Együtt a város

2022. 27. 04., 9:55pm
A kerületeken, közösségeken és műfajokon áthúzódó program kavalkád összeköti a várost és a benne élőket. Akárcsak az a 47-es tavasz villamos, amelyik a fesztivál színes,  jellemző díszeivel, logojával közlekedik május 15-ig.

 

Vagy a hidak, amiken a fesztivál zászlói lobognak.

Budapesti Tavaszi Fesztivál 2022. április 29. - 2022. május 15.

17 nap, 100 helyszín, 170 program az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon. A Budapesti Tavaszi Fesztivál a város sokszínűségének ünnepe. Idén a találkozás élményét adják egymással, a felfedezésre váró helyszínekkel és izgalmas témákkal.

Ebben az időszakban, a bő két hét alatt, táncol, zenél, játszik és ünnepel a város, és ebbe a színes kavalkádba bárki bekapcsolódhat - hiszen mind kortársak vagyunk. Most tavasszal a belváros mellett a kevésbé szem előtt lévő városrészek felé is nyit a fesztivál, ahol rendkívül izgalmas programok várnak minden érdeklődőt.

A programok korunk és környezetünk jelenségeit járják körül művészeti és kulturális eszköztárral. Sok közülük lehetőséget nyújt a bekapcsolódásra, a közös tapasztalat megélésére, a formák kialakítására. Ettől lesz egyedi, izgalmas és kortárs a fesztivál. A nemes hagyományokat tiszteletben tartva, egyúttal bátran megújítva, a BTF nemzetközi sztárok és helyi fiatal alkotók számára egyaránt bemutatkozási lehetőséget biztosít. Műfajokon átívelően és folyamatosan építkezve együtt alakulhat fővárosunk, egy kivételes adottságú európai metropolisz kulturális profilja.

17 napon át a zenei műfajok izgalmas és sokszínű előadóit hozzák el az idei fesztiválra, legyen szó bohém jazzről, kísérleti modern vagy épp felfedezésre váró klasszikus zenéről.

Amerikából jöttem! Április 30-án a Budapesti Fesztiválzenekar nyitóhangversenyével indul a programsorozat, Klasszikus zene a 20. századi Amerikából címmel. A koncert az „afroamerikai szerzők doyenje”, a szimfonikus dzsessz egyik legnagyobbja, William Grant Still művével kezdődik. Majd a Steve Reich utáni éra egyik legkiemelkedőbb komponistája, John Adams hegedűversenyével folytatódik. Utóbbihoz aligha találhatnánk autentikusabb előadókat, mint a szerzővel személyesen is dolgozó Leila Josefowicz és David Robertson.

A komolyzenei barangolás május 9-én folytatódik, Dubóczky Gergely és a Budapest Sound Collective Csillagórák – Ligeti, Bach, Beethoven – című koncertjét élvezhetitek a nemrég megnyitott Magyar Zene Házában. A fiatal, lendületes formáció friss, dinamikus megközelítéssel, a közönség és a zenészek közötti falat lebontva szólaltatja meg a különböző korok zenei remekeit.

Új jazzfesztivállal ünnepelhetjük a tavaszt: április 25. és május 10. között a JazzFest Budapesten zenére dobban majd a város szíve.

Oláh Krisztián Trio feat. Molnár Sándor & ifj. Oláh Kálmán formáció

Több mint 200 fellépő, különböző generációk és formációk ünneplik ezt a megunhatatlan műfajt, klubokban és szabadtéri flashmob koncerteken, diákok és a jazz neves nagy öregjei Budapest-szerte együtt zenélnek. További számos hangzó csemegével vár az Óbudai Társaskörtől a CEU auditóriumán át az újpalotai Epres sorig.

A tánc: éltető elem, az élet napos oldala, adrenalin löket testnek és léleknek. Nézni is imádjuk, de az igazi élmény, amikor önfeledten, átadva magunkat a zene ritmusának, részt is veszünk benne. A Tavaszi Fesztivál minderre bőséges lehetőséget nyújt, tarts velük!

