Értékek, amelyek hitelesítik a valóságot

2020. 10. 12., 11:10am
A Fonó fennállásának 25. évfordulójára új kisfilmet készített, mely címként a filmben szereplő népdal egyik sorát viseli.

A Fonó fennállásának 25. évfordulójára új kisfilmet készített, mely címként a filmben szereplő népdal egyik sorát viseli. Az Érted vagyon az című alkotás zenei anyagát Horváth László produceri, valamint Kubinyi Júlia és Berecz István művészeti elképzeléseit követve a kiadóhoz kapcsolódó zenészek alkották meg.

A Szent Efrém Férfikar, a Bazseva zenekar, a Dalinda énekegyüttes mellett az anyag összeállításában részt vett még Dresch Mihály és Borbély Mihály közös formációja, a Dresch-Borbély Quartet. De feltűnnek a vásznon olyan kiemelkedő népművészeti tehetségek is, mint Kacsó Hanga Borbála népdalénekesnő vagy a Fitos Dezső Társulat táncosai. A film külső felvételeit a magyar kulturális örökség emblematikus helyszínein forgatták. Az értékfelmutatás zsámbéki romtemplomnál és a szentendrei főtéren kezdődött, hogy végül a közreműködők megérkezzenek a Fonóba, a kezdetekhez, ahol minden mindennel összeér. A Fonó ugyanis az eredő, ahol békésen megfér egymás mellett a nép- és világzene az etnojazz irányzataival, ezáltal harmonikus egységet hoz létre.

https://www.youtube.com/watch?v=2QSzEJBgJOs&ab_channel=Fon%C3%B3BudaiZeneh%C3%A1z

A zeneház a 20. évfordulós nagy nézettségű Budapest Folkfőváros (2015) című kisfilmjében „kivitte” a népzenét és -táncot a fővárosi utcára, a Bazilika elé. Azóta a Fonó számos külső, nemzetközi és vidéki fórumon volt aktív, mint szervező, vagy mint kiadó. A nép- és világzene kiemelkedő alkotóit elvitte a Fonó klubokba országszerte és külföldön, illetve a nemzetközi toplisták dobogós helyeire repítette. Így épült egy többszörös Magyar Brands díjas és nemzetközi WOMEX Top Label díjazott márka. Ám a lényeg maga a Fonó, a fészek, a központ, — ha úgy tetszik a szívcsakra továbbra is a Sztregova utcai zeneház. A FONÓ – csupa nagy betűvel! — ahová jó bejönni művésznek és közönségnek egyaránt. Olyan otthonos és befogadó: megforgató, elröpítő, dalba- táncba vivő, körülölelő, mint egy jó falusi mulatság.

Talán legenda, de lehet, hogy csak a valóság! A Fonó nem kevesebbet szeretne, mint kipréselni a magyar kultúra rejtett zugaiból mindazon értékeket, melyek hitelesítik a valóságot, ahol a zene az öröm, az épített örökség az érték, a természet maga a csoda, a hagyomány a tisztelet és a rácsodálkozás elementáris eredője! Tesszük ezt úgy, hogy a legtehetségesebbeknek, legjobbaknak, legnagyobbaknak nyújtunk kezet, velük kötünk szövetséget – mert valljuk, hogy az értékek mentén nincs árulás, csak életre szóló szövetség! — mondta Horváth László, a Fonó igazgatója

A forgatási folyamat hosszú időt vett igénybe, hiszen a dolgokat a járvány miatt a többször újra kellett tervezni. A művészek — akárcsak az előző években – mind első hívásra jöttek. Örömmel vállalták, hogy szerepeljenek a Fonó jubileumi kisfilmjében. Az Érted vagyon az című alkotást a Fonó felkérésére a HYPE STÁB készítette Seres Tamás rendező irányításával. Kopcsik Márton hangmérnökként, Kubinyi Júlia és Berecz István pedig művészeti vezetőként fémjelzi a művet.

A Fonó köszöni a részt vevő művészek munkáját, Zsámbék Város és Szentendre Város segítségét, illetve az NKA támogatását!