15.Ördögkatlan

2022. 30. 05., 4:12pm
"Ha egy ember álmodik, az csak egy álom, de ha több ember álmodik egyszerre, az a valóság kezdete" (Friedensreich Hundertwasser)

 

by Szendi Horváth Éva

Bérczes Laci és Kiss Móni naivak voltak /és maradtak!/, amikor 2008 augusztusában elhatározták, hogy megcsinálják a maguk fesztiválját. Ám ők sem gondolták, hogy egyszer majd egy jubileumi, 15. Ördögkatlanra készülnek majd.

Márpedig momentán ez történik. Ők és a katlancsapat sok-sok tagja szívirányból támad újra: Nagyharsányban, Beremenden, Villánykövesden, a Vylyanon és Mokoséknál szervezik az újabb összművészeti fesztivált.

Védnökök: †TÖRŐCSIK MARI †CSEH TAMÁS

2022. augusztus 2– 6.

Maradnak továbbra is mezítlábasak, az árakat igyekeznek nem emelni. Kell majd sorban állni, katlanbuszozni vagy stoppolni.

Nem kell, de lehet barátkozni vadidegenekkel és helyiekkel, örülni, hogy együtt vagyunk, találkozunk – és hogy ezt magunknak és a minőségi programoknak köszönhetjük.

Kiss Mónika – Bérczes László (fesztivál igazgatók)

www.ordogkatlan.hu

DÍSZVENDÉGEK

Ki is az, hogy „díszvendég”: aki megtisztel bennünket a jelenlétével. Mely jelenlét munka, megnyilvánulás nap mint nap. Mi pedig a meghívásával felmutatjuk, hogy mindenkinek, minden műfajnak helye van az Ördögkatlanban, aki/ami minőséget képvisel. Legyen az irodalom, zene, színház, fotográfia, múltunk őrizendő értéke. Így lesz ez 2022-ben is!

KOLLÁR-KLEMENCZ LÁSZLÓ

„Egyszerre van jelen a múlt, egy hatalmas érték halom, amit be tudok húzni, és közben olyan új fogást találni helyzeteken, problémákon, ami által évezredeken át sötétben nyugvó tudatlanság kaphat fényt, s válhat tudássá.”

Önmagáról beszél Kollár-Klemencz, de akárha az Ördögkatlanról szólna. Összművész az összművészeti fesztiválon: Laci író, filmrendező, forgatókönyvíró, zenész, előadó, nem mellesleg tájrendező-kertépítő mérnök. Visszatérő vendég a Katlanban. Idén beszél majd új könyvéről, az elmúlt év egyik szenzációjáról (Öreg banda), zenél Kamarazenekarával, Viszockijra is emlékezik Zabolátlan lovaim című estjével, és vele együtt idézzük meg a magyar underground zabolátlan zsenijét, Baksa Soós Jánost is.

FORTEPAN

„A hatvanas években nyár felé tetőzött az ifjúsági probléma” (Cseh-Bereményi)

A Fortepan Magyarország legnagyobb digitális fényképarchívuma (https://fortepan.hu/). Mintegy   135 ezer fényképet számláló gyűjteménye eredendően családi gyűjteményekből származik. Ezek kiállítása az Ördögkatlanban lehetetlen – de nem is ez a cél! Sokkal inkább egy közös, személyes kiállítás, mely a Katlan öt napja alatt születik és folyamatosan gazdagodik. A családi gyűjteményből tehát hozzon mindenki képeket (visszakapja!), amelyeket felajánl a fesztivál időtartamára. Az átvett képeket Tamási Miklós, a Fortepan alapítója és mindenese válogatja - szkenneli. Téma: „ifjúsági probléma” a hatvanas-hetvenes években (részletek: facebookon és a honlapon!).

LÍRA KÖNYV

Korántsem mellékes, hogy a Líra Könyv Zrt. a közép-európai régió egyik legjelentősebb kulturális vállalkozása (könyvterjesztő- és könyvesbolthálózattal, webshoppal). Itt és most az a legfontosabb, hogy díszvendéghez nyolc fontos könyvkiadó tartozik: Magvető, Corvina, General Press, Atheneum, Manó Könyvek, Menő Könyvek, Partvonal, Rózsavölgyi. Ami azonban az olvasónak igazán lényeges, az az Ördögkatlanban 2022-ben megjelenő nagyszerű írók-költők névsora: Grecsó Krisztián, Erdős Virág, Nyáry Krisztián, Parti Nagy Lajos, Szabó T. Anna, Vámos Miklós, Závada Pál. A Katlanosok velük találkozhatnak az irodalom helyi fellegvárában: a Vylyan Teraszon.

