Nyáron még a megrögzött otthonülők is a szabadba kívánkoznak. Kirándulás helyett vagy mellett élvezhetjük a szabadtéri étkezés örömeit. Terítsünk plédet, pakoljunk hűtőtáskákba, és, ha az időjárás engedi, irány a rét!
Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya szerint: egy jó piknikezés némi előrelátást igényel. Ugyan kinek van kedve a békés szemlélődés helyett azon bosszankodni, hogy valami otthon maradt?
A legfontosabb a pléd, amin az egész társaság elfér! A második az ételek tálalásához szükséges eszközök megléte (evőeszközök, tányérok, poharak, abrosz stb.). Fontos a szemeteszsák, és nélkülözhetetlen a naptej, a kullancs és szúnyogriasztó. Gyerekesek készüljenek árnyat adó sapkával, napernyővel is! Na de mi kerüljön a piknikkosárba?
Tésztasaláta
Gyerekek nagy kedvence lehet a hideg tésztasaláta, amelyet kedvünkre variálhatunk zöldségekkel, tejszínes vagy paradicsomos szósszal! És, ha húst is szeretnénk belecsempészni, akkor remek alkalom megszerettetni a kisebbekkel a pulykát!
A tejszínes változathoz passzol a pulykasonka, a paradicsomoshoz a pulykakolbász. A kisebbek ösztönösen a gyengédebb íz-világot kedvelik. A Gallicoop termékei könnyű, ám finoman fűszerezett húsok, ezeket a nagyobbak is értékelnek majd.
Fasírtgolyók
A hidegen is finom fasírt készülhet zöldségből, de ha a hagyományokhoz ragaszkodunk, válasszuk a húsos változatot! A vörös húsoknál egészségesebb alternatíva a pulyka-fasírt. A Gallicoop darált pulykacombja változatosan fűszerezhető. Kicsiknek készíthetünk enyhén fűszerezett, egyszerű gombócokat, míg a felnőttek fasírtjait megbolondíthatjuk csipetnyi chili paprikával.
Szendvicsek
Ha nem akarunk túl sok időt a konyhában tölteni, egyszerű mini-szendvicseket csomagoljunk! Ezekben is remekül mutat a pulykasonka, vagy egy finom sajt, esetleg zöldségpástétom vegán barátainknak. A lényeg, hogy ne rakjunk túl folyós szószt a péksüteménybe, mert az utazás során eláznak a szendvicsek, mire elfogyasztanánk őket.
Desszert
Ez is lehet édes és sós! A legjobbak a száraz kekszek, sütemények, vagy egy tál finom eper. A habos szeleteket hagyjuk inkább a hűtőben, mert a tejszín könnyen romlik jó időben. A legjobb limonádéval, vagy ásványvízzel leöblíteni a finomságokat, de ha igazán megadnánk a módját, akár egy üveg pezsgőt is pukkanthatunk. Már csak azt kell eldönteni, ki legyen a sofőr hazafele…
Recept:
Fokhagymás-római köményes fasírtgolyó ropi pálcán
4 főre
50 dkg Gallicoop darált pulykahús
5 gerezd fokhagyma
1 tk só
Frissen őrölt bors
1 tk őrölt római kömény
1 zacskó ropi
Sütéshez olaj vagy kókuszzsír
A húst jól összedolgozzuk az áttört fokhagymával, fűszerekkel. Diónyi gombócokat formázunk belőle, és forró olajban vagy kókuszzsírban kisütjük. Ropit szúrunk a golyókba, és már kész is a kézre álló, könnyű fogás.