Lezárult az énekverseny pályázati ideje

2022. 10. 05., 9:03pm
A világ harmincnyolc országából százharminckét fiatal tehetség jelentkezett a Zeneakadémia 5. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyére.

 

by Szendi Horváth Éva

Április 25-én éjfélkor járt le a határidő, ameddig a verseny online jelentkezési felületén a reménybeli versenyzőknek be kellett küldeniük két videofelvételt. A kétévenként megrendezett énekverseny előző, negyedik fordulóját a pandémia miatt nem 2020-ban, hanem tavaly tartotta a Zeneakadémia.

A rövidebb időköz ellenére harmincnyolc országból — Észak- és Dél-Amerikától a Távol-Keletig, valamint Új-Zélandig — hatvan férfi és hetvenkét női énekes jelentkezett az énekversenyre.

Az idén is a szopránok vannak a legtöbben: ötvennyolcan, és újra van négy kontratenor a pályázók között. Tizenkilencen már korábban is próbálkoztak, — közülük ketten már harmadszor.

Legtöbben, huszonöten, a Koreai Köztársaságból jelentkeztek, de érkezett hat pályázat az Egyesült Államokból, három Brazíliából, sőt egy-egy Kanadából, illetve Mexikóból és Új-Zélandról is. A magyar versenyzők tizenöten vannak. Az orosz-ukrán háború miatt idén megtört a hagyomány, miszerint sok jelentkező érkezik e két országból. Orosz és ukrán állampolgárok ugyan pályáztak, ám mindössze tizenhatan. Többségük külföldön él, jelentkezését is innen töltötte fel.

A Marton Éva Nemzetközi Énekverseny a WFIMC (a Nemzetközi Zenei Versenyek Szövetsége) tagjaként mindeközben egyetértéssel fogadta a szervezet hivatalos nyilatkozatát, amely szerint „(…) a WFIMC felelőssége megakadályozni, hogy a fiatal zenészeket eszközként használják fel bármilyen politikai vagy ideológiai célokra. Ezt szem előtt tartva nyomatékosan kérjük tagszervezeteinket, hogy ne diszkrimináljanak senkit, és ne zárjanak el a versenyeiktől egyetlen fiatal és tehetséges művészt sem. (…)”

Bővebben: https://martoncompetition.hu/hirek/a-wfimc-hivatalos-nyilatkozata-az-orosz-es-belarusz-jelentkezokkel-kapcsolatban-123617

A Marton Éva professzor asszony vezetésével felálló elő zsűri a következő hetekben dönti el, kik jutnak a szeptember 4. és 11. között rendezendő élő fordulókba. A döntés eredményét 2022. május 20-ig teszik közzé a verseny honlapján, a martoncompetition.hu-n, és e-mailben értesítik a versenyzőket is.