MAGYAR NEMZETI MÚZEUM

1802-ben gróf Széchényi Ferenc engedélyért fordult I. Ferenc császárhoz, hogy Magyarországra vonatkozó gazdag nagycenki gyűjteményét a nemzetnek ajándékozhassa. És, miután az uralkodó bólintott, megszületett a Magyar Nemzeti Múzeum. Na igen, ezt tudjuk (vagy nem tudjuk)…, de mi köze mindennek az Ördögkatlanhoz? Például az, hogy 2016 óta a Nemzeti Múzeum újra kutatja a nagyharsányi római luxusvillát, mely bizonyítja, hogy a késő császárkori pannóniai tartományokban is jelen volt a nagybirtokos elit. Az az elit, ami a világhírű Seuso-kincset is birtokolta.

Fotó: Mihály László

Nagyharsányi és beremendi leletek a római korból! Akik évről-évre jöttek a Katlanba, és ugye ezt nem tudták?!  Na, majd most: sziklavetítések a Szoborparkban, kiállítás a Vylyanon, beszélgetések és előadások az Ördögkatlan különböző helyszínein. Otthonos lesz a Múzeum a Katlanban – és a Katlanosok is a Múzeumban!

BUDAPEST BÁBSZÍNHÁZ

—Társulatunk remek formában van, kísérletező, izgalmas produkciókat állítunk ki. Rendszeresen járunk fesztiválokra, mint nézők is és minden alkalommal büszkén jövünk haza, mert azt érezzük, hogy abszolút ott vagyunk a topmezőnyben, —nyilatkozta teljes joggal Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház igazgatója.

A színház kicsiknek, kamaszoknak, felnőtteknek egyaránt sikerrel játszik. Tavaly már beköszöntek a Katlanba egy nagyszerű Rómeó és Júliával, az idén mindenkinek hoznak valamit. Megérkezik Lázár Ervin meséje, a Szegény Dzsoni és Árnika; tizenévesek és felnőttek ikonikus előadása. Itt lesz a Semmi: egy fantasztikus egykori vizsgaelőadás és az Anima; A Szerb Antal-kóddal a Pendragon legendát is „újra olvashatjuk”. Ráadásul a nézők belekóstolhatnak a jövő évad „nagy dobásába”, a vadonatúj Dekameronba.

 KIEMELT PROGRAMOK

 BÚCSÚZIK A K2

A helyiek kedvencei még kaposvári színész osztályként hozták létre k2 Színház társulatát és az óta járták az úgynevezett függetlenek rögös útját. A Katlanba, Mokosék színháztermébe 2013. július 31-én Az isten és a részegek című kecskeénekkel köszöntek be. 2022. augusztus 6-án pedig a nagyharsányi tornateremben Züfec című előadásukkal köszönnek el. Itt felvonultatnak szinte mindenkit, aki a társulatban az elmúlt évtizedben megfordult. És lesz k2-fészek a beremendi református templom kertjében, számos előadás: Ki vele, Néró!, Az apostol, Felhőkakukkvár, Rebellisek… Köszönjük k2!

TÖRŐCSIK MARI EMLÉKEST (FILM)

2021. április 16-án meghalt Törőcsik Mari, a magyar színház- és filmtörténet egyik legnagyobb alakja, az Ördögkatlan örökös védnöke. Tavaly augusztusban a szervezők Mozart Requiemjével emlékeztek rá, szeptember 21-én pedig a Nemzeti Színházban emlékestet tartottak. Ezen az esten, Mari emlékének is köszönhetően, a méltóság, a nagyvonalúság, a felülemelkedés – ha csak egyetlen estére, egyetlen pillanatra is – felülírt mindent. Kezet nyújtottak egymásnak mindazok, akik a kettészakított, kultúrharcos világunkban egymással nemigen találkoznak. Ezt az estet (melyet nem közvetített, nem rögzített a televízió) idézi meg ez a film, amit augusztus 6-án, egyetlen alkalommal láthatnak az Ördögkatlan látogatói.

