XI. Szent István napi kenyérverseny - 2022

2022. 09. 07., 12:01am
Magyarország legjobb kenyerei és sétáló süteménye: az idei Kenyérversenyre ötvenhat nevezés érkezett

 

A Magyar Pékszövetség hagyományaihoz híven, idén tizenegyedik alkalommal meghirdette a Szent István napi Kenyérversenyt. Az első körben ötvenhat termék nevezett három kategóriában. A selejtezőn ötfős szakmai zsűri értékelte a termékeket. A zsűrizés során az ítészek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának megfelelően vizsgálták a kenyereket, különös tekintettel a minőségi jegyekre, a héjazat, a bélzet, az illat, íz és aroma vonatkozásában.

A megmérettetés elsődleges célja, hogy folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart, így a hagyományos kenyerek mellett a fogyasztói igényeknek megfelelő, minőségi termékekkel gazdagodjon az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk választéka. A másodlagos szempont a magyar pékek ötletgazdagságának bemutatása.

Septe József (balról) és a zsűri

A zsűrizést Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke, Ilonka Boldizsár a Pékek és Cukrászok Világszövetségének örökös tiszteletbeli tagja, a zsűri elnöke nyitotta meg. Az elnök úr beszédében kiemelte, már az első megmérettetésen ötvenhat ígéretes termékkel neveztek be az ország legjobb pékségei. A második körös nyilvános eseményen az öttagú szakmai zsűri két résztvevővel bővült. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztályvezetője és Dr.Pleva György, a NÉBIH Élelmiszer-takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatója csatlakozott a sütőipari szakemberekhez.

Gulyás kenyér

Felkai Beáta a zsűrizésről elmondta, minden szempontot szem előtt tart. Ám, mivel nem sütési szakember, így a vásárlók szemszögéből ízlelheti meg a termékeket.

Szabolcsi kovászos kenyér

Zsűri társa, Nardai Anita ellenben szakember. Ő azt mondta a zsűrizésről, hogy nem először vesz részt benne, ezért könnyebben tud majd dönteni kollégái kenyereinek megmérettetéséről.

Zsűrizés

Az ítészek a rendezvényen huszonöt terméket kóstoltak végig két óra leforgása alatt.

A győztes termékekkel a nagyközönség augusztus 19-21. között találkozhat a Magyar Ízek Utcája rendezvényen, aminek az idei mottója a gabona. 

A látogatók betekintést nyernek a különböző búzafajták világába, izgalmas hazai lisztekkel találkozhatnak az itthon működő malmok kínálataiból.

Három kategóriában lehetett versenyezni a Kenyérversenyre:

  • Szent István napi kenyér
  • Innovatív kenyér
  • Sétáló sütemény (új versenyszám ebben az évben)

Egyházi kenyér

A verseny első és legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő alapélelmiszerünk.

A Szent István napi Kenyér kategória verseny kenyerei:

  • Gulyás Kenyér
  • Pásztor Kenyér
  • Mangalicazsíros kovászos Kenyér
  • Szent Istváni Matyó Vekni
  • Durum Kovászos Kenyér
  • Ünnepi Cipócska
  • Egyházi Kenyér
  • Kerepes Szíve 
  • Szabolcsi Kovászos

A Szent István napi kenyér alapfeltétele volt, hogy a kenyér a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint készüljön lisztből, hagyományos kovászos technológiával, kizárólag hazai, természetes alapanyagok felhasználásával. Ebben a versenyszámban a kilenc legjobb kenyeret értékeli a hétfős zsűri, amiből az idei év nyertes kenyere kerül kiválasztásra. Az első helyezést elért Szent István napi Kenyeret augusztus elején, az állami ünnepségek központi tájékoztatóján, a Parlamentben mutatják be.

A második kategóriában az Innovációs fejlesztések kapnak figyelmet – ez a versenyszám igen népszerű a versenyzők körében.

