Egyéniségek összhangja 1853 óta - BFTZ 168

2021. 29. 10., 10:15pm
A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának ünnepi nagykoncertje Rico Saccanival

 

November 10., szerda, 19:30 – Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Egy régi plakát

A hazai koncertélet egyik legfontosabb állomása volt a Filharmóniai Társaság Zenekarának megalapítása 1853-ban, melyet Erkel Ferencnek köszönhetünk.

Az együttes Rico Saccani világhírű karmester vezetésével Ravel, Bernstein, Gershwin grandiózus műveivel, valamint Kovács Zoltán új szerzeményének ősbemutatójával ünnepeli alapításának 168. évfordulóját a Müpában, november 10-én.

Kerner és a Filharmonikusok

 

Erkel Ferenc örökségét immár 168 éve élteti a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, az évforduló alkalmából ünnepi nagykoncertet adnak a Müpában. A koncerten az „új magyar zene” mindenkori elkötelezett támogatójaként BFTZ bemutat egy kortárs magyar alkotást Kovács Zoltán tollából. Sokoldalúságának reprezentálásaképp, a francia és amerikai zenéből is ízelítőt nyújt a korábbi elnökkarnagy, Rico Saccani vezényletével.

Kovács Zoltán

 

Az est nyitánya a klasszikus szépségben hívő, Erkel- és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző, Kovács Zoltán Ludus luminis című művének ősbemutatója lesz a szerző vezényletével, aki - nem mellesleg - a Társaság fagott művésze is.

Fejérvári Zoltán

 

Ezt követi Ravel G-dúr zongoraversenye, szólista a világ élvonalába tartozó fiatal zongoraművész, a 2017-es Montréali Zongoraverseny győztese, Fejérvári Zoltán. A versenyműre Mozart és Saint-Saëns zenéjén túl az amerikai jazz is nagy hatással volt, akárcsak a koncert második részében

elhangzó két zenemű komponistájára. Bernstein 1961-ben a West Side Storyból összeállított zenekari szvitje, a Szimfonikus táncok a színpadi darab olyan népszerű tételeit idézi, mint a Somewhere, a Mambo vagy a Maria. Ahogyan az első részben Ravel a jazz felé kacsintott, a koncert végén úgy tekint az amerikai Gershwin Európa felé: az Egy amerikai Párizsban az 1920-as évek varázslatos, nyüzsgő világát idézi meg. A karmesteri pálcát a nemzetközi szaktekintélynek számító olasz-amerikai dirigens, a Budapesti Filharmóniai Társaság egykori vezető karmestere és művészeti tanácsadója, Rico Saccani fogja majd.

Rico Saccani

 

 „Rico Saccani hosszú évekig dobogtatta meg a hazai közönség szívét, amikor még zenekarunk elnök-karnagya volt. Elképesztő temperamentumát, kisugárzását sosem felejtettük el, nagyon örülünk, hogy vissza tudtuk csábítani egy koncert erejéig. A műsor és a közreműködő művészek méltó ünnepet ígérnek, bátran mondhatjuk, hogy kultúrtörténeti koncertre készülünk november 10-én.” – nyilatkozta Tóth László, a Társaság elnöke.

Az est házigazdája: Becze Szilvia 

Műsoron:
Kovács Zoltán: Ludus luminis (ősbemutató)
Ravel: g-dúr zongoraverseny
Bernstein: Szimfonikus táncok a West Side Storyból
Gershwin: Egy amerikai Párizsban

További információ: https://www.mupa.hu/program/komolyzene-opera-szinhaz/bftz-168-2021-11-10_19-30-bbnh