 IN MEMORIAM BAKSA SOÓS JÁNOS

—A szabadságot tudta. Érvényesen megnyilvánulni minden pillanatban… Nem politizált, mégis mindig ott volt benne az a kétélűség, amit a hatalom baromira szeretett volna megfejteni, de nem tudott. Mi pedig, tudtuk, nem tudtuk, azonnal megfejtettük a magunk agya szerint. És tudtuk, hogy ő a mi Baksánk. Egy szeretetre méltó ember, — Cseh Tamás beszélt így a magyar underground ikonikus, titokzatos alakjáról, a 2021. szeptember 25-én elhunyt „Január Hercegről”. A Katlanban barátja, tanítványa, Cseh András segítségével kiállítással, koncerttel emlékeznek rá.

MAGYAR ZENE HÁZA – KREATÍV KONCERTEK ÉS VIDÁM WORKSHOPOK

A Magyar Zene Háza minden Katlanozót Nagyharsány szívében, a református templomban és a templomkertben vár. Progresszív, interaktív, improvizatív és játékos produkciókkal megpróbálják a Zene Házát öt napra az Ördögkatlanba teleportálni. Délelőtt közönséget bevonó workshopokkal indul a nap, fókuszban rögtönzéses zenei játékokkal – a soharózás Halas Dóra és Jónás Vera vezetésével. A Zeneművek kortárs ismeretterjesztő koncertjei mellett vendég lesz a Városminor, a Neked8 énekegyüttes, valamint amatőr kamarazenei formációk egyaránt. Továbbá improvizációs előadásokra is sor kerül a Budapest Improvisers Orchestrával, és a Jónás Vera szólistával kiegészült Vazul&Huba párossal. A Narancsligetben pedig egy ghánai zenekarral vendégeskedik. Az Alostmen olajoskannából készült buhera hangszerrel és transzba ejtő ritmusokkal hív táncba.

„JÁTÉKNAP” GYEREKPROGRAMOK

A nagyharsányi Narancsliget néven híressé vált Katlanos színhely délelőttönként a gyerekeké, a családoké. Itt ver tanyát a Pagony, a Manó Könyvek, az Egyszülős Központ sok-sok mesével, könyvvel, kézműveskedéssel, animációs workshoppal… És itt láthatóak majd a Hamupipőke és a Szegény Dzsoni és Árnika című előadások, együtt lehet zenélni a Béla műhellyel, — sőt az érdeklődők Sakkiskolában is tanulhatnak. Hogy mindez megvalósulhat, az a Lengyel Csaba által vezetett Játéknap Kft. kicsi műhelyének és nagy szívének köszönhető. Ők építették tavaly a Maszkperselyt, illetve az idén ők folytatják a játszótér építését. Szinte ők a Katlan fő támogatói – csak úgy. Ilyen nincs, mondanánk – de van!

CIRKUSZ – UTCASZÍNHÁZ

A cirkusz (Cia. Pakipaya) Spanyolországból érkezik, az utcaszínház (Foco alAire) Mexikóból. Előbbiek előadása (Shake Shake Shake) ötvözi a látványos és akrobatikus légtornát és a színházat, és frenetikus humorral és ügyességgel mutatja fel az élet őrülten abszurd pillanatait. Például hogyan lesz egy ügyetlenkedő nézőből káprázatos akrobata. A mexikóiak is a nézőket szólítják maguk közé furcsa, titokzatos, rituális utcai vonulásukon, hogy aztán ideiglenes közösséget teremtve körtáncot lejtsenek velük, a számukra vadidegen katlanozókkal. Ők eltűnnek – a többiek maradnak, és tánccal ünneplik a 15. Ördögkatlant!

További felsorolás helyett a szervezők ajánlják az Ördögkatlan Fesztivál honlapját: a www.ordogkatlan.hu weboldalon. A fesztivál facebook-oldalán a teljes és részletes program végigböngészhető, valamint minden hasznos információ (szállásokról, utazásról) megtalálható!