1353 darab mézeskalácsszív

2019. 18. 11., 4:10pm
Sztárok és önkéntesek egész hada segített, hogy egyetlen délután alatt elkészüljön az adományra utaló 1353 db szívecske

Sztárok és önkéntesek egész hada segített, hogy egyetlen délután alatt elkészüljön az adományra utaló 1353 db szívecske

Sokéves hagyomány, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet önkéntesei adventre készülve közös mézeskalácsszív sütéssel készülnek az Országos Adventi Pénzadománygyűjtésre. A sütésbe idén is népszerű énekesek, sportolók és tévés személyek kapcsolódtak be.

A szívecskéket az ünnepi időszakban az adományozók kapják majd meg, köszönetként, hozzájárulásukért az ünnepi összefogáshoz. A Segélyszervezet szeretet.éhség. Országos Adventi Pénzadománygyűjtésének jelképévé vált mézeskalácsszívek közös sütésének idén a figyelemfelhívás is célja volt, hiszen az elkészült 1353-as számnak kulcsfontossága van a szervezet gyűjtésében.

A 1353-as adományvonal tárcsázásával hívásonként már ma is 250 forinttal lehet csatlakozni a - több mint két évtizede indult - mára az ország legnagyobb ünnepi összefogásává növekedett adománygyűjtéshez.

Berki Krisztián, Dombóvári István, Gyurta Dani, Kovács Ági, Verrasztó Evelyn

November 18-án a budapesti Akvárium Klubban a segélyszervezet önkéntesei, sportolók, tévés személyiségek – köztük az adventi gyűjtés kiemelt partnerei és ismert közéleti személyek – fogtak össze azzal a céllal, hogy elkészítsenek 1353 darab mézeskalácsszívet.  Az akció sokak összefogásával valósult meg: a Tesco a hozzávalókat, a Whirlpool a sütőket kölcsönözte, míg az Akvárium Klub a helyet biztosította térítésmentesen a nagy sütéshez.

Az akcióba bekapcsolódtak a támogató vállalatok munkatársai, s Kovács Koko István jószolgálati nagykövet, illetve Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatójának vezetésével az önkéntesek serege. Köztük olyan népszerű sportolók mint Gyurta Dániel, Katus Attila, Kiss Gergely, Kovács Ági, Berki Krisztián, Imre Géza, Kökény Beatrix, Szabó Gabriella, Verrasztó Evelyn. Továbbá olyan énekesek és zenészek, mint Wolf Kati, Péter Szabó Szilvia, Kirchknopf Gergő, Csík Andor. És olyan színészek, előadók, műsorvezetők illetve influenszerek, mint Bátyai Éva, Dombóvári István, Rátonyi Kriszta, Rákóczi Feri, Juditu,

Kiss Ramóna, Harsányi Levente, Iszak Eszter, Szabados Ágnes, Növényi Norbert, Bárdosi Sándor, Pordán Petra, Abaházi Csaba és Mádai Vivien sütötték meg és díszítették föl az első 1353 darab szívecskét.

 Dombóvári István és Iszak Eszter

A mézeskalácsszívek sütése advent idején továbbfolytatódik a segélyszervezet átmeneti otthonaiban, gyermekjóléti intézményeiben is. Az elkészülő szíveket a Bazilika előtti téren november 22-én nyíló ’Adventi Ünnep a Bazilikánál’ karácsonyi vásárban felállított szeretet.éhség. Adományponthoz szállítják, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet országos adománygyűjtéséhez ott csatlakozók számára ezek a sütemények tolmácsolják az egész évben támogatottak köszönetét.

Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója a meghitt, egyben vidám hangulatú rendezvényen elmondta: „Nem véletlen, hogy pontosan 1353 darab mézeskalács készült, hiszen a 1353-as szám egyben az Ökumenikus Segélyszervezet adományvonala is. Az akcióval arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy már hívható a 1353, melynek tárcsázásával már mától 250 forint adománnyal csatlakozhat bárki az országos összefogáshoz.” Gáncs Kristóf hozzátette, hogy bár az egyházi advent csak az első vasárnapi gyertyagyújtással veszi kezdetét, az adománygyűjtés már ezekben a napokban is zajlik: nem csak hívható a 1353-as adományvonal, hanem november 11-én elkezdődött az adománykuponok árusítása a TESCO áruházak kasszáinál is.

 Mire gyűjt a Segélyszervezet?

Ahogy a gyűjtés jelmondata az ’ÉTELT az éhezőknek, OTTHONT az otthontalanoknak, ESÉLYT az esélyteleneknek!’ hangsúlyozza: ez az ünnepi összefogás nem egy egyszeri ajándékozásról szól. Azért gyűjt a Segélyszervezet, hogy egész évben segíteni tudja a nélkülözőket, kitörési pontokat tudjon kínálni a szegénységből.

Az Ökumenikus Segélyszervezet évente családok tízezreinek nyújt kézzelfogható segítséget élelmiszer, ruha vagy éppen tanszerek formájában. Átmeneti otthonainkban családok százainak biztosít lakhatást és átfogó támogatást a továbblépéshez.

Az esélyteremtés, a valódi kitörési pontok a szegénységből: hogy a felnőtteknek kínáljon esélyt a felzárkózásra, a gyermekeknek segítsen a szegénység okozta hátrányaik leküzdésében. Egy-egy családdal a Segélyszervezet munkatársai akár éveken át foglalkoznak, annak érdekében, hogy önállóan, külső segítség nélkül boldoguljanak.