia dallam, a Diesirae (A harag napja) köti össze. Rahmanyinov a Rapszódia egy Paganini-témára című nagyszabású variációsorozatát „az ördög hegedűse”, Niccolò Paganini 24. caprice-a ihletésére írta meg. Liszt Haláltáncát pedig az itáliai Pisa városa temetőjének egy hátborzongató freskója, A halál diadala inspirálta. A két rendkívül virtuóz darab egyúttal a két zseniális zongorista-zeneszerző, Liszt Ferenc és Szergej Rahmanyinov szellemi kapcsolatát is szimbolizálja.

Műsor:

Szergej Rahmanyinov: Moments Musicaux Op. 16 – No. 1, 3  

Szergej Rahmanyinov: Dalok

1.Ne énekeld szépségem
2.Álom
3.Töredék Musset-től
4.Az ablakom előtt
5.Tavaszi áradás  

------

Szergej Rahmanyinov: Rapszódia egy Paganini-témára Op. 43– részlet
Liszt Ferenc: Haláltánc

A Magyar Örökség Díjas zenekart, a Szent István Filharmonikusokat ezúttal Ménesi Gergely vezényli.  

Szerkesztő-műsorvezető: Solymosi Tari Emőke

További információ:

https://sztif.hu/esemeny/2023-05-13-pastorale-3.html