Stigma

2021. 20. 12., 8:50pm
Az 1930-ban született Gyöngyössy Imrének meglehetősen zaklatott ifjúkor jutott osztályrészül.

by Szendi Horváth Éva

 

A tehetséges fiatalembernek a pannonhalmi Bencés gimnáziumból egyenes útja vezetett az egyetemre. Ám olasz-magyar szakos tanulmányait, egy kirakatperben hozott ítélet miatt, kénytelen volt megszakítani. 

1956-os rehabilitációjáig dolgozott betanított munkásként és vájárként egyaránt. Utána vették fel a Színház – és Filmművészeti Főiskolára.  Filmes pályafutását forgatókönyvíróként és asszisztensként kezdte. 1969-ben végre leforgathatta a Virágvasárnap című, első önálló filmjét.

Sajnálatosan rövidre szabott pályája során készült alkotásai a hitről, az emberségről, az elpusztíthatatlan bizakodásról szóltak. A Jób lázadása című remekműve 1983-ban Oscar-jelölést is kapott. A börtönben eltöltött évek és a múlt század üldözöttjeivel való későbbi találkozásai meghatározták Gyöngyössy Imre egész életművét. A Nap Kiadónak köszönhetően a költő-filmrendező soha nem publikált versei végre most eljutnak a munkásságát kedvelő emberekhez. A Stigma című kötet két nyelven jelent meg. Így a magyar és az olasz olvasók egyaránt elmélyülhetnek a hozzájuk eljutó gondolatokban.

NAP KIADÓ