Kriszti Levendulás Kenyere

Az Innovatív kategória verseny kenyerei:

  • Római Carrot Kenyér
  • Burgonyás-lenmagos Áldás
  • Kukoricás-magvas Vekni
  • Rusztikus Halászlé kísérő Kenyér
  • Kendermagos alakor
  • Ringló Cipó
  • Erdei Munkás Kenyér
  • Kriszti Levendulás Kenyere
  • Batátás Kenyér

Nem mindennapi alapanyagokból, különleges gabonák és magvak felhasználásával sütötték meg a pékek a kenyereket, érdekes és merész íz világot ötvözve a dekoratív megjelenéssel.

A harmadik versenyszám ebben az évben újdonságnak számít.

A Sétáló Sütemény versenytermékei:

  • Zabos-szilvás Papucs
  • Fahéjas Croffin
  • Kelbimbós Forgó
  • Körtés Fonat
  • Túrós-barackos Szelet
  • Teljes kiőrlésű tönkölyös szilvás papucs
  • Epres fonat

A Sétálós Süteményeknél alapkritérium a leveles tészta volt. A kialakítás során ügyelni kellett arra, hogy a termék kézzelfogható és séta közben is kényelmesen fogyasztható legyen.

A kategória győztesek a szakma elismerésén és megbecsülésén túl pénzjutalomban is részesülnek.

A Magyar Pékszövetség szakmai versenyén, csak azok tudnak igazán sikeresek lenni, akik fejlesztenek, időt és energiát fordítanak a folyamatos tanulásra. A magyar pékek elhivatottságát mutatja, hogy még a nehéz idők ellenére is (folyamatosan emelkedő költségek, szabályzati rendszerváltozások) helyt állnak és kiemelt helyen kezelik a termékfejlesztést. Ez tette lehetővé, hogy az idei évben ötvenhat termékkel neveztek, minőségi kenyereket sütöttek és örömmel fogadták az új kategóriát, ahol az izgalmas ízek párosultak a különleges megjelenéssel.

A megmérettetésen a szakma képviselői nemcsak arra fordítottak energiát, amire szükség volt, hanem tettek egy bátor lépést és a jövőbe tekintettek. Ennek egyik oka, hogy a pékek felismerték, a fogyasztókat csak minőségi termékek előállításával és újdonságok bevezetésével lehet megtartani. Azok a vállalkozások, amelyek képesek újítani, többszörösen nyereséget könyvelhetnek el. A pékségek, akik részt vesznek a kenyérversenyen megteremtik maguknak a lehetőséget, hogy termékeiket népszerűsítsék, új fogyasztói körrel bővüljenek, hiszen ez egy remek lehetőség arra, hogy az Ízek Utcája rendezvényen személyesen is találkozzanak a fogyasztókkal.

A Magyar Pékszövetség elnöke, Septe József elmondta, a Szövetség méltán büszke a hazai pékekre. Minden helyzetben helyt állnak és biztosítják az egyik alapvető élelmiszerünket, a kenyeret, ami minden család asztalán megtalálható az étkezések során. Jelenleg olyan hazai és globális folyamatok zajlanak a világban, amik gyökeresen megváltoztatják a sütőipari szakágazatot. A nehézségek ellenére próbálunk pozitívak maradni, mert a vásárlóknak szükségünk van ránk és a minőségi sütőipari termékekre egyaránt.

 A második körös zsűri tagjai:

  • Dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztályának vezetője
  • Dr. Pleva György, az Élelmiszer és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője, főállatorvos
  • Ilonka Boldizsár– a zsűri elnöke, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja
  • Gyenge Katalin– a balatonkenesei Katica Pékség és Kávé és Teaház vezetője, a Bocus d’Or innovációs díj első helyezettje
  • Nardai Anita- a Magyar Pékek Fejedelmi Rendfője, pékmester, a Falatnyi Pékség  ügyvezetője, a Közép Dunántúli térségben
  • Kászpári Károly– Baranya-Somogy-Tolna megye régió elnöke, Fristen Kft. ügyvezetője
  • Király István– Bács-Kiskun megye régió elnöke, Király Pék és Társa Bt. alapítója

További információ: www.pekszovetseg.hu