Az idei tavaszi Fesztivál a Tánc világnapján kezdődik, az egész hétvégét ennek a műfajnak szenteljük. Április 29-én a város számos pontján tűnnek fel flashmob szerűen táncosok a Kolosy tértől a Teleki térig, a Fény utcai piactól Újpalotáig. Este pedig a Duda Éva Társulat Golden Section / I Shall Be Free című dupla bemutatója avatja fel az egykori margitszigeti Ásványvíz palackozóban nyíló Kristály Színteret. A másnap is látható, fiatal koreográfusok által létrehozott előadás előtt Mozduljunk együtt! címmel egész napos közösségi táncprogrammal készül a társulat, ahol táncórák, workshopok és buli is várja a családokat.

Szintén szombaton, a Madách téren mutatkoznak be a legkülönfélébb műfajokban aktív tánciskolák közösségei. Lesz itt többek között néptánc, tangó, swing és salsa – a Tavaszi TáncTéren bárki beszállhat a közös táncba, amit esti örömzene zár.  

Egészen formabontó kísérletek is színesítik a palettát: április 29-én a Városmajori parkban avatják fel azt a virtuális sétát, amelynek során Az ember tragédiája színeinek szabad asszociációs kortárstánc feldolgozásával ismerkedhetünk meg okostelefonunk segítségével. Álmodjunk Ádámmal, ébredjünk Évával, lássunk Luciferrel! A projekthez készült honlap izgalmas összművészeti beavatási lehetőséget nyújt iskolásoknak, tanároknak és mindenkinek, aki nyitott a régi és új, a megszokott és a szokatlan, a konvencionális és a rendkívüli elemek találkozására. Május 8-án pedig egy kockázatos, szélsőséges, vicces és erőszakos, mélyen emberi, intelligens és bátor, 6 órás táncelőadás érkezik Szlovéniából a MU Színházba.

Szeretünk játszani – közben sírni és nevetni. Szeretjük, ha a színház elgondolkodtat, felkavar, kizökkent, megszólít. Ha bemutatja, lehet másképp élni. Anyává válni vagy nem válni. Az utcán járni, állni, a kirakatokat szemlélni. Cirkuszt vagy bábszínházat csinálni és nézni. Aktívan, bátran, kísérletezőn; másképp.

Az idei Tavaszi Fesztiválon Budapestre jön az utóbbi évek egyik legnagyobb európai színházi szenzációja. Avignon és Amszterdam után a Vígszínházban lesz látható május 4-én és 5-én Mundruczó Kornél rendezésében Wéber Kata Pieces of a Woman című drámája a lengyel TR Warszava előadásában. A női sorsokat, az örökérvényű bűn és bűnhődés témakörét a #metoo korában vizsgáló történet eredeti színpadi feldolgozását a legrangosabb lengyel díjakkal ismerték el. Így azoknak is különleges élményt jelenthet, akik találkoztak a filmes változattal a mozikban, vagy a Netflixen.

Anyacsak1 – egyhetes tematikus fesztivált szervez a Jurányi, a Manna és a Tesla Labor a gyermekvállalásról, szülésről, a szülővé válásról, a gyermekvesztés tragédiájáról, új utakról, mítoszokról és tévhitekről – tabuk nélkül. A friss, független színházi produkciók szemléjét beszélgetések, baba - mama találkozók, és terápiás felolvasások is kiegészítik – városszerte.

A közönség kedvenc cirkográfus, a belga Alexander Vantournhout új, Screws című darabját a Trafó, ezúttal helyszín specifikusan, a margitszigeti Kristály tereiben sétálva mutatja be május 6-án, 7-én és 8-án. Itt szabad járkálni, szabad nézelődni, keresni egy jó perspektívát! Szabad közel menni, akár csak véletlenül is, szabad az útmutatásokat is követni és felfedezni, hogy különböző tárgyak (jégmászó bakancs, bowling golyó, antigravitációs cipő) testre csatolásával mire jutnak az artisták a gravitáció ellen.

Hasonlóan izgalmas műfaji felfedezésekkel vár a Budapest Bábszínház Zsinór nélkül felnőtt báb fesztiválja és a KirakArt 2.0 installációs performansz sorozata a város tucatnyi helyszínén. De azon sem kell csodálkozni, sőt be is lehet szállni, ha valakik visszafele sétálnak a Bartók Béla úton.

Programok és infó: https://budapestitavaszifesztival.hu 

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!