1. Pécsi Fotótavasz

2023. 21. 04., 10:57am
A Pécsi Galériákban következő hetekben minden esemény a fotóról szól

 

by Szendi Horváth Éva

Martyn Ferenc Galéria

Április 21-én indul az első Pécsi Fotótavasz, amit a jövőben minden évben megrendeznek. Három helyszínen – a Zsolnay Negyed udvarán, az m21 Galériában és a belvárosi Martyn Ferenc Galériában – láthatóak fotókiállítások, a legjobb sajtófotóktól a fiatal tehetségeken át Szász János hagyatékáig.

Szilágyi Anna munkája

A Fotótavasz április 21-én m21 Galériában Az elmúlt 40 év legjobb sajtófotói című kiállítással, valamint a 41. Magyar Sajtófotó Kiállítás szabadtéri bemutatkozásával indul a Zsolnay Negyed udvarán.

HAjdú D. András: Lemberg

A magyar sajtófotó kiállítást 1981 óta pályázati formában szervezik meg, amelynek létrehozója, szellemi atyja és 30 éven át szervezője Szalay Zoltán volt. A Táncsics Mihály-díjas fotóriporter szinte a haláláig minden évben megszervezte a Magyar Sajtófotó Pályázatot és Kiállítást, - nem kis érdemeket szerezve ezzel a műfaj népszerűsítésében.

A kiállítás kurátora és rendezője Bánkuti András, Balogh Rudolf-díjas fotóriporter, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke, a Digitális Fotó Magazin főszerkesztője.

A kiállításon a fotóriporterek munkáján keresztül a magyar sajtófotó valamennyi műfaja megjelenik.

A Művészetek és Irodalom Háza emeletén található Martyn Ferenc Galériájában, április 21-én Farkas B. Szabina munkáiból nyílik kiállítás, amelynek címe Inside out, a humánum lenyomata. A fiatal fotóművész munkáiban leginkább az ember és környezete jelenik meg, beleértve minden lehetséges hatást, amit egymásra gyakorolnak. Az emberek által használt vagy készített objektumok, a természet az ember érintésével, vagy a városok az emberi létezés teljes hiányával.

A kiállítás jól illeszkedik a Pécsi Fotótavasz céljához, hogy a nemzetközileg is ismert és elismert alkotók mellett a fiatal tehetségek számára biztosítson bemutatkozási és fejlődési lehetőséget.

A Fotótavasz kiemelkedő rendezvénye Az elvonatkoztatás fokozatai címmel Szász János pécsi fotóművész retrospektív tárlata, amely április 28-tól látható az m21 Galériában. A kiállítás kurátora Csizek Gabriella, a Capa Központ munkatársa.

Dr. Szász János fotóművész hagyatéka a család és a SosemArt Alapítvány tevékenységének köszönhetően a művész 2005-ös halála után került napvilágra. Azóta számos nagyvárosban mutatták be az életművet. A művész képeivel London, Stuttgart, Bécs, Új-Delhi és Berlin mellett a világ két kiemelkedő fotógalériája, a San Franciscó-i Robert Koch Gallery, illetve a londoni Eric Franck Fine Arts is elkezdett foglalkozni.

Az m21 Galéria kiállításán az életmű minden tematikáját és korszakát felölelő, 100 db fotográfia eddig páratlan betekintést nyújt a művész világába, új tónusokkal gazdagítja a róla kialakított képet.

Részletek: www.pecsigaleriak.hu