Szeressük a levéltetveket!

2021. 25. 03., 12:10pm
A Magyar Természetvédők Szövetsége március 25-től kéthetente, csütörtökönként rendezi meg online az Életigenlő Kaláka beszélgetéssorozatot.

A Magyar Természetvédők Szövetsége március 25-től kéthetente, csütörtökönként rendezi meg online az Életigenlő Kaláka beszélgetéssorozatot.

A diskurzus az Életigenlő-Bólints rá! kampány keretében zajlik, melyhez már több mint 25 ezer ember csatlakozott. A beszélgetések központjában a hétköznapi természet- és embervédelem áll.

Az Életigenlő Kaláka műhelybeszélgetések célja, hogy gyakorlati útmutatót adjunk az embereknek arra vonatkozóan, hogyan tudunk egyszerű, mindannyiunk számára elérhető eszközökkel, módszerekkel változtatni az életünkön a hétköznapokban. Fontos, hogy a változásokat ne teherként, veszteségként éljük meg, hanem pozitív élményekként, amelyek már rövid időn belül megnyugtató hatást gyakorolnak az életünkre, - emelte ki Kollár-Klemencz László életigenlő nagykövet, zenész, író.

A Magyar Természetvédők Szövetsége azt vallja, hogy gondolkodásunk megváltoztatása nélkül a környezet- és természetvédelmi problémákat sem sikerül megoldani. A gondolkodás megváltoztatásához párbeszédre van szükség, közös célokra, ezért építik az Életigenlő közösségeket. A Kaláka beszélgetéssorozat lehetőséget ad rá, hogy az emberek újra egymásra találjanak, bizalommal forduljanak a közösség felé és együtt kezdjék el átalakítani az életüket, együtt váljanak életigenlővé. Az Életigenlő társadalmat és gazdaságot! petíciójuk alapján a problémákról és a megoldási lehetőségekről egyéni, közösségi és döntéshozói szinten is beszélgetnek.

Az Életigenlő Kaláka beszélgetéssorozat első témája a természetes gyümölcstermesztés, amely egy új, hatékony út a jelenlegi - vegyszerekre és a kártevők irtására épülő - módszerrel szemben.

A 2021. március 25-én, 17:00 – 19:00 zoom beszélgetés előadója Gyulai Iván ökológus, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány elnöke.

Az előadásból többek között kiderül, hogyan ültessünk fát; szükséges-e és hogyan kell mulcsozni; kik a társai a fáknak, akik megvédik őket, hogy ne kelljen permetezni; kell-e metszeni. Milyen hatása van a metszésnek a fa életére, a gyümölcs minőségére; meg kell-e védeni a növényeket a levéltetvektől? Az előadást beszélgetés követi a zoomon résztvevőkkel.

Gyulai Iván ökológus elmondta:

Az ember évszázadokon keresztül igyekezett szolgálatába állítani a gyümölcsöket termő fákat. Eleinte szelíden nyúlt hozzájuk, más élőlények szolgálatára támaszkodott. Majd egyre többet követelt és vett el, mindent ennek rendelt alá. Az élőlényeket felosztotta károsra és hasznosra, majd totális háborút indított vélt ellenfeleivel szemben. Csakhogy a természet kapcsolati hálójában mindenki egyaránt fontos, a háborúban pedig lassanként mindenki elvész, az ember magára marad a vegyszereivel és az ellenségeivel. Ez nem egészséges. Vissza kell térni a természeteshez, meg kell érteni kinek, mi a szerepe a nagy egészben, békét kell kötnünk a természettel!

Az Életigenlő Kaláka beszélgetéssorozat kéthetente csütörtökönként kerül megrendezésre. A következő, a Fű, fa, virág a konyhában című Életigenlő Kaláka beszélgetésen  a házunk táján leggyakrabban megtalálható gyógynövények és ehető virágok konyhai felhasználásáról lesz szó. A jövőben sor kerül aktivista képzésre is a heti egy húsmentes napért. Ám lesz Életigenlő Kaláka mobilbányászati foglalkozás is, melyen a résztvevők szétszedhetik régi mobiljukat és megbeszélik, hogy milyen környezeti problémákat rejtenek és hogyan lehet ezeket csökkenteni.

Az első Életigenlő Kaláka 2021. március 25-én 17 órakor online követhető. A következő alkalmak kéthetente csütörtökönként kerülnek megrendezésre.

Az Életigenlő Kaláka meghívója:

https://mtvsz.hu/uploads/files/Eletigenlokalaka_1_meghivo_20210325.pdf